Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megkezdődött?!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. június 11.   09:50

Erste kommentár Tegnap történetében először 10.000 pont fölé emelkedett és ott is zárt a Nasdaq index, az után, hogy a Fed a galamblelkűségéről biztosította a piacokat kora délutáni (nekünk kora esti)...

Erste kommentár

Tegnap történetében először 10.000 pont fölé emelkedett és ott is zárt a Nasdaq index, az után, hogy a Fed a galamblelkűségéről biztosította a piacokat kora délutáni (nekünk kora esti) közleményében. Most úgy néz ki, hogy az elkövetkező két és fél évben nem változtat a nulla kamatpolitikáján. Legalábbis ez a nyíltpiaci bizottság tagjainak várakozása a legújabb dot plot alapján. Ennek örültek a befektetők, de az már hidegzuhanyként érte őket, hogy az előrejelzések nagyon borúlátóak lettek. Idén 6,5 százalék lehet a gazdasági visszaesés, miközben 9,3 százalék lehet az év végén a munkanélküliségi ráta, amit jövőre egy visszapattanás követhet 5 százalékos GDP növekedéssel, de a munkanélküliség még így is csak 6,5 százalékra csökkenhet. Mindez akkor igaz, ha nincs további gazdaságélénkítő csomag. Mindeközben a hosszú hozamokra egyelőre nincs kimondott szint meghatározva, ezzel még hezitálnak a nyíltpiaci bizottság tagjai. Mindenesetre a piac egyre inkább kezdi felismerni a kissé túlszaladt árakat, és megindulni látszik a profik által már régóta várt korrekció. Ennek ugyan mélynek kellene lennie az értékelések alapján, s talán az is lesz, de valószínűleg nehezített pálya lesz, akár komolyabb emelkedések is tarkíthatják. Ez alatt az idő alatt az előrejelzéseknek rendeződnie kell, és ha minden jól megy, az eredmény-előrejelzéseknek is nagyot kell emelkedniük ahhoz, hogy az értékeltségek olyan szintre süllyedjenek, hogy újra attraktívvá váljon a részvénypiac. Lehet, hogy ez a periódus nem lesz olyan rövid, sőt akár hosszabb is lehet, mint maga az esés és a felpattanás időszaka.


Ma reggel komolyabb esést láthatunk a DAX és a BUX indexben is. Az előbbi ezzel a 200 napos mozgóátlag közelébe érkezett, ami valószínűleg átmenetileg fékezheti a további esést. Ma Úrnapja (Corpus Christi) van, emiatt számos országban vagy visszafogottabb a kereskedés (pl. Ausztria), vagy zárva is vannak a piacok (pl. Lengyelország).

Sokáig lesz ultralaza a Fed

Tegnap ismét a technológiai szektor lógott ki felfelé az USA-ban, miután a Nasdaq 0,7%-os emelkedéssel újabb történelmi csúcsra ugrott. Az S&P500 0,5%-kal csökkent, míg a Dow 1%-kal.


Változatlanul 0,25%-on tartotta a Fed az alapkamatot az USA-ban tegnapi kamatdöntő ülését követően, és azt ígérte, hogy legalább 2022-ig fennmarad az alacsony kamat. Emellett a következő hónapokban is legalább a mostani havi 120 milliárd dolláros ütemben fog állampapírokat és jelzálogleveleket vásárolni, arról pedig nem beszélt, hogy mikor kezdené el egyáltalán csökkenteni ennek mértékét. Ezzel a piaci várakozásoknak megfelelően igyekezett biztosítani a gazdasági szereplőket arról, hogy még sokáig kifejezetten támogató monetáris politika fogja jellemezni az USA-t. Emellett Jerome Powell utalást tett arra is, hogy egy újabb fiskális stimulus esetén még jobban jöhetne ki az USA a válságból. Enélkül a Fed az idei évre 6,5%-os GDP-visszaesést vár, amit 2021-ben 5%-os növekedés követhet. A munkanélküliségi ráta a negyedik negyedévre 9,3%-ra csökkenhet a jegybank szerint. Az ülésen a jegybankárok megadták kamatvárakozásaikat is a következő évekre (dot plot). Ebből az látszott, hogy két monetáris tanácstag kivételével mindenki a mostani kamatszintet várja 2022 végéig. A hozamcélok meghatározásáról valóban elkezdett egy diskurzust a jegybank, ami Jerome Powell szerint a következő üléseken folytatódhat. A még vártnál is óvatosabb hangvételű jegybanki híreket követően komolyabb esést mutattak a hosszú amerikai hozamok, illetve a bankrészvények.


A további fiskális stimulus szükségességét Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter is hangsúlyozta tegnap. Szerinte a válság által leginkább érintett szektoroknak kéne elsősorban segíteni, illetve további támogatásokat adni a családoknak.


Ugyan az USA-ban összességében továbbra sem ugrott meg a koronavírusos fertőzöttek száma a kijárási korlátozások feloldása óta, de egyes államokban eddig nem látott mértéket öltött az új esetek száma. Texasban tegnap 2.504 új esetet regisztráltak, ami a legmagasabb szám a koronavírus kitörése óta, míg Floridában a tegnap zárult héten 8.553 új beteget találtak, ami új 7-napos csúcs. Abszolút értelemben ezek még igen kicsi számok ezen államok népességéhez képest, de a tendenciát tekintve nem kedvezőek. Ugyanakkor a gazdaságok újranyitása után természetes az, hogy ismét elkezd nőni az esetszám. Kérdés, hogy ezt sikerül-e időben megfékezni.

Még nem süt el minden puskaport a japán jegybank

Rossz hangulat jellemezte az ázsiai kereskedést. A Nikkei 2,6%-ot, a Hang Seng 1,8%-ot, a Shanghai index pedig 0,7%-ot esett.


A kiszivárgott hírek szerint a jövő hét eleji, kedden záruló japán jegybanki kamatdöntő ülésen nem várható újabb lazítás. A monetáris tanács tagjai várhatóan csak áttekintik az eddigi lazítás eredményeit és véleményezik az intézkedések hatásosságát.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

MOL-INA: A Lazard elkészült az előzetes jelentéssel, részletek egyelőre nincsenek

A horvát kormány által felkért befektetési tanácsadó, a Lazard szerdán bemutatta a MOL kivásárlására készült előzetes jelentését az INA horvát olajipari vállalatról. Tomislav Coric ügyvezető környezetvédelmi és energetikai miniszter részleteket egyelőre nem árult el ennek tartalmáról. A miniszter szerint egy hónap múlva készülhet el a végleges jelentés és még a hónap végéig le szeretnének ülni tárgyalni a MOL-lal. Véleményünk: július 5-én választások lesznek Horvátországban, így az INA visszavásárlása ismét a nacionalista politika középpontjába került. Mivel a MOL szemmel láthatóan már nem ragaszkodik a horvát leányvállalat megtartásához, elképzelhető, hogy megfelelő árazás mellett visszaadja a részvénycsomagot a horvát államnak. A mostani válság miatt erre azonban rövidtávon valószínűleg nem, csak 3-5 éven belül kerülhet sor. Az INA a mostani környezetben jelentős veszteséget termel, ami tovább ronthatja a vállalatcsoport értékeltségét.

Saját részvényt vett az OTP

Az OTP 100.000 saját részvényt vásárolt 11.266 forintos átlagáron 2020. június 10-én.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben