Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Tenzió

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. május 29.   09:15

Erste kommentár Kínában tegnap elfogadták a Hongkong törvényt, Trump pedig elmondta, hogy ma sajtótájékoztatót tart Kínával kapcsolatban, ami mélybe küldte az emelkedő indexeket. Ugyanis a befektetők arra gondolnak,...

Erste kommentár

Kínában tegnap elfogadták a Hongkong törvényt, Trump pedig elmondta, hogy ma sajtótájékoztatót tart Kínával kapcsolatban, ami mélybe küldte az emelkedő indexeket. Ugyanis a befektetők arra gondolnak, hogy az amerikai elnök újabb szankciók bejelentésére készül. Ha netán Hongkonggal kapcsolatban jelentené be a kedvezmények megszüntetését, az is fájdalmas lenne, hiszen a kínai-amerikai kereskedelmi forgalom jelentős része Hongkongon keresztül zajlik. A tőkepiacnak meg egyenesen köldökzsinórja, legalábbis ami a világot és a Kínát illeti. Erre az amúgy is napok óta emelkedő piacok korrekcióba kezdtek.


Így talán nem meglepő, hogy a mai napon alapvetően és nagy valószínűséggel csökkenésre lehet számítani a DAX és a BUX index esetében is.

Jól jött ki a koronavírusból a Dell

Esésbe kapcsoltak a vezető tengerentúli részvényindexek tegnap a kereskedés végén, miután Donald Trump bejelentette, hogy ma sajtótájékoztatót fog tartani Kínával kapcsolatban. Pontos részleteket nem közölt, így csak találgatni lehet, hogy vajon Hongkong, az ujgurok vagy a koronavírus és esetleg ezzel kapcsolatos szankciók lesznek-e majd a téma. A Dow 0,6%-kal, a Nasdaq 0,5%-kal, az S&P500 0,2%-kal került lejjebb.


21,9 milliárd dolláros árbevételt ért el a Dell a május 1-jével zárult negyedévben, ami felülmúlta a 20,8 milliárd dolláros elemzői konszenzust. Ezen 1,34 dolláros tisztított EPS-t ért el a várt 0,95 dollárral szemben. A jó eredmények mögött egyértelműen az húzódott meg, hogy a vállalatok megnövekedett számban rendeltek számítógépeket a cégtől a koronavírus miatti home office munka elterjedése miatt. Mivel a cég az amerikai-kínai kereskedelmi háború hatására ellátási láncának jelentős részét áttelepítette Kínából, ezért a beszállítói oldalon sem akadtak olyan komoly gondok, mint például a HP-nál. Az árfolyam közel 7%-kal emelkedett a hírekre piaczárás után.


Donald Trump tegnap aláírta azt az elnöki rendeletet, ami a közösségi média vállalatok jogszabályok általi védettségét hivatott csökkenteni. A rendelet arra ösztönzi a szabályozó hatóságokat, hogy gondolják újra azt a törvényt, ami alapján ezek a cégek nem tehetők felelőssé azért, hogy ki és mit posztol a felületükön, emellett azt, hogy mekkora szabad kezet kapnak ők a tartalmak szabályozásában. Ez a rendelet valószínűleg több más szabállyal ütközik, így amellett, hogy kétséges, hogy lesz-e ennek bármi hatása a jövőben, még az is több hónapig eltarthat, mire bármi életbe lépne belőle.


A San Francisco-i elnöke, Mary Daly szerint hosszabban elhúzódhat a koronavírus okozta gazdasági sokk, mint ahogyan azt eleinte várták. Patrick Harker philadelphiai Fed elnök szerint a koronavírus tovább növelte az egyenlőtlenségeket az USA-ban.


Az Amerikai Képviselőház tegnap elfogadta azt a javaslatot, ami nagyobb szabadságot ad a kis- és középvállalkozásoknak a számukra folyósított bértámogatási program felhasználására.

Felgyorsultak a hongkongi események

Vegyesen teljesítettek az ázsiai részvényindexek. A Hang Seng 0,4%-ot csökkent, míg a Nikkei 0,1%-ot, a Shanghai index pedig 0,2%-ot emelkedett.


Tegnap a kínai parlament elfogadta az új hongkongi belbiztonsági törvényt, ami súlyosan veszélyezteti Hongkong függetlenségét. Ezzel kapcsolatban Trump ma sajtótájékoztatót tart és várhatóan nem gazdasági jellegű szankciókat fog életbe léptetni Kínával szemben. A brit külügyminiszter pedig bejelentette, hogy amennyiben Kína nem vonja vissza a törvényt, akkor 300 ezer hongkonginak hajlandó állampolgárságot biztosítani, ami elég jelentős szám az 50 éves brit gyarmati múlttal rendelkező Hongkong 7,5 milliós lakosságához képest.


A vártnál is gyengébbek lettek az áprilisi japán makroadatok. A kiskereskedelmi forgalom a várt 11,2% helyett 13,7%-kal esett, az ipari termelés pedig az előzetes adatok alapján 14,4%-kal esett vissza év/év alapon a várt 10,6%-kal szemben. Ugyanakkor pozitív meglepetést jelentett, hogy a munkanélküliségi ráta a korábbi 2,5%-ról nem a várt 2,7%-ra, hanem csak 2,6%-ra emelkedett.

Határidős piacok

A határidős indexek többsége mínuszos volt ma reggel, egyedül a FTSE volt pluszban.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben