Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ez is megvolt

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. június 15.   09:50

Erste kommentár Pénteken megvolt a „felpattanás”, ma pedig folytatódik az esés a piacokon. Ebben komoly szerepet játszik, hogy Pekingben újra fellángolni látszik a járvány, ezért azonnal szigorú...

Erste kommentár

Pénteken megvolt a „felpattanás”, ma pedig folytatódik az esés a piacokon. Ebben komoly szerepet játszik, hogy Pekingben újra fellángolni látszik a járvány, ezért azonnal szigorú intézkedéseket vezettek be. Ha a modellünket nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy Kínában már rég egyetlen új megbetegedésnek sem kellene lennie. Mindez azt mutatja, hogy a járványtól nem igazán lehet megszabadulni. Ugyanakkor, ha egy politikai vezetés felelősen gondolkozik, akkor az is valószínű, hogy lokális karanténokkal viszont kordában lehet tartani a vírust. Ez a húzd meg ereszd meg az átoltottságig valószínűleg meg fog maradni. Nem mellesleg az USA-ban is erőteljesebb terjedést láthatunk, ami nem meglepő, hiszen az USA azt az utat választotta, hogy amennyire csak lehet, megnyitja a gazdaságát, miközben „csak” arra ügyel, hogy a terjedési faktor 1 körül, vagy picivel alatta legyen. Ez pedig egy életveszélyes hozzáállás, hiszen csak nagyon lassan csökken az új megbetegedések száma, miközben az új fellángolások sokkal veszélyesebbek a nagy számok miatt.


A piacok szempontjából viszont egy másik fontos tényező, hogy az értékeltségek sok esetben szinte soha nem látott magasságban vannak. Legalábbis ami az előremutató P/E rátákat illeti. Így nem meglepő, hogy egy rövid korrekció után újra dél felé vettük az irányt. Így ma mind a DAX, mind a BUX index csökkenést mutat.

Ismét terjed a koronavírus az USA-ban

Ugyan pénteken még kisebb visszapattanás jellemezte az amerikai részvénypiacokat (Dow +1,9%, S&P500 +1,3%, Nasdaq +1%) a csütörtöki komoly esés után, a határidős indexek ma reggel egyelőre további 2-3%-os esést vetítenek előre.


E mögött főként az áll, hogy az USA-ban ismét a koronavírus újabb fellángolása miatt aggódnak a befektetők, ugyanis a kijárási korlátozások feloldását követően több államban ismét rég nem látott mértékben nő az új megbetegedések száma. Alabama, Alaszka, Arizona, Arkansas, Kalifornia, Florida, Észak-Karolina, Oklahoma és Dél-Karolina államokban új csúcsot mutatott az új koronavírusos megbetegedések száma az elmúlt három napban. Szombaton így 25 ezer új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak az USA-ban, ami ha a szombati napokat nézzük csak, akkor május 2. óta a legmagasabb érték. A növekvő értékek pedig nem csak a több tesztelésnek köszönhetőek, ugyanis a kórházi ellátásra szorulók száma is több államban új csúcsot mutat. Eközben New York kormányzója, Andrew Cuomo azt nyilatkozta, hogy több városrészben elképzelhető a szigorítások újbóli bevezetése, miután sokan nem tartják az aktuálisan érvényes, már enyhébb korlátozásokat sem. Az USA-ban vasárnap összességében 1,4%-kal nőtt a koronavírusos megbetegedések száma, ami eddig a legmagasabb júniusi érték, azonban nagyon messze van még a korábbi csúcstól.


Engedélyt kapott a csődeljárás alatt lévő Hertz arra, hogy 1 milliárd dollár értékben új részvényeket bocsásson ki.


A héten két ízben is felszólal Jerome Powell az amerikai törvényhozás előtt, ahol az USA gazdasági állapotáról fog tájékoztatást adni. A várakozások szerint a múlt heti felszólalásához hasonló, negatívabb hangnemet fog megütni az amerikai gazdasági képpel kapcsolatban.

Újraéledő ázsiai aggodalmak

Komoly eséssel indult a hét az ázsiai részvénypiacokon. A Shanghai index 0,8%-ot, a Hang Seng 2%-ot, a Nikkei pedig 3%-ot zuhant.


Pekingben lezárták a legnagyobb zöldség- és gyümölcs nagybani piacot és a közelében található lakónegyedet is, miután a piacon dolgozók közül több tucatnyian koronavírussal fertőződtek meg, ami jelentős terjedési kockázatot jelent. Kínában összesen 57 új beteget regisztráltak koronavírussal, ami április közepe óta a legmagasabb szám.


Lassabban javult májusban az ipari termelés Kínában, mint amire számítottak. A várt 5% helyett mindössze 4,4%-os volt a növekedés. A kiskereskedelmi forgalom is rosszabb számokat hozott, a várt 2,3%-kal szemben 2,8% volt a visszaesés.


A gyenge makroadatok ellenére az ingatlanpiac határozottan a javulás jeleit mutatta májusban. A vizsgált 70 városban átlagosan 0,49%-kal növekedtek az újépítésű ingatlanok árai hó/hó alapon, ami a leggyorsabb növekedés az elmúlt 6 hónap alatt.


A kínai jegybank a várakozásokkal összhangban 28 milliárd dollárnak megfelelő jüannyi likviditást nyújtott a bankrendszer számára 2,95%-os kamat mellett.


Kim Jo Dzsong, az észak-koreai vezető húga katonai akcióval fenyegette meg Dél-Koreát röplapok terjesztése miatt. Az elmúlt hetekben egyre ellenségesebb a két ország viszonya egymással. E mögött részben az áll, hogy Észak-Koreában elkezdték előtérbe tolni Kim Jo Dzsong-ot, melynek legalkalmasabb eszköze, hogy Dél-Koreával szemben harcias üzeneteket fogalmaz meg.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a főbb határidős piacokon ma reggel.

Az Mtel részvény-visszavásárlási aukciójának részletei

A Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciót indít, melynek során összesen legfeljebb 5,2 milliárd forint értékben tervez részvényeket visszavásárolni a részvényesek javadalmazása céljából. A tranzakció 2020. június 25-én esedékes. A részvény-visszavásárlási program tényét már néhány hónapja bejelentették, így a részletek közzététele semleges a részvényre nézve.

Tovább veszi magát az OTP

Az OTP újabb 200.000 darab saját részvényt vett június 12-én 11.341 forintos átlagáron.

Ma fizeti az osztalékot a Richter

Az egy részvényre jutó osztalék mértéke 63,0624 forint.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben