Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Átalakulásra kényszerülhetnek a bankok

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. június 11.   10:41

Túlnyúlhat az Eurózónán az EKB programja A FTSE100 0,1%-ot, a DAX 0,7%-ot, a CAC40 pedig 0,8%-ot csökkent a tegnapi kereskedésben. A nyugdíjalapokat tömörítő európai szervezet azért lobbizik az EKB-nál, hogy az...

Túlnyúlhat az Eurózónán az EKB programja

A FTSE100 0,1%-ot, a DAX 0,7%-ot, a CAC40 pedig 0,8%-ot csökkent a tegnapi kereskedésben.


A nyugdíjalapokat tömörítő európai szervezet azért lobbizik az EKB-nál, hogy az eszközvásárlási program körét bővítse ki azokra az európai uniós tagországokra is, amelyek ugyan nem tagjai a monetáris uniónak, de belátható időn belül bevezethetik az eurót. Ilyen ország Bulgária, Horvátország és Románia is. Az indoklás szerint ezen országok jegybankjai már részei az EKB rendszerének és tőke hozzájárulással is rendelkeznek az európai jegybanknál.


A Citigroup elemzése szerint nem elegendő az EKB 600 milliárd euróval kibővített eszközvásárlási programja sem, ugyanis a tagországok 150 milliárd euróval több kötvényt bocsáthatnak ki, vagyis az EKB nem szívja ki a piacról a teljes új kibocsátási volument, ami szerintük állampapírpiaci hozam emelkedést okozhat, elsősorban a kockázatosnak tartott olasz állampapírok esetében.


Az EKB két prominens tagja, Luis de Guindos és Isabel Schnabel is az EKB múltkori döntésének a védelmére kelt. Szerintük megfelelő értékben bővítették az eszközvásárlási programot, de mivel nagy a bizonytalanság a gazdasági kilátásokat illetően, ha rosszabbra fordulnak a dolgok, akkor készen állnak további lazító intézkedésekről dönteni. Az EKB idén összesen 1350 milliárd euró értékben vásárolhat kötvényeket.


Az Európai Unió pénzügyminiszterei ma ismét egyeztetnek a 750 milliárd eurós európai mentőalapról.

A vártnál nagyobb céltartalékot képezhet a Deutsche Bank

A várt 630 millió euróval szemben 800 millió eurós céltartalékot képezhet a Deutsche Bank a második negyedévben a koronavírus miatti gazdasági válság hatására, közölte tegnap a bank pénzügyi igazgatója. Ugyanakkor egész éves várakozásukat, miszerint a hitelállomány 0,35-0,45%-át fedezheti céltartalékokkal a bank, változatlanul hagyták. Emellett pozitívum volt, hogy a bevételek terén a márciusi várakozásokhoz képest jobban teljesít eddig a bank, ami részben a kereskedési bevételeknek köszönhető.

BNP Paribas: Újratervezés

A BNP Paribas megcsinálta az év újratervezését, ami mintegy 1,5 milliárd eurós költségcsökkentést tartalmaz. Ennek köszönhetően az idei nettó eredmény várhatóan csak 15-20 százalékkal marad el a 2019-estől. Persze mindez akkor igaz, ha a krízisnek nem lesz újabb hulláma.

Jelentős munkaerő többlet a Lufthansánál

A Reuters értesülései szerint a Lufthansa becslése szerint a légitársaságnak 26 ezerrel több munkavállalója van (22 ezer teljes állásnak megfelelő pozíció), mint amennyire szüksége van. Ez a teljes, 137 ezer fős alkalmazotti létszámhoz képest is igen tetemes. A tervek szerint a Lufthansa a következő hetekben egyeztet a szakszervezetekkel. Célja, hogy részmunkaidős alkalmazással csökkentse a munkaerő többletet és ezzel költségeit is lefaragja.

Aktivista támadás a Commerzbank átreformálásáért

Aktivizálta magát a Cerberus Capital Management, mely 5%-os részesedésével a német állam után a Commerzbank második legnagyobb részvényese. A menedzsmentnek küldött levelükben elégedetlenségüket fejezték ki a Commerzbank tőkepiaci teljesítményével kapcsolatban, és reformokat sürgettek. Ezen kívül igényt formálnak két felügyelőbizottsági helyre is, hogy támogatni és felügyelni tudják a banknál szükséges átalakítási folyamatok megvalósítását. A Cerberus elégedetlensége érthető, hiszen több, mint 50%-ot csökkent a részvények árfolyama, mióta 2017 júliusában megszerezték az 5%-os részesedésüket. A Commerzbank teljesítményével a 15%-os részesedéssel bíró német állam sem elégedett, ennek jeleként nemrégiben két általa delegált felügyelőbizottsági tagot is lecserélt és a bank átalakítására vonatkozó stratégiai tanulmányt is készíttetett külső tanácsadó cég bevonásával.

Lassú jóváhagyásra számít a Fiat

Ahogy tegnap már beszámoltunk róla, a kisáruszállító szegmens kapcsán az európai versenyhatóság feltételekhez kötheti a Fiat Chrysler és a Peugeot egyesülését. A Blomberg információi szerint a társaság vezetői arra számítanak, hogy a felügyeleti hatóság októberig meghosszabbíthatja a vizsgálatot, így nem várható gyors jóváhagyás.

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben