Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Rég nem látott jó teljesítmény

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. június 30.   10:00

Erste kommentár Járvány és egyéb félelmek ide vagy oda, a Nasdaq 37 éve nem látott jó első félévet zár a cirka 10 százalékos emelkedésével. Mindeközben a Dow Jones és az S&P500 is...

Erste kommentár

Járvány és egyéb félelmek ide vagy oda, a Nasdaq 37 éve nem látott jó első félévet zár a cirka 10 százalékos emelkedésével. Mindeközben a Dow Jones és az S&P500 is csökkenéssel zárja az év első felét (10 és 6 százalék körüli csökkenés). Ugyanakkor a félév végével az alapkezelőknek azon is el kell gondolkozniuk, hogy miképpen lesz a továbbiakban. Mivel a második negyedév során jelentősen eltolódtak a súlyok a vegyes alapokban a részvények javára, ezért ez okozhat valamiféle eladói nyomást, de a különböző nagy házak becslései szerint ez nem fogja meghaladni a 100-200 milliárd dollárt, és igazándiból néhány százalékos csökkenést okozhat összességében. Egyelőre és továbbra is ignorálják a befektetők a negatív járványügyi híreket, pedig két nap csökkenést követően tegnap újra dinamikusan növekedni kezdett az új esetek száma (44,7 ezer). Szintén extrém számokat láthatunk  a lakásvásárlásoknál, hiszen a folyamatban levő lakásvásárlások száma több mint 44 százalékkal emelkedett a vonzóvá váló ingatlanárak miatt.


Mindent egybevetve a mai napon oldalazás jöhet a DAX és a BUX index esetében is, a reggeli vegyes nyitást (EU-ban kis pluszok, itthon kis mínusz) követően.

Jó hírek az amerikai félvezető szektorból

Emelkedéssel fejezték be a vezető amerikai részvényindexek a tegnapi kereskedést. A Dow 2,3%-kal, az S&P500 1,5%-kal, a Nasdaq 1,2%-kal került feljebb.


A vártnál kedvezőbb negyedévet zárt a Micron Technology, sőt a most zajló negyedévre is kifejezetten jó előrejelzést adott. A gazdasági harmadik negyedéves árbevétel 5,4 milliárd dollár lett a várt 5,3 milliárd dollárral szemben, míg az egy részvényre jutó tisztított profit 0,82 dollár volt a várt 0,77 dollárral szemben. A gazdasági negyedik negyedévre 5,75-6,25 milliárd dollár közötti árbevételt vár a cég a konszenzus által eddig becsült 5,47 milliárd dollárral szemben. Az EPS 0,95-1,15 dollár között alakulhat a várt 0,81 dollárral szemben. A jelentést követő elemzői tájékoztatón a Micron megnyugtatta a befektetőket, hogy a mostani jó eredmények mögött nem az áll, hogy készleteket halmoznak fel a vásárlók, hanem a chipjeik iránti valós kereslet. Az adatközpontokhoz szükséges chipek iránti kereslet erős pozitívum, míg a Huawei elleni amerikai szankciók fontos kockázatokat rejtenek a cég szempontjából. Az árfolyam közel 6%-kal emelkedett a kedvező jelentésre piaczárás után.


Megemelte negyedéves eredményvárakozását a Xilinx a félvezetőszektorból, miután most már 720-734 millió dollár közötti bevételt vár a korábbi 660-720 millió dollár helyett. A Micronhoz hasonlóan az adatközpontokhoz használt chipek iránt volt a vártnál nagyobb a kereslet.


Ismét 1.000 dollár felett zárt tegnap a Tesla árfolyama, azt követően, hogy Elon Musk szerint nagyon közel lesz a cég ahhoz, hogy a második negyedévben elkerülje a veszteséget. Ez szép teljesítmény lenne annak fényében, hogy sok más autógyártó komoly veszteséget szenvedett el az első negyedévben.


A várakozásoknak megfelelő csökkenthet osztalékán a Wells Fargo a Fed korábbi stressztesztjének megállapításai alapján. Ennek mértéke a negyedéves jelentés során fog kiderülni. A Goldman Sachs és a Morgan Stanley szinten tartják korábbi kifizetéseiket.


A mai napon hallgatja meg az Amerikai Képviselőház Jerome Powellt és Steven Mnuchint. Powell előre megírt beszédében kiemelte, hogy jelenleg különösen nagy bizonytalanság övezi a gazdasági képet, ugyanakkor a gazdaság a vártnál gyorsabban lépett egy új, jobb fázisba.


Kaliforniában és Texasban is új csúcsot döntött az új koronavírusos megbetegedések száma tegnap, sok helyen egyre szigorúbb megelőző intézkedéseket vezetnek be. Arizonában 30 napra be kell zárniuk a bároknak, konditermeknek, moziknak és élményparkoknak, a templomok és éttermek egyelőre még nyitva lehetnek. New Jersey-ben az éttermek belső részében történő étkezés lehetőségét határozatlan időre felfüggesztik, hasonlót fontolgatnak New York-ban is.

Rögös út áll Hongkong előtt

Emelkedés jellemezte az ázsiai részvényindexeket. A Nikkei 1,8%-ot, a Shanghai index 0,8%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot emelkedett.


Ahogy várható volt, Kína elfogadta az új hongkongi belbiztonsági törvényt, ami a különleges közigazgatási területen erőteljesen megnöveli Kína befolyását, helyenként felülírva a hongkongi alkotmányt is. A kínai népi kongresszus egyhangúlag fogadta el a törvényt. A lépés annyira nem volt váratlan, hogy az USA már korábban megtiltotta egyes technológiák hongkongi exportját a törvényre hivatkozva. Az Egyesült Államok várhatóan Hongkong különleges kereskedelmi státuszát is vissza fogja vonni és a jövőben Kínával azonos kereskedelmi partnerként kezeli majd. Hongkong ezzel még több kiváltságát veszti el, ami negatívan befolyásolhatja növekedését.


A várt stagnálás helyett enyhén javultak Kínában a júniusi beszerzési menedzser indexek. A feldolgozóipari PMI 50,6 pontról 50,9 pontra emelkedett, míg a szolgáltatóipar 53,6 pontról 54,4 pontra emelkedett. Az export komponens ugyanakkor továbbra is gyenge, ami globálisan gyenge keresletre utal.


Továbbra is gyenge lábakon áll a japán gazdaság. Az előzetes májusi adatok alapján az ipari termelés 25,9%-kal maradt el a tavalyitól, ami a vártnál enyhén gyengébb adat.

Határidős piacok

Az amerikai határiős indexek közül a Dow és az S&P mínuszban, a Nasdaq pluszban volt. Az európai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Versenytársat kap az OTP

Az MKB és a Takarékszövetkezeti Bank tegnap jelentette be, hogy a Budapest Bankkal közösen létrehozták a Magyar Bankholdingot. Mindhárom alapító 33,3%-os részesedéssel rendelkezik az új holdingban, melynek együttes mérlegfőösszege 5800 milliárd forint és 920 fiókot működtet. Az új szereplő színre lépésével nőhet a verseny a hazai bankpiacon. A Magyar Bankholding a második legnagyobb szereplő lesz, de mérlegfőösszege nagyjából feleakkora, mint az OTP magyar érdekeltségéé. A bankfiókok számát tekintve hozzájuk tartozik majd az összes magyarországi fiók fele, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a digitalizáció a jövő, amit a mostani járvány is megmutatott.

Tovább veszi saját részvényeit az OTP

Az OTP június 25. és 29. között összesen 300.000 darab saját részvényt vásárolt. 

Richter saját részvény tranzakció

A Richter 4.935 saját részvényt vásárolt tőzsdén kívüli forgalomban, a munkavállalóknak pedig kiosztott 9.715 darab Richter részvényt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben