Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Európa lekörözte Amerikát

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. június 4.   09:17

Erste kommentár Egyre több amerikai befektető figyelme fordul az EU részvénypiacai felé azt követően, hogy komoly élénkítő csomagokat jelentettek be a központi bankok és a kormányok. Ugyanakkor a járvány is egyre...

Erste kommentár

Egyre több amerikai befektető figyelme fordul az EU részvénypiacai felé azt követően, hogy komoly élénkítő csomagokat jelentettek be a központi bankok és a kormányok. Ugyanakkor a járvány is egyre inkább csillapodik Európában, míg az USA ezen a téren sem tud olyan látványos javulást felmutatni, s mindeközben még a tüntetések is eszkalálódtak.


Tegnap éjjel végül az eredeti 80 milliárd eurós terv helyett egy 130 milliárd eurós csomagot fogadtak el a német koalíciós pártok. Ez a GDP majdnem 4 százalékára rúgó csomag a jövőbe mutat, hiszen pl. roncsautó program nincs benne, de az elektromos gépjárműveket vagy a gyermekes családokat támogató elemek igen. Ugyanakkor az EKB mai ülésétől is sokat várnak a piacok. A PEPP, járványügyi kötvényprogram kierjesztését várják 500 milliárd euróval 1.250 milliárdra és az is benne van a pakliban, hogy fél évvel, a jövő év közepéig meghosszabbítják a programot.


Persze a piacok az elmúlt napokban a ciklikus és lemaradó szektorok vezetésével nagyot emelkedtek, elsősorban Európában. Viszont a DAX 12.480 pontnál egy szinthez érkezett, ahonnan korrigálhat a mai napon. Ebben az autógyártók csalódottsága is benne lehet, hiszen nem kapnak támogatást, csak az elektromos gépkocsikra. Itthon is csökkenést látunk a kereskedés korai szakaszában, s ez így is maradhat a nap végéig. Azaz csökkenő, oldalazó mozgás lehet a legvalószínűbb forgatókönyv a mai napon, amit az EKB döntése is befolyásolhat. 

Folytatódott az emelkedés

A klasszikus ciklikus szektorok (energia, pénzügy, ipar, nyersanyag) vezetésével tovább emelkedtek tegnap a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 2,1%-kal, az S&P500 1,4%-kal, a Nasdaq 0,8%-kal került feljebb.


USA-szerte folytatódtak tegnap a tüntetések, a Fehér Ház közelében továbbra is több ezren voltak. Itt békésen zajlott a tüntetés, de több városban ismét kisebb összecsapások voltak a rendőrök és a tüntetők között. Trump komolyabb rendőri fellépésre szólított fel, ezt azonban a legtöbb kormányzó nem feltétlen támogatja.


Összesen hét gyógyszergyártóval dolgozik együtt a Fehér Ház azon, hogy hónapokra megpróbálja lerövidíteni azt a vakcina fejlesztési és gyártási folyamatot, ami egyébként inkább évekbe szokott telni.


Jó egészségnek örvend Donald Trump a legutóbbi átfogó orvosi vizsgálata szerint, derült ki Sean Conley, a Fehér Ház orvosának legutóbbi jelentéséből.

Gyorsan rendeződött Kína és az USA égi konfliktusa

Vegyesen teljesítettek az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 0,4%- ot emelkedett, míg a Hang Seng stagnált, a Shanghai pedig 0,2%-ot csökkent.


Az amerikai hatóságok tegnap még a kínai légitársaságok beutazásának tiltását helyezték kilátásba, amiért Kína nem engedi újraindulni az amerikai légitársaságok Kínába irányuló járatait. Azonban úgy tűnik, hogy a konfliktus ma reggelre már meg is oldódott, ugyanis Kína máris jelezte, hogy engedi újraindulni a külföldi légitársaságok kínai járatait, melyek eddig a járványhelyzet miatt nem közlekedtek. Ez tehát úgy tűnik nem lesz újabb konfliktus forrása a két ország kapcsolatában.


Kisebb méretű olimpia rendezésében gondolkodik Japán annak érdekében, hogy a jövő évben megrendezésre kerülhessen a sportesemény. Kevesebb nézőt engednének be és a nyitó ünnepséget is kisebbre terveznék a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében. A sportolók esetében pedig kötelező koronavírus tesztre kerülhetne sor, míg az olimpiai falu szinte karanténként működne.


A járványhelyzet miatt elhalasztották a szeptemberre tervezett EU-Kína csúcsot.

Határidős piacok

Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacok többségén, egyedül a FTSE volt pluszban.

Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az MTel és a Richter

A Magyar Telekom 20,17 forint osztalékot fizet részvényenként június 17-től kezdődően.


A Richter 63,0624 forintot fizet részvényenként, a kifizetés június 15-én kezdődik.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben