Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Rekord összeget hoznak el a bankok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. június 19.   09:45

Erste kommentár Az EKB közleménye szerint a TLTRO III tenderen 742 bank vett részt és összesen 1.308 milliárd eurónyi hároméves hitelre jelentettek be igényt (június 24-től indul). Ennek a kamata -1 százalék lesz....

Erste kommentár

Az EKB közleménye szerint a TLTRO III tenderen 742 bank vett részt és összesen 1.308 milliárd eurónyi hároméves hitelre jelentettek be igényt (június 24-től indul). Ennek a kamata -1 százalék lesz. Ennek a soha nem látott hatalmas összegnek egy része, 760 milliárd euró valószínűleg a közeljövőben lejáró, korábban nyújtott mintegy 760 milliárd euróra rúgó hitel visszafizetését fogja szolgálni. A friss pénz közel 550 milliárd euró, amelyből akár államkötvényeket is vásárolhatnak a bankok. Ez egy újabb komoly pénzpumpának felel meg, s akár évi 13 milliárd euróval is növelheti az európai bankok éves jövedelmét. Ugyanakkor 27 ország képviselői ma online találkozót tartanak a javasolt 750 milliárd eurós járványügyi segélycsomag kapcsán. Merkel újra a felhívta a figyelmet, hogy júliusban véglegesíteni kéne és el kellene fogadni a csomagot. Itt az idő számít. Ezek elég jó hírek, amiket viszont ellensúlyoz a vírus frontról érkező számos negatív hír. Az USA-ban újra elszabadulni látszik a járvány. Kaliforniában, Arizónában, Floridában és Texasban is új csúcsokat döntöget az új megbetegedések száma, mindeközben New York karantén bevezetését fontolgatja a Kaliforniából beutazókra. Szlovénia egyébként karantént vezetett be a szerbekkel, bosnyákokkal és a koszovóiakkal szemben. Ugyanakkor Pekingben a szigorú intézkedések meghozni látszanak gyümölcsüket, de vuhani tanulmányok azt mutatják, hogy nincs hosszú távú nyájimmunitás. Persze ezeket az eredményeket még ellenőrizni kell. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet gyógyszeresen, oltóanyaggal védekezni a vírussal szemben, csak azt, hogy bizonyos oltások nem lesznek hatékonyak. A biotechnológiás készítmények szerintünk sikeresek lehetnek a járvány potenciális kitörésekor alkalmazva. Viszont ezt miden egyes alkalommal meg kell tenni, azaz jó üzlet lesz ilyen oltást gyártani, ha igaz a hír.


A mai napon emelkedéssel kezdte a kereskedést a DAX és a BUX index is, de míg az OTP-ben a rövidtávú technikai kép felfelé mutat (mint fontos BUX komponens), addig a DAX index esetében úgy néznek ki a rövidtávú MACD-k, mintha inkább az esés akarna eluralkodni a piacon.

Egyre komolyabban veszik a koronavírus terjedését az USA-ban

A mostanában megszokottól eltérően szűk sávban mozogtak tegnap a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,2%-kal került lejjebb, míg az S&P500 0,1%-kal, a Nasdaq pedig 0,3%-kal emelkedett.


Ugyan népesség arányosan még továbbra is relatíve alacsony az új koronavírusos megbetegedések száma azokban az amerikai államokban, ahol szinte napról napra új csúcsot dönt ez a szám, de a trend továbbra is kedvezőtlen. Tegnap Arizonában már 6,1%-kal nőtt az új megbetegedések száma, míg Floridában 3,9%-kal, Texasban pedig 3,6%-kal. Kalifornia állam egy-két kivétellel egész területén elrendelte a maszkviselési kötelezettséget nyilvános helyeken, míg New York kormányzója azt mérlegeli, hogy kötelezővé tegye a karantént azok számára, akik Floridából érkeznek New Yorkba.


Továbbra is feszült a viszony az USA és Kína közt, azt követően, hogy Donald Trump tegnap Twitteren azt közölte, hogy a Kínával való kapcsolatok teljes megszakítása továbbra is egy opció az USA részéről. A gyakorlatban ez valószínűleg kevésbé lenne kivitelezhető, és Trump minden bizonnyal inkább csak fenyegetőzik.


A szokásosnál nagyobb forgalom lesz ma az amerikai részvénypiacon, mivel egy napon járnak le részvényekre és a tőzsdeindexekre vonatkozó opciók és futures kontraktusok.

Csírájában elfojtotta Peking az újabb terjedést

Pozitív tartományban zárták a kereskedést a vezető ázsiai részvényindexek. A Nikkei 0,5%-kal, a Hang Seng 0,1%-kal, a Shanghai index 1,3%-kal került feljebb.


A mai napon eddig csupán 25 új koronavírusos megbetegedésről érkezett hír Pekingből, ami továbbra is kevesebb, mint a hét elején látott csúcs. A kínai hatóságok szerint sikerült megfékezni a járvány terjedését, azonban a vezető járványügyi szakértő szerint a lezárásoknak még két hétig érvényben kéne maradniuk, az után is, hogy már nincs egy új megbetegedés sem.


0,1%-kal nőttek a fogyasztói árak Japánban év/év alapon májusban a várt 0,2%-kal és az előző havi 0,1%-kal szemben. A maginflációs adat 0,4%-os drágulást mutatott a vártnak megfelelően, ami némi gyorsulás az előző havi 0,2%-ot követően.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a főbb határidős piacokon ma reggel.

A MOL és a Richter részvények 10%-a a Tihanyi Alapítványhoz kerül

A MOL és a Richter részvényeinek 10%-a a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől a Tihanyi Alapítványhoz kerültek. Az alapítvány biztosítja a finanszírozást a Mathias Corvinus Collegium és a Maecenas Universitatis Corvini alapítvány számára. Ezek a szervezetek tehetségkutatásban segítik a Kárpát-medencében élő magyar diákokat, és elsősorban a közgazdasági képzés elősegítése a cél. A Mathias Corvinus Collegium kuratóriumában helyet kapott Hernádi Zsolt, a MOL elnöke is.


Véleményünk: A részvények átadása a Tihanyi Alapítványnak nem változtat a MOL állami befolyásán. Az alapítvány várhatóan nem adja el a részvényeket, hanem az osztalékból fizeti majd a Mathias Corvinus Collegium költségeit. Mivel a MOL esetében 10%-os korlát van a szavazatokra, ami viszont nem érinti a magyar államot, az állami befolyás a korábbi 25% körüli értékről nem változik. Egyedüli változás, hogy most a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és a Tihanyi Alapítvány külön fog szavazni a közgyűlésen, de véleményünk szerint mindkét szervezet az állami akaratot fogja megtestesíteni, így lényegi változást nem látunk a MOL irányításában.

Tovább veszi magát az OTP

Az OTP június 18-án 120.000 darab saját részvényt vásárolt 11.543 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben