Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Legalább az egyik megvan

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. május 28.   10:08

Erste kommentár Tegnap a Crew Dragon végül nem ment az űrbe. Nem sokkal a kilövés előtt az időjárásra hivatkozva lefújták az akciót. A következő próba keleti parti idő szerint szombaton 15:22-kor lesz, ami nálunk 21:22-t...

Erste kommentár

Tegnap a Crew Dragon végül nem ment az űrbe. Nem sokkal a kilövés előtt az időjárásra hivatkozva lefújták az akciót. A következő próba keleti parti idő szerint szombaton 15:22-kor lesz, ami nálunk 21:22-t jelent. A rossz nyelvek szerint nem lesz jobb az időjárás. Ugyanakkor a másik számunkra fontos esemény bekövetkezett. Egynapos hezitálás után az S&P500 index a 200 napos mozgóátlag fölött zárt, s úgy tűnik, hogy meg is őrzi ezt a jó tulajdonságát.


Mindeközben itthon is zajlik az élet. Ma reggel jött a bejelentés, hogy Nagy Márton lemondott az MNB-nél betöltött alelnöki pozíciójáról. Ez komoly meglepetés a piacok számára, hiszen számos korábbi kreatív monetáris megoldás fűződik a nevéhez. Ugyanakkor kérdéses, hogy milyen más fontos pozíciót fog betölteni a jövőben, hisz emiatt mondott le.


Az OTP tegnap emelkedett és ma is erősen nyitott. Éppen a senkiföldjén megy keresztül, hiszen a következő szint 11.090 és 11.760 forint között van (rés), ami még mindig jó messze van, pedig elég sokat emelkedett az elmúlt napokban. A támasz pedig 10.260 pontnál található. Mindenesetre a bankpapír húzza magával az indexet, pedig kicsit és rövidtávon túlvettnek mondható. A mai napon is maradhat a reggel kialakult emelkedés a DAX és a BUX indexben is.

Komoly leépítések a Boeingnél

Újabb emelkedéssel fejezték be a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek, az S&P500 ezzel érdemben 200 napos mozgóátlaga felett tudott zárni. Az index 1,5%-kal került feljebb, míg a Dow 2,2%-kal, a Nasdaq 0,8%-kal emelkedett.


12 ezer dolgozójától válik meg a Boeing, amit a jövőben újabb elbocsátások követhetnek. 160 ezres alkalmazotti létszámának 10%-át tervez leépíteni a vállalat. A koronavírus miatti légiközlekedési leállások előtt már a 737-es Max típus körüli biztonsági problémák is komoly gondot okoztak a cégnek. A légügyi hatóságok egyelőre még mindig nem adták meg a hivatalos engedélyt arra, hogy ez a típus újra repülhessen, de a vállalat tegnap bejelentette, hogy 4 hónap szünet után ismét megkezdte ezek gyártását. A menedzsment úgy számol, hogy a típus október előtt megkapja a szükséges engedélyeket.


11%-kal esett a Hp Inc. árbevétele a gazdasági második negyedévben, így 12,5 milliárd dollár lett a várt 12,9 milliárd dollárral szemben. Ezen 0,51 dolláros tisztított EPS-t ért el a cég, ami viszont jobb a 0,42 dolláros várakozásnál. A számítógép üzletágban 7%-kal estek az értékesítések, ami kisebb csalódást jelentett, ugyanis sokan arra számítottak, hogy a laptopok iránti megnövekedett kereslet többet segít a cégnek. A nyomtatás üzletág bevételei 19%-kal estek. A most kezdődött negyedévre 0,39-0,45 dollár közötti EPS-t vár a cég a konszenzus eddigi 0,46 dolláros várakozásával szemben. A hírekre az árfolyam 5%-kal esett piaczárás után.


Az online közösségi médiával kapcsolatos elnöki rendeletet írhat ma alá Trump. Ez szabadabb kezet adhatna a hatóságoknak, hogy büntetést szabjanak ki ezekre a cégekre (Google, Facebook, Twitter, Snap) akkor, hogy ha nem megfelelően moderálják az oldalaikon megjelenő tartalmakat. Trump az után lett dühös ezekre a cégekre, hogy kedden a Twitter olyan megjelöléssel látta el posztját, hogy az félrevezető lehet. Az egyelőre erősen kérdéses, hogy a rendeletnek lenne-e bármi érdemi hatása ezen cégek működésére, mindenesetre piaczárás után kisebb korrekciót mutatott e cégek árfolyama.


Július közepére tervezi a Disney, hogy ismét megnyitja élményparkjait a látogatók előtt. Mindezt csökkentett kapacitással és fokozatosan tenné.

Hongkong elvesztette függetlenségét

Vegyes képet mutatnak az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 2%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 1,3%-ot, a Shanghai index pedig 0,2%-ot csökkent.


Az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo bejelentette, hogy megítélésük szerint Hongkong elvesztette függetlenségét. Ennek hatására megváltozhat Hongkong speciális kereskedelmi státusza, amit eddig megkapott az USA-tól. Ugyanakkor szankciókat egyelőre még nem jelentettek be.


Ettől függetlenül a Képviselőház 413:1 arányban megszavazta a kínai hivatalnokokkal szembeni szankciókat az ujgur kisebbség jogainak megsértése miatt.


A várakozásoknak megfelelően a korábbi 75 bázispontról 50 bázispontra csökkentette az alapkamatot a dél-koreai jegybank. Friss gazdasági előrejelzésükben 0,2%-os GDP visszaesést várnak az idei évre, szemben a februári 2,1%-os növekedési előrejelzésükkel. Az infláció pedig 0,3%-ra lassulhat.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben