Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Zavar az erőtérben

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. július 1.   09:50

Erste kommentár Egyes sajtóértesülések szerint Trump visszavonulót fontolgat az elnökjelöltségtől, ha fennmarad vagy esetleg tovább növekszik Biden előnye. Ugyanis a különböző intézetek tipikusan 10, vagy annál...

Erste kommentár

Egyes sajtóértesülések szerint Trump visszavonulót fontolgat az elnökjelöltségtől, ha fennmarad vagy esetleg tovább növekszik Biden előnye. Ugyanis a különböző intézetek tipikusan 10, vagy annál magasabb százalékpontos előnyt mutatnak Biden javára. Így valószínűleg az alelnök kerülne pozícióba a választások kapcsán. Pedig a részvénypiacok szempontjából nem biztos, hogy olyan jó lehet Biden terve, hiszen 21-ről 28 százalékra tervezi emelni a társasági adót, azaz a Trump-féle adócsökkentés felét visszacsinálná. Ez különben 10 év alatt több mint 1.000 milliárd dollárral növelné a költségvetés bevételét, míg az egyéb adók emelésével mintegy 3.800 milliárd dollár javulást hozna a költségvetésben egy évtized alatt. Ez egy a piac csökkenési kilátásai melletti érvekből. A stratégák eléggé megosztottak mostanában az év hátralévő részével kapcsolatban. Az előrejelzések még soha nem mutattak ekkora szórást, s még ha a relatív szórást nézzük, akkor is 2009-ig kell visszamennünk hasonló értékhez. A nagyobb házak alapvetően kisebb csökkenést vetítenek előre. Így nem meglepő, hogy a várakozások átlaga 1,8 százalékos csökkenés. Ugyanakkor volt olyan aktivista elemző, aki megnézte, hogy az elmúlt 20 évben a pesszimista előrejelzések esetében hogyan teljesített az S&P500 index, és azt találta, hogy tipikusan 5-10 százalékos emelkedés volt látható. Ha viszont minden évet górcső alá veszünk, akkor az alapján a kockáztatott érték 2,7 százalék, míg a potenciális nyereség majdnem 8 százalék volt. Mindez nagyon szép, de mi is inkább a pesszimistákat gazdagítjuk, pláne annak fényében, amit az elmúlt napokban, vagy pl. tegnap láthatunk pl. a cseh vagy a magyar piacon. Nevezetesen ezeken a kevésbé likvid piacokon mintha már megérkezett volna a portfólió átrendezések első szele, a látszólag ok nélküli jelentősebb csökkenések képében. Ilyennek látjuk a Richter vagy éppen az OTP tegnapi csökkenését.


A mai napon a pozitív tartományban nyitott a DAX. A BUX, később a DAX és sok más ország esetében is leállt a kereskedés a Xetra rendszer problémái miatt. Mindezzel együtt inkább negatív a hangulatunk a piacok mozgási irányának tekintetében.

Jelesre vizsgázott kritikus időkben a FedEx

Egy utolsó órás hajrával szép pluszokkal zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,9%-kal, az S&P500 1,5%-kal, a Nasdaq 1,9%-kal került feljebb.


A várakozásoknál sokkal jobban sikerültek a FedEx költségcsökkentései a kritikus idők közepette, így 2,53 dolláros EPS-t értek el a gazdasági negyedik negyedévben a várt 1,53 dollárral szemben. Ráadásul a bevételek is jobbak lettek a vártnál, miután csak év/év alapon 2,2%-kal visszaeső 17,4 milliárd dolláros árbevételt ért e la cég a várt 16,3 milliárd dollárral szemben. Ez részben a kijárási korlátozások miatt megnövekedett otthoni rendeléseknek és az egészségügyi eszközök megnövekedett rendelésének volt köszönhető. Az előbbire éppen egy többéves stratégia keretében már készült a cég, ami most a koronavírus hatására végül hónapok alatt lezajlott. A sok bizonytalansági tényező miatt a most kezdődött gazdasági évre nem közölt várakozást a cég. Az árfolyam 9%-kal emelkedett piaczárás után.


Egyre több helyen fogynak el az intenzív kapacitások Kalifornia, Texas, Florida és Arizona államokban, ezért a vészhelyzetre kidolgozott terveket kell elővenni. Tegnap rekordot jelentő 47 ezerrel nőtt az új koronavírusos betegek száma, ami az USA vezető járványügyi szakértője szerint akár meg is duplázódhat, ha az ország nem tesz összehangoltan valamit ez ellen.


Nem hozott érdemi újdonságot tegnap Jerome Powell és Steven Mnuchin képviselőházi meghallgatása. Mindketten egyetértettek abban, hogy további stimulus kell a gazdaságnak. Továbbra is úgy tűnik, hogy ez már júliusban érkezhet az állam részéről.


Egy friss vizsgálat szerint nem kommunikálta le teljeskörűen a Boeing azokat a változtatásokat a Boeing 737-es Max gépen, amik végül két halálos kimenetelű légikatasztrófához vezettek. Emiatt az Amerikai Légiközlekedési Hatóság emberei nem voltak tisztában bizonyos szoftverfrissítésekkel, és így nem változtattak megfelelően a pilóták kiképzési követelményein.

Nagyon borús a japán vállalatok hangulata

Vegyesen kezdték a második negyedévet az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 1%-ot esett, a Shanghai index viszont 0,6%-ot emelkedett, míg a hongkongi tőzsde nemzeti ünnep miatt zárva tartott.


A japán jegybank által készített Tankan felmérés nagyfokú vállalati pesszimizmusról tanúskodik. A pénzügyi világválság óta nem volt ennyire alacsonyan a japán vállalatok üzleti bizalma. Elsősorban a feldolgozóiparban nagy a pesszimizmus mind a jelenlegi helyzettel kapcsolatban, mind pedig a kilátásokat illetően. Ráadásul a feldolgozóiparnál a vártnál is nagyobb méretékű volt a hangulat romlása. Összességben a feldolgozóiparról és a szolgáltatóiparról is elmondható, hogy a kisvállalatok még a nagyvállalatoknál is valamennyivel pesszimistábbak.


A tegnap megjelent kínai beszerzési menedzser indexekhez hasonlóan a ma megjelent kínai Caixin feldolgozóipari index is enyhe emelkedést mutatott júniusra. Az index 50,7 pontról 51,2 pontra emelkedett.


Hongkongban máris sor került az első letartoztatásra a héten elfogadott új belbiztonsági törvény alapján.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Lengyelországban venne benzinkutat a MOL

Lengyel sajtóértesülések szerint a MOL érdelődhet a PKN 400 benzinkútja iránt. A PKN-nek a Lotos-szal való egyesülés felügyeleti jóváhagyása miatt 1800 kutat el kell adnia. A MOL-t elsősorban a dél-lengyelországi kutak érdekelhetik, mivel azokat költséghatékonyan tudja ellátni a Slovnaft. A kúthálózat bővítése jól illik a MOL stratégiájába.

Tovább veszi magát az OTP

Tegnap újabb 150.000 darab saját részévényt vett az OTP 11.186 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben