Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Romló hangulat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. május 22.   09:42

Erste kommentár Nem csak külső, de belső feszültségek is terhelik Amerikát és Kínát. Az utóbbi esetében ma kezdődik a pártkongresszus, ahol sok év után előszőr nem fogalmaznak meg GDP növekedési...

Erste kommentár

Nem csak külső, de belső feszültségek is terhelik Amerikát és Kínát. Az utóbbi esetében ma kezdődik a pártkongresszus, ahol sok év után előszőr nem fogalmaznak meg GDP növekedési kilátásokat, s ráadásul szigorúbb politikai kontrollt alkalmaznának Makaó és Hong-Kong esetében. Így a Hang Seng index cirka 5 százalékot zuhan. Az USA-ban pedig Trump ontott olajat a tűzre a Ford gyárában elmondott beszédében, ahol kijelentette, hogy ha jön egy második hulláma a járványnak, akkor azt nem a gazdaság bezárásával fogja letörni. Persze kérdés, hogy lehet e anélkül ezt megtenni. Mindenestre lehet ezen, na meg a Kínai-Amerikai feszültségen merengeni, a hosszú hétvégén. A kötvénypiac ma 2 órával hamarabb zár az USA-ban, hétfőn pedig Memorial Day lesz. Így a heti emelkedés után, természetesnek tűnik a nyereségrealizálás.


A DAX és a BUX is a negatív tartományban nyitott a mai napon. Ez a negatív hangulat, a föntebbiek alapján és a technikai kép alapján is kihathat a mai napon.

Lesz itt még stimulus

Csökkenéssel fejezték be a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Nasdaq 1%-kal az S&P500 0,8%-kal, a Dow 0,4%-kal került lejjebb. A mai kereskedést követően hosszúhétvégére megy Amerika, mert hétfőn az Emlékezet napját tartják az USA-ban.


Nagy valószínűséggel szükség lesz újabb fiskális stimulusra az USA-ban Steven Mnuhcin, amerikai pénzügyminiszter szerint. Most azonban még pár hét kivárást terveznek a további intézkedésekkel, ami alapján kikristályosodhat, hogy még mennyit és hogyan kéne költeni a gazdaság és az embereke támogatására. Donald Trump is hasonló állásponton van. A republikánusokkal szemben a demokraták már most lépnének.


A kormány mellett a jegybank is támogatja a további fiskális stimulus ötletét, ahogyan arra már korábban Jerome Powell, Fed elnök is célzott. Emellett Richard Clarida, Fed elnökhelyettes tegnap úgy nyilatkozott, hogy a vírus lefolyásától függően további fiskális és monetáris stimulusra lehet szükség.


3,1 milliárd dolláros árbevételt ért el az Nvidia az első negyedévben a várt 3 milliárd dollárral szemben, ami közel 40%--os növekedést jelentett év/év alapon. Ezen 1,80 dolláros tisztított EPS-t ért el a várt 1,69 dollárral szemben. A vártnál jobb eredmény az adatközpont szegmens 80%-os növekedésének volt köszönhető, amit az alacsony bázis mellett a koronavírus miatt megugró online aktivitás is segített. A gaming szegmens árbevétele 27%-kal nőtt év/év alapon, 1,3 milliárd dollára. A most kezdődött negyedévre 3,65 milliárd dollár körüli árbevételt vár a cég, ami nagyjából megegyezik a konszenzussal. Piaczárás után nem mutatott érdemi elmozdulást az árfolyam a jelentésre.


A mai napon hivatalosan bejelenti az USA, hogy ki szándékozik lépni a Nyitott Égbolt szerződésből, ami több, mint 30 állam közös megállapodása azzal kapcsolatban, hogy a részvevők kölcsönösen megnyitják egymás számára a légterüket, s engedélyezik a fegyvertelen megfigyelő repülőgépek átrepülését. Az USA azért döntött így, mert szerintük Oroszország nem tartotta be az egyezséget. Erre egyébként az utóbbi években a NATO is többször figyelmeztetett. Trump szerint ez jó lehetőséget teremthet az egyezmény újratárgyalására, míg a többi tag szerint az USA kilépése pont, hogy megnehezíti azt, hogy rábírják Oroszországot a szerződés betartására.


Ismét árat emel a U.S. Steel, ami ezúttal az acéllemezeket érinti. Ez arra utal, hogy tovább normalizálódik a kereslet.

Kína még jobban bekebelezné Hongkongot

Kína Hongkonggal kapcsolatos tervei rányomták a bélyeget a mai ázsiai kereskedésre. A Hang Seng 5,2%-ot, a Shanghai index 1,7%-ot, a Nikkei pedig 0,9%-ot esett.


Kína új nemzetbiztonsági törvényt készül alkotni, mely jelentősen szűkítené a hongkongi tüntetők lehetőségeit. Az új szabályozás egyébként a másik különleges közigazgatási területre, Makaóra is vonatkozna. Ez jelentős változást jelentené Hongkong eddigi viszonylagos önállóságában, így ismételten jelentős tüntetéshullám indulhat Hongkongban. Az eseményeket Amerikában is árgus szemekkel figyelik, ugyanis már korábban is jelezték, hogy évente felül fogják vizsgálni Hongkong függetlenségét és ettől teszik függővé Hongkong speciális kereskedelmi státuszát, de általánosságban is meghatározhatja az USA és Kína kapcsolatát. Az amerikai szenátus már is kilátásba helyezte a kínai politikusokat célzó szankciók alkalmazását. Vagyis messze nem csak Kína belpolitikai kérdése Hongkong, hanem akár egy újabb kereskedelmi háború kezdete is lehet az új törvényjavaslat. Hosszabb távon pedig kérdéses, hogy az új szabályrendszer mellett még mennyire lesz vonzó Hongkong a külföldi befektetők számára.


A várakozásokkal összhangban a Kínai Nemzeti Kongresszus szakított a hagyományokkal és nem jelölt meg GDP növekedési célt idénre. Viszont 9 millió új városi munkahelyet terveznek létrehozni, a munkanélküliséget 6% alatt kívánják tartani a költségvetési hiány 3,6% -ot meghaladó mértékű lehet, az inflációs cél pedig 3,5%. Idén 500 milliárd dollárnyi kötvényt terveznek kibocsátani az infrastruktúra fejlesztés finanszírozására.


A japán jegybank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a monetáris kondíciókon.


Jelentősen lassult az infláció Japánban. Áprilisban az élelmiszer és energiákákkal tisztított mutató a korábbi 0,6%-ról 0,2%-ra esett vissza.


Az indiai jegybank rendkívüli kamatdöntő ülésen 40 bázisponttal 4,0%-ra, 2000 óta a legalacsonyabb szintre csökkentette az alapkamatot.

Határidős piacok

Negatív hangulatot mutatnak ma az amerikai és európai határidős piacok.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Tovább tudott lassulni az infláció márciusban
SZTORI

Tovább tudott lassulni az infláció márciusban

Ma tette közzé a KSH a márciusi fogyasztói inflációs...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben