Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

… vagy mégis?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. július 14.   10:00

Erste kommentár Az a farkas mégiscsak megijesztette a piacokat. Míg a kereskedés elején dinamikus volt az emelkedés, délután elromlott a hangulat, miután Kaliforniában bejelentették, hogy az iskolák nem fognak kinyitni, a...

Erste kommentár

Az a farkas mégiscsak megijesztette a piacokat. Míg a kereskedés elején dinamikus volt az emelkedés, délután elromlott a hangulat, miután Kaliforniában bejelentették, hogy az iskolák nem fognak kinyitni, a bárokat és zárt helyen levő italméréseket — beleértve a pincészeteket is — be kell zárni. Erre a technológiai részvények a jelentős emelkedésből, ami történelmi csúcsok döngetését jelentette, átfordultak a negatív tartományba. Kína területi követelése a Dél-kínai-tengeren pedig olajat öntött a tűzre, ami nyomást gyakorolt az ázsiai részvényekre, melyek a negatív tartományban zártak. Tegnap Fauci, a járványügyi főnök is megszólalt a Stanford egyik szemináriumán és elmondta, hogy az elégtelen lezárásoknak köszönhető a jelenlegi helyzet, de bizakodó volt, és reménykedik abban, hogy az év végére lesz védőoltás a vírus ellen. GDP alapján Kalifornia az USA legnagyobb gazdasága, a teljes amerikai gazdság kb. 15 százalékát adja, a világon pedig a negyedik legnagyobb gazdaság közvetlenül Németország után. Így abszolút nem mindegy mi történik ebben az államban.


A fentebb vázolt feszültségek hatására a DAX jelentősebb csökkenéssel kezdte ma reggel a kereskedést, míg a BUX az esésben is alulteljesítő, azaz most éppen felülteljesíti az európai piacokat.

Zöld fordulatot is hozhat az elnökválasztás

A nap végére elromlott a jó hangulat és csökkenéssel zártak az amerikai részvényindexek. A Nasdaq 2,1%-ot, az S&P 1%-ot csökkent, míg a Dow stagnált.


Joe Biden demokrata elnökjelölt 2035-re 100%-ban tiszta energiára szeretné átállítani Amerikát és ennek érdekében megválasztását követően 4 éven belül 2.000 milliárd dollárt fektetne tiszta energia projektekbe.


A Szenátus vezetője, Mitch McConnell szerint a republikánus gazdaságélénkítő javaslat jövő hétre készülhet el, és fontos elem lehet benne a munkanélküliségi járandóság kibővítése. Március óta ez lehet az ötödik gazdaságélénkítő csomag, és mivel ez már kevésbé tűzoltás jellegű, mint az előzőek voltak, így erről már jelentős politikai viták várhatóak a republikánusok és a demokraták között.


A Goldman Sachs az S&P 500 index egy részvényre jutó eredmény kilátásait 115 dollárra növelte az idei 110 dollárról, ami továbbra is a konszenzus alatt van, miközben a 2021-re vonatkozó becslését 170 dolláron tartja. A jelentési szezonban a vállalatok menedzsmentjének kommentárja kulcsfontosságú lesz a kilátások felméréséhez. A Goldman stratégái az energia- és diszkrecionális fogyasztási részvényekben veszteségekre számítanak, de a pénzügyi szektortól is gyenge negyedévet várnak, míg a közüzemi- és a technológiai társaságoktól erősebb teljesítményre számítanak.


A Boeing elnyert az Egyesült Államok légierőjétől egy akár 22,9 milliárd dollár értékű szerződést. Az Egyesült Államok kormányzati szerződéses megrendelései körülbelül 36%-át tették ki a társaság bevételének a 2020 márciusában véget ért négy negyedévben. A Védelmi Minisztérium közleménye szerint a szerződés határozatlan időre és határozatlan szállítási mennyiségre szól.


Az európai bírók Luxemburgban várhatóan két ítéletet fognak aláírni, melyek hatással lesznek az Apple-re és a Facebook-ra. Az első, július 15-i egy 13 milliárd eurós döntés az ír adómegállapodás kapcsán az Iphone gyártójával szemben. Másnap pedig kötelező érvényű ítéletet fognak kiadni, ami megkérdőjelezheti az olyan kulcsfontosságú, az EU által is támogatott eszközök jogszerűségét, melyekkel hatalmas mennyiségű kereskedelmi adatot szállítanak át az Atlanti-óceánon, az adatvédelmi szabályok megsértése nélkül. Az Ír Adatvédelmi Bizottság szerint ezzel a felhasználók érdekeit védik. Az új szabályzatok nagy felháborodást keltettek az USA-ban és a techóriásoknál is.

Tengernyi feszültség

Az amerikai-kínai feszültségek növekedése rányomta bélyegét az ázsiai kereskedésre. A Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng 1,5%-ot, a Shanghai index 1,7%-ot csökkent.


Ismét kiéleződött az USA és Kína viszonya, most éppen a kínaiak dél-kínai-tengeri terjeszkedési igénye miatt, amit az USA teljesen megalapozatlannak és jogellenesnek tart. A területi követelés csak újabb konfliktust szül a két ország között, pedig már eddig is számos kérdésben volt nézeteltérés köztük.


A Trump-adminisztráció közben elvetni látszik azt a javaslatot, hogy a hongkongi dollár árfolyam rögzítésének ellehetetlenítésével szankcionálja Kínát az egyre nagyobb hongkongi befolyás miatt. A javaslatot nehéz lett volna kivitelezni és az amerikai érdekek is sérültek volna.


A vártnál aktívabb külkereskedelmet folytatott júniusban Kína. Az export dollárban nézve a várt 2,0%-os csökkenés helyett 0,5%-kal emelkedett. Az import pedig a várt 9,0%-os visszaesés helyett 2,7%-kal bővült év/év alapon, ami újabb bizonyítékként szolgálhat a gazdaság újbóli élénkülésére.


Hongkongban újabb szigorú intézkedéseket vezettek be a Covid19 járvány megfékezése érdekében. Egy hétre bezáratták a konditermeket és bárokat, valamint 4 főben maximalizálták a csoportos összejövetelek létszámát.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív, az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

A MOL újabb gáztalálata Pakisztánban

A MOL mai bejelentése szerint a társaság földgázt találatot ért el a pakisztáni TAL mezőn. A kút napi 6.516 hordóegyenértékes kezdeti termeléssel rendelkezik részben földgáz, részben kondenzátum formájában. A MOL-nak 8,4%-a van a TAL mezőben, ami azt jelenti, hogy a többlettermelés kb. 0,5%-át adja a MOL teljes termelésének. A hír kedvező, de nem gyakorol jelentős hatást a cég részvényárára.

Tovább veszi részvényeit az OTP

Július 13-án 50.000 darab saját részvényt vásárolt az OTP 10.846 forintos áron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben