Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Wall of worry

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. június 3.   09:33

Erste kommentár Egyesek szerint az aggodalom falán mászunk fölfelé, s van benne igazság. A részvénypiacok az előremutató P/E ráták alapján 15 éves csúcson vannak, miközben számos kockázattal...

Erste kommentár

Egyesek szerint az aggodalom falán mászunk fölfelé, s van benne igazság. A részvénypiacok az előremutató P/E ráták alapján 15 éves csúcson vannak, miközben számos kockázattal nézünk szembe, ezeket szinte minden nap felsoroljuk. Ugyanakkor a (i) piacokat teleöntötték pénzzel a jegybankok és a kormányok (pl. most Dél-Korea fogadta el a harmadik 28,8 milliárd dollárra rúgó csomagját, s az USA-ban is készül a harmadik 3 ezermilliárd dolláros csomag); (ii) a gazdaságok visszanyitnak és 70-80-90 százalékon mennek előre, amíg meg nincs a vakcina; (iii) meglesz a vakcina, mert jelenleg már legalább három gyártó is klinikai második fázisban van a kísérletekkel. Vagyis lehet olyan szemüvegen át nézni a világot, hogy itt minden szép és jó lesz: egy olyan gazdaságban, ahol a pénzmennyiség jóval magasabb, mint korábban volt, azaz jóval magasabb részvényárak indokoltak mint korábban. S ilyen értelemben csakugyan még az emelkedés elején vagyunk, de a „wall of worry”-t azért általában egy komolyabb korrekció szokta lezárni. Most a világ normalizálódásába vetett hit kapcsán elsősorban az eddig lemaradó szektorok emelkednek.


A mai napon örülhetünk annak is, hogy a kínai szolgáltatóipari beszerzési menedzser index 55,0 pontra ugrott a korábbi 44,4 pontról és a várt 47,3 ponttal szemben. Ilyen magas értéket utoljára 2010. októberben láthattunk és azt sugallja, hogy inkább „V”-hez közelít a kilábalás a járvány okozta válságból, mint az „U” alakhoz. S ez a mai napon megint a bikákat erősíti a piacon.


A mai napon a DAX és a BUX is a pozitív tartományban nyitott. A nap végére azonban a DAX indexben megindulhat egy korrekció a rövidtávú túlvettség miatt. Mindeközben a piac húzóerejének számító OTP is fontos szinthez, a 11.090 pontnál lévő rés aljának közelébe érkezett, ami megállíthatja az elmúlt napokban látott erőteljes száguldást.

Megragadta a lehetőséget a Zoom

A tüntetés hullám ellenére is emelkedtek tegnap az amerikai részvényindexek: a Nasdaq 0,6%-ot, az S&P 0,8%-ot, a Dow pedig 1,1%-ot.


Kiemelkedő negyedévet zárt a Zoom Video. A társaság szinte megtriplázta negyedéves árbevételét. A tavalyi 122 millió dollárral szemben 328,2 millió dollárt ért el, ami bőven felülmúlta a piac 203 millió dolláros várakozását is. Az egy részvényre jutó eredmény 20 cent lett a várt 9 centtel szemben. A Zoom azon kevés cégek egyike, mely a járvány nagy nyertese lehet, hiszen a távolságtartás jelentős piaci lehetőséget nyitott meg a video konferenciákra szakosodott cég számára. Az éves célokat is jelentősen megemelte a társaság. Éves árbevételi várakozását 1,78-1,8 milliárd dollár közé emelte, gyakorlatilag megduplázva eredeti célját, a profitcélt pedig lényegében háromszorosára emelte, 1,21-1,29 dollár közötti EPS-t várva. A kiváló eredményre az árfolyam alig mozdult, amiben jelentős szerepet játszik, hogy az árfolyam idén már több, mint háromszorosára emelkedett.


New York kormányzója egész hétre meghosszabbította az este 8 utáni kijárási tilalmat, mivel szerinte a rendőrök eddig képtelenek voltak megfékezni a zavargásokat.


Egy non-profit szervezet bírósági úton támadta meg Trump közösségi médiával szembeni intézkedéseit, ugyanis a kereset szerint az korlátozza a szólásszabadságot.

Mélyből a csúcsra

Emelkedtek az ázsiai részvényindexek. A Shanghai index 0,5%-kal, a Nikkei 0,7%-kal, a Hang Seng pedig 1,1%-kal zárt magasabban.


Óriási felpattanást mutatott be a kínai Caixin szolgáltatóipari beszerzési menedzser index májusban. Az index a korábbi 44,4 pontról 55,0 pontra ugrott, bőven felülmúlva a 47,3 pontos várakozást. Ezzel 2010 októbere óta nem látott csúcsra emelkedett az index. A fő hajtóerő az új megrendelések voltak, melyek szintén 10 éves csúcsra emelkedtek. Az üzleti bizalom hirtelen emelkedése a gazdaság gyors normalizálódására utal.


Az első negyedévben 0,3%-kal csökkent az ausztrál GDP negyedév/negyedév alapon. 29 év óta ez volt az első recesszió az országban. A visszaesés mértéke nem számított meglepetésnek, a piac 0,4%-os visszaesést várt.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

MOL: nagyon gyenge finomítói marzsok májusban

A MOL közzétette májusi finomítói marzsait. Ezek szerint a cég 0,4 dollár/hordó finomítói és 402 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el májusban, ami alatta marad az áprilisi 9,1 dollár/hordó és 577 euró/tonna marzsoknak. A gyengülés elsősorban a gyengébb dízel árréseknek és a növekvő olajáraknak köszönhető. A finomítók egyre több repülőüzemanyagot alakítanak át dízellé, ami miatt túlkínálat alakult ki, miközben az ázsiai import is megnőtt. Ezek hatására a finomítói marzsok két évtizede nem látott mélypontra zuhantak. A június is gyengének tűnik, bár mi valamivel erősebb marzsokra számítunk. A gyenge profitábilitás egyes finomítók bezárásához és a szektor konszolidációjához vezethet Európában.

Richter osztalékfizetési rend

Az egy részvényre jutó osztalék összege 63,0624 forint. A kifizetés június 15-én kezdődik, osztalékszelvénnyel június 4-én forog utoljára a papír.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben