Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Pihenő

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. május 20.   09:36

Erste kommentár Csúcsra szaladtak az indexek, legalábbis lokális csúcsra egy sávos kereskedésben. Ez igaz a DAX és az S&P500 indexre is. Ugyankkor nincsenek csodák, most éppen szapulják a Moderna eredményeit. A helyzet az,...

Erste kommentár

Csúcsra szaladtak az indexek, legalábbis lokális csúcsra egy sávos kereskedésben. Ez igaz a DAX és az S&P500 indexre is. Ugyankkor nincsenek csodák, most éppen szapulják a Moderna eredményeit. A helyzet az, hogy ami folyik az egy favágó meló, s nagyon sokan csinálják. Legalább 100 cég fejleszt védőoltást az USA-ban és akkor még a világ többi részéről nem is beszéltünk. Valószínűleg többen is, és ráadásul belátható időn belül fognak védőoltást előállítani. Persze nem mindegy az időtényező. Hiszen ma egy védőoltás sokkal többet ér, mint mondjuk 1 vagy 2 év múlva. Így a hét eleji csoda már a hét közepére már nem is csoda. Pl. a Moderna árfolyama a részvénykibocsátás hírére is reagálva tegnap 10 százalékot esett. Az indexek pedig azon túlmenően, hogy nagyon drágák az előremutató P/E alapon, egy sávban mozognak, amelynek a tetején vagyunk. Az is igaz, hogy nagyon sok pénz vár a partvonalon a beszállásra, miközben a jövő azért mégiscsak bizonytalan.


A DAX ma reggel lefelé nyitott egy bizonytalan mozgással, míg a BUX az elején oszcillált a plusz és a mínusz között. Mostanra a lefelé mellett döntött, hiszen ez is a csatorna felső élén tácolt (35.500 és 34.000 pont). Mindezt figyelembe véve egy enyhe csökkenés oldalazás nézhet ki a mai napra.

Csak lassan az antitesttel!

Csökkenéssel fejezték be tegnap a vezető amerikai részvényindexek a kereskedést, azt követően, hogy óvatosságra intő hírek érkeztek a Moderna vakcinája felől. A Dow 1,6%-kal, az S&P500 1,1%-kal, a Nasdaq 0,5%-kal esett.


A Moderna által hétfőn közzétett kedvező híreket az általuk fejlesztett koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban fenntartással kell kezelni a STAT, biotechnológiai cégekkel foglalkozó hírportál szerint. A portál több virológus véleményét kikérve arra hívta fel a figyelmet, hogy a Moderna által korábban közzétett információkból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a szer hatékonyságáról. Emellett egyelőre az Amerikai Allergia- és Fertőző Betegügyi Intézet sem bocsátott ki hivatalos közleményt, ami szakértők szerint szintén fontos hiány. Ettől ugyan még lehet sikeres a Moderna vakcinája, de az eddig közzétett adatokból ezt még nem lehet bizonyossággal levonni. A Moderna a portál megkeresésére válaszolva azt mondta, hogy további adatok később lesznek nyilvánosságra hozva. A részvénypiacokon kisebb eladói hullám söpört végig a hírekre, míg a Moderna árfolyama 10%-kal esett.


Mást emeltek ki tegnap Jerome Powell, Fed elnök és Steven Mnuchin, pénzügyminiszter szenátusi meghallgatásukon az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatban. Mnuchin azt hangsúlyozta, hogy a harmadik és negyedik negyedévben érdemi felpattanás érkezhet. Powell ezzel szemben azt emelte ki, hogy a kereskedelmi ingatlanszektor és a vendéglátás komoly nehézségekkel nézhet hosszabb távon szembe. A további fiskális stimulust illetően Mnuchin a Trump és sok más republikánus által képviselt nézetet vallotta, miszerint egyelőre érdemes kivárni az újabb stimulussal, és megnézni azt, hogy miként alakulnak a gazdaság újranyitását követően a dolgok. Powell ezúttal nem foglalt határozott álláspontot további stimulus mellett, csupán arra utalt, hogy jövőben ez esetlegesen szükséges lehet.

Újabb kereskedelmi konfliktus

Vegyesen teljesítettek ma az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 0,8%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,5%-ot, a Hang Seng index pedig 0,1%-ot csökkent.


Kína tovább szigorítaná az ausztrál termékek bevitelét az országba. Elsősorban a bor, a tejtermékek, hús, a tengeri ételek, valamint a gyümölcsök bevitelét korlátoznák, ami végső soron az ASuztráliából Kínába szállított termékek 80%-át lefedi. A szabályozás részben vámok kivetését, részben pedig szigorúbb minőségellenőrzési követelményeket támaszt az Ausztráliából érkező termékek esetében. Könnyen elképzelhető, hogy ez a kínai válaszlépés arra, hogy Ausztrália a koronavírus eredetének meghatározására irányuló vizsgálatot követel. A kereskedelmi korlátozások igen rosszul érintené Ausztráliát, ugyanis Kína a legfontosabb kereskedelmi partnere.


A vártnál lényegesen kisebb volt márciusban a japán gépipari megrendelések visszaesése. A várt 8,6% helyett mindössze 0,7%-kal csökkent év/év alapon a megrendelések volumene. A mostani relatíve jó adat ellenére a félelmek nem csillapodtak, hogy ha a márciusi adatban még nem is, de az áprilisiban majd jelentős romlás lesz látható.


Példátlan, 5 hónapos szünetet követően szerdától fokozatosan újra nyitnak az iskolák Dél-Koreában. Szingapúrban június másodikától enyhítenek a korlátozásokon és ekkortól számos üzleti tevékenység is újra indulhat, elsősorban olyan területeken melyek nem követelnek személyes kontaktust.

Határidős piacok

A mai napon az amerikai piacok pozitív, az európai piacok negatív hangultban vannak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben