Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

10 nap alatt duplázás!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. június 26.   09:53

Erste kommentár Egyre kritikusabbá válik a járványügyi helyzet az USA-ban. Míg június 15-én még alig valamivel 20 ezer fölött volt az új megbetegedések száma, addig tegnapra új rekord szintre, 40 ezer...

Erste kommentár

Egyre kritikusabbá válik a járványügyi helyzet az USA-ban. Míg június 15-én még alig valamivel 20 ezer fölött volt az új megbetegedések száma, addig tegnapra új rekord szintre, 40 ezer fölé ugrott. Emiatt Texasban és Floridában felfüggesztették a nyitási folyamat végrehajtását, miközben New Jersey-ben a nyitás második szakaszába léptek, azaz folytatták a nyitási folyamatot. Közben Portugáliában több városban illetve kerületben is részleges kijárási tilalmat vezettek be. Vagyis alapvetően romló helyzetet láthatunk számos helyen a fejlett világban is. Ugyanakkor és egyelőre a piacok nem igazán foglalkoznak ezzel a dologgal, mert úgy tűnik, nem számítanak komolyabb gazdasági bezárására. Az pedig, hogy néhány 100 ezer ember megbetegszik, s egy részük esteleg meg is hal, ha nincs gazdasági bezárás, az a cégértékek tekintetében marginális dolognak tekinthető. Így inkábba arra figyeltek tegnap, hogy a betétbiztosítási alap engedélyezte, hogy az amerikai bankok befektessenek kockázati tőkés alapokba, s így emelkedtek. Ugyanakkor zárás után a Fed azt mondta, hogy továbbra is megszorításokat kell alkalmazni az osztalékfizetések tekintetében, mert egy W alakú visszaesés esetén néhány bank tőkemegfelelése veszélybe kerülhet.


Ugyan szinte csak rossz hírt láthatunk, ennek ellenére a DAX a pozitív tartományban kezdte a kereskedést, amit a rövid technikai kép is indokolt. A kép romlása prognosztizálható és a DAX és a BUX esetében is inkább negatív tartományban való zárás lehet a nap végén.

Jól tőkésítettek a bankok, de a Fed biztosra megy

Emelkedésbe csapott át tegnap a kereskedés a tengerentúlon, a vezető indexek 1,1-1,2%-os pluszban zártak.


Legalább a harmadik negyedév végéig plafont szab a bankok osztalékfizetésének a Fed és felfüggeszti a részvény-visszavásárlási programjaikat, miután a most zárult stressz teszt azt mutatta, hogy egy súlyos, W-alakú válság esetén 19,5%-os munkanélküliséggel 700 milliárd dollárnyi hitelezési veszteségük keletkezne. A stressz teszt eredménye alapján átvészelnék a bankok még ezt is, de sokan közel kerülnének a minimális tőkekövetelményhez. Konkrét bankokat nem nevezett meg a Fed. A maximálisan kifizethető osztalék mértékét a második negyedéves szinten állapították meg a harmadik negyedévre, illetve ez nem lehet magasabb, mint a megelőző négy negyedév átlagos nettó eredménye. Mivel a nagybankok részvényvisszavásárlásaikat már korábban, önszántukból felfüggesztették, illetve az osztalék emelése is csak egy negyedévre lesz egyelőre korlátozva, ezért ezek az intézkedések nincsenek túl nagy hatással a legnagyobbakra.


Jó hír is jött tegnap a bankoknak, tovább enyhítettek a Volcker-szabályok bizonyos részein. Főként a kereskedhető instrumentumok körét érintette ez pozitívan, illetve bizonyos tartalékok képzését.


37 ezer fővel új rekordot döntött tegnap az új koronavírusos megbetegedések száma az USA-ban. Texasban és Floridában felfüggesztették a korlátozások lazítását. Ennek ellenére a Trump-adminisztráció továbbra is kitart amellett, hogy el kell kerülni az újabb, egész országot érintő lezárásokat a gazdaság mielőbbi talpraállása érdekében.


A vártnál jobban érintette a koronavírus a Nike-t. A negyedéves árbevétel 38%-kal 6,3 milliárd dollárra esett a várt 7,4 milliárd dollárral szemben, hiába nőttek az online értékesítések 75%-kal. Az EPS 0,51 dolláros veszteséget mutatott a várt 0,10 dolláros nyereséggel szemben. Jelenleg az üzletek 90%-a van nyitva világszerte, azonban az USA-ban a vírus újabb terjedése ismét felülírhatja ezt.


Az Amerikai Szenátus tegnap elfogadta a Kína szankcionálásáról szóló tervezetet, amit Hong Kong függetlenségének korlátozásáért szabnának ki.

Tovább vághatják a növekedési kilátásokat Japánban

Vegyesen teljesítettek ma az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 1,3%-ot, a Shanghai index 0,3%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,7%-ot csökkent.


A piaci várakozások egy része szerint a japán jegybank júliusban tovább bővítheti eszközvásárlási programját. A jegybankelnök mai előadásában elsősorban a gazdasági kockázatokról és bizonytalanságról beszélt, ami megágyazhat annak, hogy júliusi előrejelzésükben csökkentsék a növekedési kilátásokat. Az inflációs mutatók továbbra is nyomottak, az infláció mindössze 0,3%, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció pedig 0,4% volt júniusban, vagyis az árfolyam stabilitási cél veszélyeztetése nélkül lazíthatna tovább a jegybak.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív, az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Sikeres volt a Magyar Telekom aukció

A tegnapi aukción a maximális 5,2 milliárd forintért vásárolt vissza saját részvényeket a Magyar Telekom, ami a részvények 1,3%-át jelenti. Az átlagár 396,59 forint volt. Az ajánlati ár 5%-kal többel nem haladhatta meg a tegnapi nyitóárat, vagyis a 414 forintot. Az elfogadott legmagasabb árszint 400 forint volt, amelyen arányos allokációra került sor. A beérkezett ajánlatok összértéke a bejelentett maximális érték közel négyszeresét tette ki, ami jelzi, hogy elsősorban az intézményi befektetők voltak aktívak az aukción. A visszavásárolt 5,2 milliárd forintnyi részvényt és a 20 forintos osztalékot figyelembe véve a papír jelenleg 6,5%-os hozamon forog. Ez magasabb, mint a régióbeli cégek átlaga (4%).

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben