Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Rekord munkanélküliség

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. június 5.   09:31

Erste kommentár A nagy gazdasági világválság óta nem látott mértékűre duzzadhatott májusra a munkanélküliek száma az USA-ban. A piaci várakozások szerint ez az adat 19,1 százalék lehet az előző...

Erste kommentár

A nagy gazdasági világválság óta nem látott mértékűre duzzadhatott májusra a munkanélküliek száma az USA-ban. A piaci várakozások szerint ez az adat 19,1 százalék lehet az előző havi 14,7 százalékot követően. Júniustól nagy valószínűség szerint már csökkenő rátát láthatunk majd, ahogy az emberek visszatérnek a munkahelyekre. A magas számmal kapcsoltban azt nem szabad elfelejteni, hogy most nagyon nagyvonalú a költségvetés, és szinte boldog-boldogtalan megkapja a munkanélküliségi támogatást, ami ráadásul az átlagjövedelmet közelítő érték. Vagyis ösztönöz a munkanélküliségre. Persze ez nem lesz mindig így. A korábbi közel 3 ezermilliárdos csomag után a Fehér Ház most már csak egy 1.000 milliárd dolláros csomagot lát szükségesnek a gazdaság további megsegítésére, de a piaci megfigyelők szerint ebből nem lesz semmi nyár végéig. Különben a Fed stimulus is olyan mértékű, hogy a mérlegfőösszege a korábbi 4 ezermilliárd dollár környékéről mostanra 7,21 ezermilliárd dollárra növekedett. Azaz majdnem megduplázódott, ez pedig nominális gazdasági növekedést fog hozni előbb vagy utóbb!


A mai nap emelkedéssel kezdett a DAX és a BUX is az újra pozitívba forduló jó hangulatban. Ugyanakkor a technikai indikátorok alapján inkább a korrekció valószínűsíthető középtávon, vagyis a mai emelkedés inkább átmeneti jellegű lehet. A Richter és az MTel mától osztalékszelvény nélkül forog. Az előbbi 63 az utóbbi 20 forint osztalékot fizet.

Megemelte várakozásait az eBay

Ismét a technológiai részvények alulteljesítésével telt a tegnapi nap az USA-ban, hiszen a Nasdaq 0,7%-kal esett az S&P500 0,3%-os csökkenésével és a Dow 0,1%-os emelkedésével szemben.


Megemelte második negyedéves előrejelzéseit az eBay azt követően, hogy március óta érdemben megnőtt a vállalat platformján lebonyolított forgalom. A második negyedévre így 2,75-2,80 milliárd dollár közötti árbevételt vár a vállalat a korábbi 2,38-2,48 milliárd dollárral szemben, illetve 1,02-1,06 dollár közötti EPS-t a korábban várt 0,73-0,80 dollárral szemben. A vállalat szerint március óta több tízezer kisvállalkozás csatlakozott a platformhoz, ami szintén erős pozitívum. A tavalyi évhez képest összességében 23-26%-kal nőhet a forgalom a vállalat online piacterén a negyedévben. A hírekre tegnap 6%-kal emelkedett az árfolyam.


1.000 milliárd dollárra rúghat a következőnek tervezett fiskális stimulus az USA-ban a Fehér Házhoz közeli források szerint. Érdemi egyeztetések erről legkorábban a következő hónapban kezdődhetnek.


A vártnak megfelelő negyedéves számokat közölt tegnap a Broadcom, illetve a most kezdődött negyedévre is a vártnak megfelelő számokat tett közzé. A menedzsment szerint a koronavírus hatásai nem érintették érdemben a céget.


Robert Lighthizer, az USA kereskedelmi főtárgyalója szerint minden rendben van az USA és Kína közti kereskedelmi megállapodással, és nem igazak azok a híresztelések, hogy Kína nem tesz eleget az általa vállalt szójaimportnak.


Nem elégedett újraválasztási esélyeivel Trump, emiatt magához hívatta politikai tanácsadóit, hogy változtasson ezen. Április eleje óta az látható, hogy Trump népszerűsége trendszerűen romlik, ezzel úgy tűnik, hogy egyelőre komoly vesztesként jön ki a koronavírus kezeléséből.

Japánban is visszafogottan költekeztek

Visszafogott emelkedés jellemezte az ázsiai részvénypiacokat a hét utolsó kereskedési napján. A Nikkei 0,4%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,1%-ot csökkent.


Áprilisban a japán háztartások kiadása 11,1%-kal csökkent év/év alapon, nagyrészt a visszaeső kiskereskedelmi forgalom miatt. Ez még romlást jelentett a márciusi 6,0%-os visszaeséshez képest, de a 12,8%-os várt visszaesésnél valamennyivel kedvezőbb.


A hongkongi törvényhozás elfogadta a sokat vitatott szabályt, ami megtiltja a kínai himnusszal szembeni tiszteletlenséget. A szabályozás egy tágabb csomag része, mely minden Kínával szembeni fellépést és tüntetést igyekszik betiltani, ahogy Hongkongot igyekeznek Kínába beolvasztani. 31 év után először a Tienanmen téri tüntetésre való megemlékezést is betiltották tegnap Hongkongban, hivatalosan a járvány miatt, azonban sokan ezt is a kínai nyomásgyakorlásnak tulajdonítják.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a főbb amerikai és európai határidős piacokon, egyedül a FTSE volt mínuszban.

Mától osztalékszelvény nélkül forog az MTel és a Richter

A Magyar Telekom 20,17 forint osztalékot fizet részvényenként június 17-től kezdődően.


A Richter 63,0624 forintot fizet részvényenként, a kifizetés június 15-én kezdődik.

A Waberer’s a jövőben az ITS-ben a szerződéses ügyfelekre fog összpontosítani

A világjárvány jelentősen megváltoztatta a szállítási piacot, valószínűleg nem csak rövid, hanem hosszú távon is.


Ezért a Waberer’s úgy döntött, hogy új szállítási szervezési modellt vezet be a Nemzetközi Közlekedési Szegmensben (ITS), amely az ismétlődő megrendelésekre (szerződéses ügyfelek) és a fő kereskedelmi útvonalakra összpontosít. Ez az úgynevezett „kereskedelmi sáv” modell. Ugyanakkor megszünteti az úgynevezett „taxi” modellt, amikor a megrendeléseket tehergépkocsikkal párosították az alacsonyabb jövedelmezőségű „spot” piacon. Mivel a megnövekedett bizonytalanság valószínűleg nem teszi lehetővé a megfelelő jövedelmezőség elérését a „taxi”-hoz hasonló üzleti tevékenységekben.


A megvalósítási időszak 6 hónap. A folyamatokat és a kapacitásokat ezen időkereten belül fokozatosan igazítják hozzá az új működési modellhez.


Erdélyi Barna vezérigazgató elmondta, hogy az új modellt a magasabb ügyfélközpontúságra, és a stabilabb, magasabb fedezettségű üzletek biztosítására összpontosítva alkották meg.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben