Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb történelmi pillanat!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. május 27.   10:16

Erste kommentár A mai napon megint történelmet fog írni az amerikai űrhajózás és a világ. Az amerikai tőzsdék nyitását követően egy órával először küld embert az űrbe egy magáncég. Ezzel egy 9...

Erste kommentár

A mai napon megint történelmet fog írni az amerikai űrhajózás és a világ. Az amerikai tőzsdék nyitását követően egy órával először küld embert az űrbe egy magáncég. Ezzel egy 9 éves periódus ér véget, ugyanis a NASA 2011-ben küldte nyugdíjba az utolsó űrsiklóját, azóta az oroszoktól, az orosz államtól vette meg ezt a szolgáltatást. Így a mai kilövéssel új szakasz kezdődik az amerikai űrhajózás történetében. Megtörténik az első, magáncég által nyújtott személyszállítási űrszolgáltatás. Ha sikeres lesz, akkor a mai esemény megnyitja az utat Elon Musk cége előtt, hogy rendszeres szolgáltatást nyújtson a NASA számára és embereket küldjön a nemzetközi űrállomásra.


Remélhetőleg a tőzsdén is történelmi pillanat lesz. Olyan értelemben, hogy az S&P500 tegnap ugyan megpróbálta áttörni a lélektanilag fontos 200 napos mozgóátlagot, amely nem mellesleg egyes technicisták szerint választóvonal a bika és a medve piac között, de ez elsőre nem sikerült, és a 3.000 pontos szint alatt zárt az index. Úgy tűnik, hogy a mai napon újabb próbálkozást láthatunk majd, legalábbis a határidős indexek alapján.


A DAX és a BUX is a pozitív tartományban nyitott ma reggel. Azt gondoljuk, hogy ez a pozitivizmus meg is maradhat, de a rövidtávú indikátorok már a túlvettség felé haladnak, így óvatosabb, kismértékű korrekció kezdődhet a közeljövőben.

Mégis gyors felpattanás jöhet?

Visszaadtak némileg a kezdeti pluszokból a vezető amerikai részvényindexek a tegnapi kereskedés során, így az S&P500 végül nem tudott a 200 napos mozgóátlag és a lélektanilag fontos 3.000-es szint felett zárni. Az index 1,2%-kal került feljebb, míg a Dow 2,2%-kal, a Nasdaq pedig mindössze 0,2%-kal.


Jamie Dimon, a J.P. Morgan vezére jó esélyeket lát arra, hogy a harmadik negyedévben gyors gazdaság felpattanás kezdődjön az USA-ban. Szerinte az amerikai kormány fiskális stimulusa, illetve a válságot megelőző erős belső fogyasztás adnak okot erre. A bank alap szcenáriója szerint a bankok többségének már nem kell növelnie céltartalékát a következő negyedévekben. Ennek egyik oda, hogy a lakosság eladósodottsági helyzete sokkal jobb volt most, mint a 2008-as válság során.


Hasonlóan optimista hangnemet ütött meg tegnap James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke is. Szerinte egy gyorsabb gazdasági visszapattanásnak köszönhetően decemberre már 10% alatt lesz a munkanélküliségi ráta az USA-ban.


Tárgyalásokat folytat az Amazon egy önvezető autókat fejlesztő startup felvásárlásáról. A cég neve Zoox.


A korábbi 30 után a héten újabb 100 boltját nyitja meg az Apple az USA-ban a 270-ből. A vásárlók biztonsága érdekében a legtöbb bolt egyelőre csak az utcafrontról fogadja az embereket, illetve online rendelések átvételét teszi lehetővé.

Még a héten megérkezhet az amerikai válasz

Csökkenés jellemezte ma az ázsiai részvénypiacokat. A Shanghai index 0,3%-ot, a Hang Seng 0,8%-ot csökkent, míg a Nikkei index 0,8%-ot emelkedett.


Tovább tüntettek Hongkongban az új belbiztonsági törvénytervezet ellen. A Hongkong függetlenségét veszélyeztető törvény kapcsán az USA még a héten szankciókat jelenthet be, amiket Trump elnök egyszerűen nagyon érdekeseknek és erőteljesnek nevezett. A mostani szankciókat valószínűleg külön kezelik majd az ujgur kisebbség elnyomása miatti szankcióktól és leginkább eszközök befagyasztását és a pénzügyi tranzakciók ellenőrzését fogja jelenteni.


A vártnál gyorsabban javul a kínai iparvállalatok profitja, ami a gazdaság gyors talpra állasának is a jele. Áprilisban már csak 4,3%-kal maradt el a tavalyi évhez képest, szemben a márciusi csaknem 35%-os elmaradással.


A várakozásokkal összhangban a japán kormány elfogadta a költségvetés kiegészítését, ami összesen 1100 milliárd dollárnyi stimulust tartalmaz. Ezzel a japán gazdaságélénkítő csomag már eléri a GDP 40%-át, és a világon a legnagyobb. Japán eladósodottsága a GDP 250%-át is elérheti.


30 éves történetének első komolyabb átalakítására készül a Shanghai index. A kiszivárgott hírek szerint gyökeresen megváltoztatnák az index összetételét. A jövőben inkább technológiai cégeket tartalmazna, a tradicionális, de gyakran veszteséges pénzügyi és energetikai cégek számát pedig csökkentenék. Ennek oka, hogy az elmúlt évtizedekben az index nem követte le a kínai gazdaság átalakulását és fejlődését. Másrészt változna a számítás módja is, és a jövőben szabad közkéz súlyozású lenne az index.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

MOL: Horvátország nem akarja feladni az INA-ért folytatott küzdelmet

A horvát energetikai miniszter, Tomislav Coric szerint az ország nem adta fel, hogy visszaszerezze a kontrolt az INA felett. A Bloomberg információi szerint a kormány tanácsadója, a Lazard június 9-én jön ki az értékeléssel. A mostani járványhelyzet talán könnyebbé teszi a megállapodást, de azt továbbra sem látjuk, hogy Horvátországnak miként lesz pénze, hogy kivásárolja az INA-t a MOL-tól. Mi azt várjuk, hogy továbbra is marad a patthelyzet.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben