Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megyünk a nyárba

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. július 9.   09:50

Erste kommentár Miközben az USA-ban új csúcsra, 60 ezer fölé emelkedett a napi új megbetegedések száma, egyelőre nem látjuk a fékek működését; a piacok ezzel mit sem törődve tovább emelkedtek a...

Erste kommentár

Miközben az USA-ban új csúcsra, 60 ezer fölé emelkedett a napi új megbetegedések száma, egyelőre nem látjuk a fékek működését; a piacok ezzel mit sem törődve tovább emelkedtek a technológiai óriásoknak és a Twitter pletykának köszönhetően. Így a Nasdaq ugyan új csúcsot nem ütött, viszont új csúcson zárt. Mindeközben az új negyedévvel és szabadságolásokkal a forgalom is elkezdett csökkenni, ami itt Budapesten nagyon szembetűnő. Úgy tűnik, hogy alacsonyabb forgalmú heteknek nézünk elébe, még ha idén a nyaralás nem is azt jelenti, mint más átlagos években. Augusztus közepétől majd fokozatosan visszatér az élet, ha addig valami hatalmas nagy változás nem jön a világban. Mindenesetre most nem félnek (még) a nagyszámú új megbetegedési hullámtól, mert azt gondolják, hogy kontroll alatt tudják tartani a betegséget. Ez az elbizakodottság pedig nem szokott jóra vezetni. Ebben az esetben különösen igaz az a régi magyar közmondás, hogy „Jobb félni, mint megijedni”. Ugyanis ha félünk, akkor inkább örülni fogunk a kevesebb megbetegedés miatt; míg ha nincs megfelelő védekezés, hanem szabadon hagyjuk terjedni a vírust, akkor később aggódhatunk a megfékezés miatt.  Persze jogosnak tűnik átnézni a jelenlegi problémákon, és azt mondani, hogy egyszer vége lesz a járványnak: ha van előbb vakcina, akkor előbb, ha később sikerül elkészíteni, akkor később. De addig is a pénzmennyiség növekszik a gazdaságban, és csak az a kérdés, hogy mi a nagyobb: a pénzmennyiség növekedése vagy a gazdaság visszaesése, mert a nagyobb szám fog győzedelmeskedni. Egyelőre a Fed áll nyerésre!


A mai napon az amerikai példát követve a DAX is emelkedéssel nyitott, míg a BUX inkább visszaesik, oldalazik egy picit.

Reklámok helyett új bevételi forrás után nézhet a Twitter

Új csúcson zárt a Nasdaq, főként annak köszönhetően, hogy az Apple és az Amazon is új csúcsra emelkedett. A Nasdaq 1,4%-ot, az S&P 0,8%-ot, a Dow 0,7%-ot emelkedett.


12%-ot ment a Twitter árfolyama arra a hírre, hogy valamiféle előfizetéses szolgáltatáson dolgoznak a vállalatnál, és ezzel monetarizálnák a jelentős felhasználói bázisukat. Az előfizetéses szolgáltatás ötlete már évekkel korábban felmerült a társaságnál, most néhány álláshirdetés szövege indította ismét útjára az erről szóló spekulációkat. Az új szolgáltatás kifejlesztése a mostani környezetben különös jól időzített lenne, hiszen a cégek igyekeznek visszavágni a költségcsökkentés miatt a reklámköltségeket, így a Twitter számára fontos lenne új bevételi forrást találni.


A Fed döntéshozói ismét meglehetősen pesszimistán nyilatkoztak az amerikai gazdaság helyzetéről. Loretta Mester a vírus adatokat nevezte aggasztónak, míg Eric Rosengren szerint ősszel még gyengébb lehet az amerikai gazdaság teljesítménye, mint arra sokan számítanak.


Az USA-ban már átlépte a 3 milliót a koronavírussal fertőzöttek száma. Kaliforniában, Texasban és Floridában is új csúcsra emelkedett a napi új megbetegedések száma. A gyors terjedés miatt a tagállamok elkezdtek szigorítani a bevezetett intézkedéseken, egyre több helyen írják elő kötelező jelleggel a maszkok viselését, és korlátozzák az éttermek és bárok nyitva tartását.

Enyhe javulást jeleznek az ázsiai adatok

Tovább folytatódott a kínai részvénypiac menetelése. A Shanghai index 1,4%-ot, a Nikkei 0,5%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot emelkedett.


Nem okozott meglepetést a kínai inflációs adat, ami a májusi 2,4%-ról a várakozásokkal összhangban 2,5%-ra emelkedett. A termelői árindex ugyanakkor a várt 3,2% helyett csak 3,0%-kal csökkent. A vártnál magasabb termelői árindex a gazdaság fokozatos talpra állására utal, azonban az inflációban inkább csak az élelmiszer-áremelkedés hatása jelent meg, erős keresleti sokkról nem beszélhetünk.


A várt csökkenéssel szemben hó/hó alapon 1,7%-ot emelkedtek a japán gépipari megrendelések májusban, azonban még így is több mint 16%-kal elmaradtak a tavalyi értéktől, vagyis csak a mélypontról sikerült elrugaszkodni.


Japán egyes részein már fizetnek a bároknak és éjszakai szórakozóhelyeknek azért, hogy zárva tartsanak, és ezzel is fékezzék a járvány terjedését. Éjszakánként 2.800 dollárnyi összeget fizetnek számukra, ha vállalják az önkéntes zárva tartást.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a negatív, az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Tovább vette magát az OTP

Az OTP tegnap megint vett 50.000 darab saját részvényt, az átlagár 10.917 forint.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben