Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megint áll(t) a bál

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. június 23.   09:43

Erste kommentár Tegnap este Trump kereskedelmi tanácsadója Pearl Harborhoz hasonlította a kínaiak viselkedését és lezártnak nevezte a kínai kereskedelmi egyezséget, amire 400 pontot zuhant a Dow Jones határidő. Ezt...

Erste kommentár

Tegnap este Trump kereskedelmi tanácsadója Pearl Harborhoz hasonlította a kínaiak viselkedését és lezártnak nevezte a kínai kereskedelmi egyezséget, amire 400 pontot zuhant a Dow Jones határidő. Ezt később Trump és maga Navarro is cáfolta. Peter Navarro szerint ugyanis január 15-én, amikor a kínaiak aláírták a szerződést már tudtak a koronavírusról, de arról nem szóltak semmit. Ez olyan szerinte, mint a japán támadás volt az USA ellen a második világháborúban, hiszen ott is tárgyaltak a japánok a békeszerződésről az USA-val, miközben jól tudták, hogy támadni fognak. Mindenesetre a későbbi nyugtatásra, hogy még sincs felrúgva a szerződés, a határidős piacok újra a pozitív tartományba lendültek, és Európában is pozitív mozgásokat láthatunk. Pedig az amerikai helyzet nem szívderítő. Ugyanis tegnap megint 30 ezer fölötti új megbetegedést regisztráltak, azaz csak kicsivel vagyunk a csúcs alatt. Ez így van a tőzsdeindexeknél is. A Nasdaq például a történelmi csúcs közelében tudott zárni, s ezzel új zárási csúcsot állított be. Habár enyhén jó a hangulat ma reggel, ettől függetlenül szerintünk egy újabb csökkenés előtt állunk, ami inkább holnap jöhet el. Az ok az egyre aggasztóbb járványügyi helyzet, és a technikailag ellenállási szint (a csúcs) pl. a Nasdaq indexben, amely amúgy újra a vezető.

Tovább szigorít a bevándorláson az USA

Emelkedéssel fejezték be a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Nasdaq 1,1%-kal, a Dow 0,6%-kal, az S&P500 0,7%-kal került feljebb.


A korábbi októberi határidővel szemben az idei év végéig meghosszabbítja a bevándorlást korlátozó intézkedéseit az USA, sőt szigorítanak is ezen. Immáron azok is a korlátozások alá esnek, akik szakképzett munkaerőként vállalnának munkát, vagy azok, akik a nem-mezőgazdasági szektorokban szeretnének idénymunkát vállalni, de azok is, akik a házastársukhoz költöznének ki és telepednének le. Sőt, azok is, akik cégen belül kerülnének áthelyezésre az USA-ba. Bizonyos kivételek komolyabb munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban természetesen vannak, mint például az élelmiszeripar bizonyos részei vagy meghatározott egészségügyi dolgozók. A nagy technológiai cégek körében komoly felháborodást keltett az új rendelet, de a republikánusok közül is volt, aki bírálta ezt. A Fehér Ház a rossz amerikai munkaerőpiaci helyzettel indokolta a döntést.


Félreértésre adtak okot Trump kereskedelmi tanácsadójának, Peter Navarronak a szavai, amiből akár arra is lehetett következtetni, hogy vége a kereskedelmi egyezségnek az USA és Kína között. Navarro később tisztázta a félreértést, sőt Donald Trump is így tett egy Twitter üzenetében.


Fontolóra veheti a gazdasági korlátozások lazításának felfüggesztését Texas kormányzója, amennyiben továbbra is folytatódik a kedvezőtlen trend az új koronavírusos megbetegedésekben. Hasonlóan tehet Kalifornia állam is. Az alelnök, Mike Pence szerint az egészségügyi szakemberek elkezdtek amiatt aggódni, hogy egyre több fiatal tesztje lesz pozitív.


Megválna a T-Mobile U.S.-ben lévő részesedésének egy részétől a Softbank. A japán cég összesen 21 milliárd dollár értékben tervez részvényeket eladni. A részvények döntő többségét egy nyilvános ajánlattétel formájában bocsátanák eladásra.


Az ügyhöz közel álló források szerint ismét importvámot vethet ki az USA a Kanadából behozott alumíniumra, amennyiben Kanada nem vezet be export korlátozásokat. A büntetővám mértéke 10% lenne.

Alig javult a kínai gazdaság helyzete

Többnyire emelkedtek az ázsiai részvényindexek a mai kereskedésben. A Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng 1%-ot emelkedett, míg a Shanghai index stagnált.


A kínai bézs könyv alapján a második negyedévben is zsugorodástól szenvedhetett a kínai gazdaság és a helyzet alig javult az első negyedévhez képest. A termelővállalatok profitja, a beruházási aktivitás és a kiskereskedelmi forgalom is alacsony szinten maradt a 3.300 vállalat megkérdezésével készülő felmérés alapján. Míg az első negyedévben a belső fogyasztás volt gyenge és a termelés is akadozott, addig a második negyedévben a gyenge export kereslet jelentette a fő kihívást.


A kínai értékpapírfelügyelet kockázatnak tartja, hogy a romló amerikai-kínai viszony esetén a kínai bankokat is levághatják az amerikaiak a dollár alapú elszámolási rendszerekről, mint ahogy tették azt például Oroszországgal esetében is.


Egyre nagyobb a befektetői érdeklődés a hosszú, 10 éven túli japán állampapírok iránt. Ezt egyrészt a további jegybanki élénkítéssel kapcsolatos spekulációk hajtjak, másrészt például a nyugdíjalapok egyre hosszabb futamidejű kötvényt kénytelenek vásárolni a pozitív hozam érdekében.


Xi Jinping az EU-val folytatott egyeztetést követően a kapcsolatok elmélyítéséről és a beruházási megállapodások felgyorsításáról beszélt, miközben megállapodtak abban, hogy kölcsönösen nyitva tartják egymás számára a piacokat.


Nagyot ugrott a japán szoláltató szektor bizalma. Az előzetes júniusi beszerzési menedzser index 42,3 pontra ugrott a korábbi 26,5 pontról. Ugyanakkor a feldolgozóiparban 38,4 pontról 37,8 pontra csúszott vissza az index, de a kompozit index még így is jelentősen, 10 ponttal 37,9-re pontra emelkedett.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow és a FTSE mínuszban, az S&P, a Nasdaq, a DAX és a CAC pluszban volt.

Tovább veszi magát az OTP

Az OTP június 19-én 100.000 darab (átlagár: 11.532 forint), június 22-én pedig 130.000 darab (átlagár: 11.467 forint) saját részvényt vett.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben