Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Fék!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. június 29.   09:51

Erste kommentár Próbálják fékezni a járvány gyorsulását az Egyesült Államokban. Legalább 12 államban állították le a nyitási folyamatot vagy éppenséggel léptek a...

Erste kommentár

Próbálják fékezni a járvány gyorsulását az Egyesült Államokban. Legalább 12 államban állították le a nyitási folyamatot vagy éppenséggel léptek a szigorítás irányába. Texasban és Floridában újra bezárnak a bárok. Ugyanis a hétvégén 40 ezer fölött maradt a megbetegedések száma, sőt a járványügyi hatóság korábbi elnöke szerint a túl korai nyitás bosszulja most meg magát, s még hetekig növekvő új megbetegedéseket láthatunk majd. A modellünk különben már jó ideje azt mutatja, hogy az USA az az ország a világban, ahol a legjobban elkapkodták az újranyitást. Ott ugyanis azonnal elkezdtek nyitni, amikor a terjedési faktor (R) 1 alá csökkent. Nem várták meg azt sem, hogy számottevően csökkenjen az új megbetegedések száma. Nyilván azt gondolták, hogy még nagy esetszám mellett is 1 körül tudják tartani a terjedési faktort, egészen a vakcina megjelenéséig. Hát nem sikerült. Mint ahogy a sógoroknál sem, ahol ha 2-3 héttel később kezdik meg a nyitást, akkor most nagy valószínűséggel nincs új megbetegedés. Ezzel szemben az átmeneti, 10-50 között ingadozó új megbetegedés szám kilőtt 50 fölé, és szombaton már 74 új beteget találtak.


S akkor nyilván nem beszéltünk arról, hogy most kezdik felismerni Biden veszélyeit, aki (legalább részben) vissza akarja csinálni a Trump-féle vállalati adóreformot, és a felmérések szerint messze esélyesebb az elnökségre, mint Trump. Mindeközben a vállalatok is most kezdetek el keménykedni. A Coca-Cola, a Unilever, a Diaego vagy éppen a Verizon egymás után szüntetik be hirdetéseiket rövidebb-hosszabb időre ezeken a felületeken a félrevezető hírek terjedése, terjesztése miatt. Így a Facebook vagy a Twitter árfolyama komoly nyomás alatt van, de még a Google részvényekre is kihatással van az akció. S van még egy másik nagy mumus is. Jön a negyedéves átsúlyozás a vegyes alapoknál is, ahol a részvények a nagy rallinak köszönhetően jelentős túlsúlyba kerültek, így számítani lehet – legalább egyes alapoknál – a súlyok marginális szintre történő visszaállítására. Ezt pedig az árfolyamcsökkenés mellett úgy valósulhat meg, hogy az alapkezelők eladnak részvényeket.  


Mindebből az látszik, hogy van miért aggódni. Ennek ellenére a pozitív tartományban tartózkodik reggel a DAX, amely meglepőnek tűnik. A BUX kismértékű csökkenést mutat a reggeli órákban. Technikailag mind a két indexnek kismértékű csökkenést kellene felmutatni a nap végére.

Egyre többen bojkottálják a Facebook-ot

Ismét komolyabb korrekcióval fejezték be a kereskedést a vezető amerikai részvényindexek pénteken. A Dow 2,8%-kal, az S&P500 2,4%-kal, a Nasdaq 2,5%-kal került lejjebb.


Az egyik legnagyobb globális hirdető, az Unilever is csatlakozott a Facebook elleni bojkotthoz pénteken, a gyűlöletbeszéd nem megfelelő szabályozása és a félretájékoztatás miatt. Az Unilever idén már nem fog Facebook-on és a Twitteren hirdetni. A Coca-Cola is bejelentette, hogy 30 napig nem hirdet a közösségi média platformokon, de a Starbucks, a Verizon, a Diageo vagy a Levi’s is így tesz egy időre. Már több mint 100 vállalat csatlakozott a bojkotthoz. Mark Zuckerberg azt ígéri, hogy továbbfejlesztik a platformot annak érdekében, hogy minél hatékonyabban ki lehessen szűrni a nemkívánatos dolgokat. A Facebook és a Twitter árfolyama 8%-ot esett pénteken, de érdekes módon Google-é is 5,5%-ot.


Floridát és Texast követően több kaliforniai városban is újfent be kell zárnia a bároknak, miután a koronavírus terjedésének egyik fő helyszíneként azonosították őket. Az USA-ban az utóbbi napokban napi 40 ezer felett alakult az új koronavírusos esetek száma, Texasban kifejezetten romlott a helyzet, miután a tesztek már nagyjából minden hetedik embernél pozitívak. Már Mike Pence alelnök is a maszk viselésére buzdít, miközben két napja még nem volt hajlandó megtenni ugyanezt.


Július 1-től teljes kapacitását kínálja az American Airlines, ezzel repülőgépein véget vet a távolságtartásnak.


Az Amerikai Légügyi Hatóság döntése szerint a Boeing 737-es MAX megkezdheti első tesztrepüléseit

Lassan tér magához a belső fogyasztás Japánban

Negatív hangulatban telt a mai kereskedés az ázsiai részvénypiacokon. A Nikkei 2,3%-kal, a Hang Seng 1,2%-kal, a Shanghai index 0,9%-kal került lejjebb.


Év/év alapon 12,3%-kal esett a japán kiskereskedelmi forgalom májusban a várt 11,6%-kal és az előző havi 13,9%-kal szemben. Hó/hó alapon 2,1%-os növekedést láthattunk a várt 3%-kal szemben, ami az első növekedés február óta. Ezzel talán Japán is túl van a mélyponton.


6%-kal nőtt a kínai ipari vállalatok profittömege májusban év/év alapon az áprilisi 4,3%-os visszaesést követően.


Az 1-es és 2-es fázisú kísérleteket követően (nagyobb populáción, hosszabb utánkövetéses kísérlet még nem volt) Kína katonai használatra egy évre jóváhagyott egy koronavírus elleni vakcinát. A szer gyártója a CanSino Biologics.


Az ügyhöz közel álló források szerint Kína lassan készen áll arra, hogy egyes bankjainak engedélyezze a befektetési banki tevékenységekben való aktív részvételt.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott ma reggel az amerikai és az európai határidős piacokon is.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben