Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az a bizonyos szürkehályog

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. június 25.   09:49

Erste kommentár A megbetegedések száma újra rekord érték közelébe emelkedett az USA-ban a tegnapi több mint 38 ezer megbetegedéssel. Ennél magasabb számot (39 ezer fő) csak egyszer, április 25-én mértek. A...

Erste kommentár

A megbetegedések száma újra rekord érték közelébe emelkedett az USA-ban a tegnapi több mint 38 ezer megbetegedéssel. Ennél magasabb számot (39 ezer fő) csak egyszer, április 25-én mértek. A szükséges kórházi kapacitások számos városban az ellátó rendszer határait kezdik súrolni, ami hasonló katasztrófához vezethet, mint amit New Yorkban, vagy éppen Olaszországban láthattunk. Ez is aggaszthatja a befektetőket, hiszen ez korlátozások bevezetését, de minimum egyes szektorok lezárást jelenti. Mindeközben az IMF jelentősen, 3 százalékról, 4,9 százalékra módosította a világgazdaság visszaesésére vonatkozó idei évi előrejelzését. Ezen belül az EU és az USA is jelentős, rendre 10,2 és 8 százalékos visszaesést produkálhat. Csak halkan jegyezzük meg, hogy a jelenlegi járványhelyzet az USA-ban lehet, hogy nagyobb számért (abszolút értelemben), azaz nagyobb visszaesésért kiált. Három tagállamban (New, York, New Jersey és Connecticut) újra bevezetik a 14 napos karantén kötelezettséget Alabama, Arkansas, Arizona, Florida, Észak- és Dél-Karolina és Texas-szal szemben. Európában nemrég éppen a horvátok jártak el hasonlóan néhány délebbi országgal szemben. Mindez azt mutatja, hogy a járvány marad. Továbbra is várjuk a vakcinát, miközben nincs hosszútávú immunitás. Ez pedig azt jelenti, hogy „végtelen mennyiségű” vakcinára lesz szükség, amiből a világ államai be fognak tárazni.


A mai napon is jelentős csökkenést látunk a piacokon. A DAX a tegnapi zuhanás után egyre növekvő csökkenést mutat. A BUX tegnap jól tartotta magát, de ma már itt is nagyobb csökkenést láthatunk. A Magyar Telekom ma 5, 2 milliárd forintért vesz részvényeket aukció keretében. A nyitó ár alapján 414 forint részvényenként az a maximális ár, ahol elfogadhat ajánlatot.

Felébredtek a tőzsdék

A befektetőkben kezd tudatosulni az amerikai koronavírus-helyzet komolysága, így a vezető részvényindexek folytatták a korrekciót. Az esést a ciklikusok vezették. A Dow 2,7%-kal, az S&P500 2,6%-kal, a Nasdaq 2,2%-kal került lejjebb.


7 államban ismét új rekordot döntött az új koronavírusos fertőzések száma az USA-ban, Texasban kifejezetten rossz nap volt. 4,6%-kal nőtt az új esetek száma a megelőző 7 nap 3,7%-os átlagával szemben. A kórházi ellátásra szorulók száma 7,3%-kal nőtt. A houstoni egészségügyi központ vezetője szerint kezd túlterheltté válni az infrastruktúrájuk, hamarosan kifogyhatnak az intenzív kapacitásokból. New York, New Jersey és Connecticut úgy döntött, hogy 9 államból való beutazás esetén karantént rendelnek el. Azaz fordult a kocka, ugyanis márciusban még ezen államokból való beutazás esetén rendeltek el karantént más államok. Az újabb terjedésre már a politikusok és a vállalatok is elkezdtek reagálni. Az Apple 7 üzletét bezárta Houstonban, a Disney pedig elhalasztja élményparkjának újranyitását Kaliforniában. Emellett több állam felfüggeszti az aktuális korlátozások feloldását, sőt Kalifornia arra is kész, hogy ismét szigorítson.


20 vállalatból álló feketelistát állított össze a Pentagon, amin olyan kínai cégek szerepelnek, akik feltehetőleg a kínai katonaság befolyása alatt vannak. Erre a listára rákerült a Huawei is, így elképzelhető, hogy hamarosan újabb szankciók jönnek a telekommunikációs vállalat ellen.

Lazít a beruházási korlátozásokon Kína

Kisebb csökkenés jellemezte az ázsiai részvénypiacokat ma. A Hang Seng 0,5%-ot, a Nikkei 1,0%-ot csökkent, míg a Shanghai index 0,3%-ot emelkedett.


Kína új, szűkebb tiltólistát tett közzé a külföldi befektetők korlátozásával kapcsolatban. A július 23-tól életbe lépő szabályozás alapján az értékpapírcégek, az alapkezelők, az életbiztosítók és az autógyártók esetében is eltörlik az eddigi limiteket, így már nem lesz kötelező számukra közös vállalatként működni. Eddig 40 szektor esetében volt maximalizálva a külföldi tulajdonosok aránya, ami most 33 eleműre fog szűkülni.


Az IMF előrejelzése szerint a japán GDP idén 5,8%-kal eshet vissza, míg áprilisban még csak 5,2%-os visszaesésre számítottak.

Határidős piacok

Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel, egyedül a DAX volt minimális pluszban.

Magyar Telekom sajátrészvény visszavásárlási aukció

A Magyar Telekom 5,2 milliárd forintos keretösszegű sajátrészvény vásárlásári aukciót tart ma. Az ajánlatgyűjtési szakasz 10.00 órától 13.00 óráig tart, az ügyletkötési időszak 13.00-tól 15.30-ig. A társaság az aukció napjára az ajánlatgyűjtési szakasz kezdetétől kezdeményezte részvényei tőzsdei kereskedésének felfüggesztését. Az MTel által fizetett részvényenkénti ár 5%-nál nagyobb mértékben nem haladhatja meg a vásárlás napján a nyitó aukciós szakaszában kialakult egyensúlyi piaci árat (nyitóár).

Folytatódik az OTP saját részvény vássárlása

Az OTP tegnap újabb 100.000 darab saját részvényt vásárolt 11.654 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben