Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Segített a Fed

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. június 16.   08:57

Erste kommentár Tegnap a negatív hangulatú kezdést követően emelkedtek az amerikai piacok, s végül a pozitív tartományban zártak, amit a Fed bejelentése is segített. A mai naptól megkezdi a vállalati...

Erste kommentár

Tegnap a negatív hangulatú kezdést követően emelkedtek az amerikai piacok, s végül a pozitív tartományban zártak, amit a Fed bejelentése is segített. A mai naptól megkezdi a vállalati kötvények vásárlását a másodlagos piacon. Minden olyan kötvényt megvesz, amit a válság előtt bocsátottak ki és amelynek lejárata 5 éven belül van. Így „junk” kötvényeket is vesz. Ezek után két dolog fűti a piacokat. Egyrészt a japánok az eddigi gazdasági segélycsomag méretét cirka 50 százalékkal 1.000 milliárd dollár környékére emelték meg, miközben az USA-ban arról pletykálnak, hogy készül egy 1.000 milliárd dolláros újabb élénkítő csomag, amit az infrastruktúrára költenének.


Ezek kapcsán érdemes megnézni a technikai képet, ami azt mutatja, hogy a 20-30 napos mozgóátlagok az első körben megfogták az esést. Az S&P500 esetében a 30 napos mozgóátlagról beszélhetünk, míg a BUX vagy az OTP esetében a 20 naposról. A DAX esetében pedig a 2 közötti értékről jött a fordulat. Ez azt mutatja, hogy mintha valamiféle relatív erő jelent volna meg a magyar piacon, ami abból jöhet, hogy a magyar részvények eddig lemaradók voltak. A mai napon a jó hangulatban alapvetően emelkedhet a DAX és a BUX index is, de továbbra is szkeptikusak vagyunk rövid-közép távon a piacok tekintetében.

Ismét célkeresztben az infrastruktúra-fejlesztés

Komoly fordulatot mutattak be a tegnapi kereskedésben a vezető amerikai részvényindexek, amivel teljes egészében leküzdötték a nap eleji mínuszokat. A Dow 0,6%-kal, az S&P500 0,8%-kal, a Nasdaq 1,4%-kal került feljebb. A határidők további pluszokat vetítenek előre jelenleg.


Az ügyhöz közel álló források szerint 1.000 milliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztési programot dolgoz ki a Trump adminisztráció. Ez főként utak és hidak karbantartását jelentené, de a források szerint az 5G hálózatok fejlesztésére is jutna a pénzből. Szeptember 30-án lejár egy jelenleg érvényben lévő fejlesztési program, ennek megújítását kedvező alkalomnak látják az adminisztráción belül az új program elindulására.


A korábbi kommunikációnak megfelelően bejelentette a Fed, hogy ma megkezdi vállalati kötvényvásárlási programját a másodpiacon. Ennek pontos módját is közölte a jegybank. Eszerint egy külön indexet hoznak létre, ami tartalmazza az összes, kritériumnak megfelelő vállalati kötvényt és ez alapján hajtja végre majd a vásárlásokat a jegybank. A hírekre a befektetésre ajánlott vállalati kötvények CDS felára április 9. óta nem látott mértékben esett.


500 millió dollár értékben szeretne részvényeket kibocsátani a csődeljárás alatt lévő Hertz. Ugyanakkor a vállalat figyelmeztetett arra, hogy szignifikáns és gyors javulásra lenne szükség az üzleti kondíciókban ahhoz, hogy a részvényesek viszontlássanak valamit a pénzükből.


A Freddie Mac a J.P. Morgant, míg a Fannie Mae a Morgan Stanleyt kérte fel arra, hogy tanácsadóként segítsék őket a rekapitalizációban és a privatizációban. Ez jelen állás szerint még sok időt vehet igénybe.


Jövő héttől megkezdheti a J.P. Morgan a visszatelepülést manhattani irodájába, miután megkezdődik az ottani irodák újranyitása.

Nagyobb tűzerőre kapcsol a japán jegybank

Masszív emelkedést mutatott ma reggel az ázsiai részvénypiac. A Nikkei 4,6%-ot, a Hang Seng 3%-ot, a Shanghai index pedig 1,1%-ot emelkedett.


A japán jegybank a kamatokon és az eszközvásárlási programon sem változtatott, de a vállalatok számára szóló hitelezési programot kibővítették. Így azzal számolnak, hogy a koronavírusra reagáló csomag a korábbi 75 ezermilliárd jenről 110 ezermilliárd jenre (átszámítva 1000 milliárd dollárra) emelkedett. A jegybanki közlemény pedig a további kibővítés lehetőségét is nyitva hagyta. A piacot pozitív meglepetésként érte a döntés, mivel arra számítottak, hogy a jegybank egyelőre kivár az újabb lépésekkel.


Újabb piacot zártak le Pekingben a koronavírus terjedése miatt és nagy erőkkel folytatják a kontaktuskutatást is, hogy alacsonyan tartsák a fertőzöttek számát, miután a hétvégén a nagybani zöldség- és gyümölcspiacon újabb gócpontot fedeztek fel.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott az amerikai és az európai határidős piacokon is ma reggel.

Saját részvényt vesz az OTP

Az OTP 145.000 darab saját részvényt vett június 16-án 11.416 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben