Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó hírek, de negatív reakció

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. július 16.   10:00

Erste kommentár Alapvetően ma is jó híreket láthatunk, kivéve a koronavírus terjedéséről szólókat. A várakozásoknál jobban növekszik a kínai GDP, a Fed szerint törékeny ugyan, de növekszik...

Erste kommentár

Alapvetően ma is jó híreket láthatunk, kivéve a koronavírus terjedéséről szólókat. A várakozásoknál jobban növekszik a kínai GDP, a Fed szerint törékeny ugyan, de növekszik az amerikai gazdaság, és a korábbi Pfizer, BioNTech és Moderna hírek mellé felzárkózni látszik az AstraZeneca védőoltása, amely az előzetes hírek szerint (i) nem rendelkezett mellékhatással, (ii) és nem csak antitestek, de úgynevezett citotoxikus T-sejtek is keletkeztek a beoltott emberekben. A T-sejtek a fehérvérsejtek egy alcsoportja, s a citotoxikus (azaz killer) T-sejtek pedig elpusztítják a fertőzött módosult sejteket a szervezetben. Az eredményeket egy későbbi időpontban publikálják, de az előzetesen kiszivárogtatott hírek alapján igencsak biztató készítményről van szó. Így nem is csoda, hogy a hírre a Moderna és az Inovio árfolyama is csökkent mintegy 1 százalékkal a piac zárása utáni kereskedésben. Az Inovio a Richter partnere a vakcina gyártásban. Még április 30-án kötöttek szerződést arra, hogy a Richter-Helm németországi gyára nagy mennyiségű védőoltást gyártson biotechnológiai úton. Ugyanis az Inovio eredeti, dél-koreai partnere csak heti 30 ezer kapszulát tud legyártani, míg az Inovio-nak, aki nagyon bízik a készítménye sikerében, 1 millió adag védőoltásra lehet szüksége az év végéig, a jövő évben pedig már milliárdos mennyiséggel számol a cég. Az amerikai védelmi minisztérium is lehetőséget egyébként lát a készítményben, hiszen június második felében 70 millió dollár támogatást adott az Inovio-nak az oltóanyag kutatásra. Ennek köszönhetően a részvényárfolyam 140 százalékot emelkedett. Azóta konszolidálódik az árfolyam, de még mindig mintegy 80 százalékos emelkedést mutat a hír előtti szinthez képest. Így ez az 1 százalék csökkenés igazándiból nem számottevő. (Az is igaz, hogy tegnap mintegy 7 százalékot zuhant az árfolyam a korrekció jegyében.) Ráadásul úgy tűnik, hogy az idő sürgetése miatt a cégek kihagyják a klinikai második fázist és egyből a harmadik, nagyszámú tesztelésre lépnek át. Ez azt sugallja, hogy a kétségbeesett versenynek köszönhetően az év végére tényleg lehet hatásos készítménye a világnak.


Hiába jönnek újabb jó hírek a védőoltás, vagy éppen gazdasági frontról, a piacok inkább azzal foglalkoznak, hogy az elmúlt napok emelkedésének köszönhetően enyhe rövidtávú túlvettség alakult ki. Így a mai napon a DAX index és a BUX is csökkenéssel kezdett, ami kitarthat a nap végéig.

A törékeny kilábalás jeleit mutatja a Bézs könyv is

Kisebb emelkedéssel zárták a tegnapi napot az amerikai részvénypiacok. A Nasdaq 0,6%-ot, a Dow és az S&P egyaránt 0,9%-ot emelkedett.


A Fed Bézs könyve a gazdaság és a munkaerőpiac javulását mutatja a korábbi alacsony értékekről. Bár a legtöbb szegmens esetében javulás jelei láthatók, a lakossági ingatlanpiac továbbra is kivételt jelent ez alól. A kedvező folyamatok ellenére törékenynek tartják a jelenlegi helyzetet, főleg a bizonytalan kilátások, valamint amiatt, hogy az újranyitás folyamatát egyes államokban felfüggesztették.


A Quinnipiac Egyetem felmérése szerint a megkérdezettek többsége Bident alkalmasabb elnöknek tartja mint Trump-ot, a két jelölt megítélése 52%:37% volt. A különbség különösen látványos a járvány és vészhelyzet kezelése kapcsán, mely témaköröknél hatalmas többséggel Bident tartják alkalmasabb jelöltnek, míg például a gazdaságpolitika tekintetében csak kis különbséggel vezet. Bár a közvéleménykutatás nem arra vonatkozik, hogy melyik jelöltre fognak szavazni, de az, hogy Bident határozottan alkalmasabbnak tartják, nagyobb támogatottságot is jelent. Trump is érezheti, hogy rosszul áll, hiszen lecserélte kampánycsapatának vezetőjét.


Jelentős hekkertámadás érte a Twittert. Feltörték több ismert személy, köztük Barack Obama, Joe Biden, Jeff Bezos, Warren Buffet és Elon Musk profilját, valamint olyan cégekét is, mint az Apple vagy az Uber. A feltört fiókokat egy bitcoin-os csalás terjesztéséhez használták fel. A csalás értéke egyelőre nem kiugró, 120 ezer dollár, de a sebezhetőség rossz hír a Twitter számára, főként az amerikai elnökválasztást megelőzően, hiszen hamis hírek terjesztése — főként ismert emberek nevében — alkalmas lehet az elnökválasztás befolyásolására is. A hírre 3,2%-ot csökkent a piaczárás utáni kereskedésben a Twitter árfolyama.


A várakozásokat felülmúló második negyedéves eredményről számolt be az Alcoa múlt heti előzetes jelentésében. A társaság árbevétele végül 2,15 milliárd dollár lett, ami a múlt heti 2,1-2,18 milliárd dolláros sávnak megfelelő. Az EBITDA eredmény 185 millió dollár volt, ami szintén megfelel a 175-195 millió dolláros várakozásának. A vállalat a múlt héten még 8 centes veszteséggel számolt részvényenként, ez jelentős fejlődés volt a korábban várt 50 centes veszteséghez képest. Ám a mai friss adatok alapján csak 2 cent veszteséget realizáltak részvényenként. Az árfolyam ennek köszönhetően 6,78%-ot emelkedett a zárás utáni kereskedésben. A vártnál jobb eredmény részben a 100 millió dolláros költségcsökkentésnek köszönhető. A vállalat vezetői az év hátralévő részében már nyereséggel számolnak. Az idei évben egy 900 millió dolláros vésztartalékkal készülnek a Covid-19 által okozott bizonytalanságra.

Talpra állt a kínai GDP

Gyenge napot zártak az ázsiai részvénypiacok. A Shanghai index 2,2%-ot, a Hang Seng 1,2%-ot, a Nikkei 0,8%-ot csökkent.


A várt 2,4% helyett 3,2%-kal bővült a kínai GDP a második negyedévben, azonban az év első felében még így is 1,6%-kal esett vissza a GDP a tavalyi év azonos időszakához képest. A második félévben az infrastruktúra- és ingatlanfejlesztések támogatták a GDP-t, míg a vállalatok beruházási aktivitása továbbra is alacsony. Júniusban az ipari termelés a várakozással összhangban 4,8%-kal bővült, viszont a kiskereskedelmi forgalom a várt enyhe bővülés helyett 1,8%-kal visszaesett.


Az elmúlt 10 hónapban júniusban emelkedtek leggyorsabban az ingatlanárak Kínában. A vizsgált 70 városban 0,58%-kal drágultak az újépítésű lakások az előző hónaphoz képest.


A koreai jegybank a várakozásoknak megfelelően 0,5%-on tartotta az alapkamatot. A jegybank hosszú távon szándékozik fenntartani támogató gazdaságpolitikáját, mivel a növekedési kilátások a májusi előrejelzések óta még tovább romlottak.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a főbb határidős piacokon ma reggel.

OTP saját részvény vásárlás

Az OTP újabb 30.000 darab saját részvényt vett július 15-én 10.854 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben