Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Még pesszimistább európai gazdasági előrejelzés

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. július 8.   10:17

Hosszabbítana az EKB Csökkentek tegnap az európai részvényindexek is. A CAC 40 0,7%-ot, a DAX 0,9%-ot, a FTSE100 pedig 1,5%-ot esett. Csökkentette az Eurózónára vonatkozó idei GDP előrejelzését az Európai...

Hosszabbítana az EKB

Csökkentek tegnap az európai részvényindexek is. A CAC 40 0,7%-ot, a DAX 0,9%-ot, a FTSE100 pedig 1,5%-ot esett.


Csökkentette az Eurózónára vonatkozó idei GDP előrejelzését az Európai Bizottság. A korábbi előrejelzést 1 százalékponttal rontották, így 8,7%-os GDP visszaesésre számítanak, és további lefelé mutató kockázatokat látnak. A francia, az olasz és a spanyol GDP eshet leginkább, 10%-nál is nagyobb mértékben, míg a német GDP 6,3%-kal maradhat el a tavalyi értéktől.


A Reuters értesülései szerint az EKB meghosszabbíthatja a bankokra vonatkozó osztalékfizetési és sajátrészvény vásárlási tilalmat. A jelenleg érvényes jegybanki ajánlás októberig van életben, amit várhatóan az idei évre meghosszabbítanak.


Boris Johnson és Angela Merkel tegnapi egyeztetése sem hozott áttörő eredményt, így Johnson ismét kilátásba helyezte, hogy Nagy-Britannia kész akár rendezetlen körülmények között is elválni az EU-tól.


Az amerikai értékpapírfelügyelet, a SEC mintájára szeretne a német pénzügyminiszter egy egységes európai felügyeletet felállítani, ami a Wirecard-hoz hasonló csalások megakadályozását lenne hivatott szolgálni.

Újabb szakaszához ért a Lufthansa átalakítása

A Lufthansa igazgatósága tegnap elfogadta az újabb költségcsökkentő intézkedéseket. Ez ezer fős létszámcsökkentést tartalmaz az adminisztratív területeken a már korábban bejelentett 22 ezer fős csoportszintű létszámleépítésen túl, valamint a flotta méretét is csökkentenék. Továbbá a társaság elhatározta, hogy a lehető leghamarabb igyekszik az állami mentőcsomagot visszafizetni, mivel annak kamata sávosan emelkedik, így egyre nagyobb terhet jelentene a légitársaság számára. Véleményünk szerint azonban a mostani átalakítások ellenére sem lesz képes a Lufthansa gyorsan visszafizetni az állami mentőcsomagot.

Jót tett a volatilitás a Deutsche Banknak

A Deutsche Bank vezérigazgatója szerint a befektetési bank kereskedési üzletága kiválóan szerepelt az első félévben, a kiugró volatilitás jót tett az üzletmenetnek, azonban a második félévben már nem várható hasonlóan kimagasló eredmény. A vezérigazgató az egyesülés lehetőségéről is beszélt. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az európai banki konszolidációban szeretnének majd szerephez jutni, de semmiképpen sem alárendeltségben, vagyis a Deutsche Bank lehetne az a szereplő, aki más bankokat, pénzügyi szolgáltatókat vásárol fel. A kereskedési eredményről szóló nyilatkozat pozitív, hiszen kézzelfogható hatása lehet a negyedéves eredményben. Ugyanakkor várható volt, hogy a volatilis időszakban jól teljesíthettek a befektetési bankok.

Bukhat a Santander tőkemegfelelési célja

A Banco Santander célja, hogy 11 százalékról 12 százalékra emelje a tőkemegfelelését, bukhat az agresszív hitelezésén. Ugyanis a járvány kapcsán, az államilag támogatott hitelekből 32 milliárd eurónyit a bank helyezett ki, s ezzel a legaktívabb spanyol bank ezen a téren. Ugyan a hitelek jelentős része 70-80 százalékban garantált az állam által, mégis leginkább a legkockázatosabb kisvállalkozói szegmensnek lettek ezek a hitelek nyújtva, amelyek jelentősen megnövelik a céltartalék képzési igényt is. Ugyan március végére a CET1 ráta 11 százalékról 11,58 százalékra emelkedett, de a járvánnyal kapcsolatos céltartalékképzés 1,6 milliárd euró lett, míg a teljes CT 3,9 milliárd euróra rúgott, amely 82 százalékkal vetette vissza az eredményt. Ugyan az EU megengedi, hogy a szoftver beruházások is javítsák a tőkemegfelelést, s így ez 10-20 bázisponttal segíti a bankot, ennek ellenére a befektetők aggódnak, hogy a megfelelő tőkemegfelelést nem sikerül elérni az év végéig. Szerintünk az EKB most inkább a hitelezési aktivitás segítésével, mintsem a tőkekövetelmények szigorú betartásával fog foglalkozni.

A Bayer és a San Franciscó-i ügyész

A Bayer és a mintegy 100.000 felperes közti 9,5 milliárd dolláros megállapodás része, hogy létrehoznak egy tudományos testületet, amely eldönti, hogy a glifozát rákkeltő-e. A testület döntése kötelező érvényű lesz. Ha az a döntés születik, hogy rákkeltő, akkor a maradék 25.000, egyezségen kívüli peres is kap valami pénzt az összesen 1,5 milliárd dollárból, de már nem perelhet. Ez alapján a Bayer már nem számít több perre. Ugyanakkor a San Franciscó-i szövetségi bíró, Vince Chhabria – aki a peres eljárást és az egyezséget is felügyelte – azt mondta, hogy ezt a záró megállapodást valószínűleg nem fogja jóváhagyni. Így a Bayer számára újranyílhat a további perek sorozata, ami ki tudja mekkora veszteséget fog még hozni. A megállapodás egyébként a járvány miatt született csak meg, mert a beteg emberek (még életükben) pénzt akartak látni és nem tudták, hogy a járvány mikor ér véget. A járvány kitörése előtt egyébként totális patthelyzet volt a peren kívüli tárgyalásokban, a járvány miatt viszont nem tudták folytatni a pereket. Szóval nagy a baj, mert innentől akár további 10 milliárd dolláros peres költségekre is számítani lehet, s ez 10 eurókat metszhet ki a részvényárfolyamból. A hírre tegnap eséssel reagált a Bayer árfolyama.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben