Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vége a dollár dominanciának?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. június 17.   09:32

Erste kommentár A Yale egyetem professzora, a Morgan Stanley korábbi ázsiai igazgatója szerint a költségvetési és kereskedelmi egyensúlytalanságok miatt a dollár az elkövetkező években jelentős...

Erste kommentár

A Yale egyetem professzora, a Morgan Stanley korábbi ázsiai igazgatója szerint a költségvetési és kereskedelmi egyensúlytalanságok miatt a dollár az elkövetkező években jelentős leértékelődésen fog keresztülmenni. Azt mondja, hogy ez a csökkenés 35 százalék körül lehet, s szerinte ezek az egyensúlytalanságok azért fognak most hatni, mert a dollár tartalékdeviza szerepe sérülni fog. Lehet, hogy így van, de azért két megjegyzést fűznénk a megállapításhoz: (i) Annak idején az euró bevezetésével már egyszer eltemették a dollár hegemóniáját, ami a valóságban nem következett be. Most is az euró illetve a renminbi lehetne a dollár kihívója, de egyelőre kis esélyt adunk a trónfosztásnak. (ii) Ahhoz, hogy a dollár 35 százalékot gyengüljön, vagy ugyanennyit erősödjön, nem kell a hegemóniának elvesznie. Elég, ha a tőkeáramlás irányt vált egy gazdasági ciklus, vagy éppen egy válság hatására. Erre az elmúlt évtizedekben számos példát láthattunk. (pl. A legutóbbi ilyen gyors nagy mozgás éppen a dollár erősödése volt 1,4-ről 1,05-ig az euróval szemben 2014 májusa és 2015 márciusa között, ami majdnem 35 százalékos mozgás volt.) A 2008-as és a mostani válságban is fontos elem volt, hogy a Fed dollár csereügyleteket kötött a fontosabb jegybankokkal, hogy a megfelelő dollár likviditást biztosítsa a nemzetközi piacokon a dollár éhség leküzdésére. Ez részben sikerült is, most a dollár erősödés megmaradt a 10 százalék alatti tartományban.


Mindeközben a múlt héten hagyott réseket töltögetik vissza az indexek, a DAX és az S&P500 is. Az előbbinél ez már megtörtént, míg a második valószínűleg ma teszi meg. Utána szerintünk folytatódhat a korrekció a piacokon. Ez azt jelenti, hogy a pozitív kezdés ellenére a DAX és a BUX is a negatív tartományban zárhat a mai napon.

Egyelőre nem lépnek az államok

Megtartották tegnap kezdeti pluszaikat a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 2%-kal, az S&P500 1,9%-kal, a Nasdaq 1,8%-kal került feljebb.


6 államban nőtt tegnap rekord mértékben az új koronavírusos esetek száma az USA-ban, ami mellett az újonnan kórházi ellátására szorulók száma is megugrást mutatott. A kormányzók szerint az esetszámok kezelhetők és nem kell még visszafordítani a gazdasági korlátozások lazítását. Ez azonban egyesek szerint a jövőben változhat.


Mike Pence alelnök szerint nincs ok az aggodalomra, ugyanis három kisebb területet leszámítva az egész USA-ban 10% alatt alakul a pozitív koronavírusos tesztek aránya.


A nagy alapkezelők közül továbbra is többen vannak a pesszimisták táborában a Bank of America friss alapkezelői felmérése szerint. A megkérdezettek 37%-a szerint vagyunk bikapicon, míg 53% szerint csupán egy medvepiaci korrekciót láthatunk.


Nem hozott érdemi újdonságot Jerome Powell tegnapi szenátusi meghallgatása. Powell szerint mind monetáris, mind fiskális politikai fronton több kellhet még, különösen a leginkább érintett iparágnak és az önkormányzatoknak. Hozamcélokról még nem döntöttek a Fed-nél, negatív kamatokat biztosan nem akarnak.


Két vizsgálatot is indított az Európai Bizottság az Apple-lel szemben tegnap. Az egyik az Apple Pay-t, a másik az App Store-t érinti. Mindkét esetben a versenyellenes magatartás a vizsgálat tárgya.

Növekvő aggodalmak

Kisebb mértékben csökkentek ma reggel az ázsiai részvényindexek. A Shanghai index 0,1%-ot, a Nikkei 0,6%-ot csökkent, míg a Hang Seng stagnált.


Pekingben ismét szigorú járványügyi intézkedéseket léptettek életbe, miután újabb 31 koronavírusos beteget találtak és Pekingből már a környező településekre is átterjedt a vírus. A járványkészültséget kettes szintűre emelték, az iskolákat és óvodákat bezárták, a várost pedig elvileg csak negatív tesztet követően lehet elhagyni. A hírek szerint a valóságban ez inkább csak abban az esetben igaz, ha a fertőzési gócpontok közelében lakók hagyják el a várost. Pekinget már csak mérete miatt is rendkívül nehéz lenne teljesen lezárni. A tesztelési kapacitásokat megnövelték, vasárnap például 70 ezer tesztet végeztek. A Pekingbe érkező, illetve onnan induló kereskedelmi járatoknak több, mint a 60%-át törölték. A hatóságok igyekeznek minél hamarabb elfojtani a járványt, hogy ne alakuljon ki egy második hullám, ami a gazdaság normalizálódását is veszélyeztetné.


Tovább romlott Észak és Dél-Korea viszonya. Észak-Korea tegnap felrobbantotta a határ menti irodát, mely a két Korea közti kommunikációért felelt, és azzal fenyegetőzik, hogy a hadsereg bevonul a demilitarizált zónába. Az agresszív politika Kim Dzsongun húga, Kim Jodzsong előretörésének a jele lehet.


A japán jegybank kormányzója szerint hosszú időt fog igénybe venni a gazdaság talpra állása, ezért szerinte sem 2021-ben, sem pedig 2022-ben nem fog kamatot emelni a japán jegybank. Kijelentése nem meglepő, a többi jegybank esetében sem várható gyors szigorítás. Ráadásul ha a jegybankok el is kezdik a visszavonulást, azt akkor is a nemkonvencionális eszközök kivezetésével fogják valószínűleg kezdeni és csak ezt követheti majd a kamatok óvatos emelése.


Tűzharc alakult ki kínai és indiai katonák között a himalájai határszakaszon. Az okok nem ismertek, de legalább 20 indiai katona életét vesztette. Mindkét ország jelezte, hogy diplomáciai úton igyekeznek a történteket rendezni.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Tovább veszi saját részvényeit az OTP

Az OTP június 16-án 155.000 darab saját részvényt vett 11.881 forintos átlagáron.

Ma kezdődik az osztalékfizetés a Magyar Telekomnál

Az egy részvényre jutó osztalék 20,17 forint.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben