Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ne fogadj ellene!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. május 18.   09:28

Erste kommentár Egy 60 perces interjúban Powell Fed elnök azt mondta, hogy a gazdasági fellendülés több mint egy évet vehet igénybe, és legkorábban 2020 második felében kezdődhet el. A 20-25%-os...

Erste kommentár

Egy 60 perces interjúban Powell Fed elnök azt mondta, hogy a gazdasági fellendülés több mint egy évet vehet igénybe, és legkorábban 2020 második felében kezdődhet el. A 20-25%-os munkanélküliségi ráta becslések szerinte helyes számok. Úgy gondolja, hogy a gazdaság a második félév folyamán javulni fog, feltételezve, hogy nincs második fertőzési hullám. Ahhoz azonban, hogy a gazdaság teljesen helyreálljon, Powell szerint az kell, hogy az emberek ne féljenek, ez pedig addig valószínűleg nem valósul meg, amíg a vakcina meg nem érkezik. Megismételte aggodalmait a hosszú távú munkanélküliség és az elkerülhető üzleti fizetésképtelenség következtében a gazdaságnak okozott tartós károk miatt. Sürgős erőfeszítésekre van szükség az emberek és a vállalkozások fizetőképességének fenntartására 3-6 hónapig. Azt is elmondta, hogy a Fednek és a Kongresszusnak többet kell tennie ezen a területen. Azaz további gazdasági támogatásokra van szükség. Ez pedig lökést adott a piacoknak, aminek köszönhetően a határidős indexek a pozitív tartományba vannak.


Közben itthon kinyitott Budapest is, júniusban pedig megszűnhet a különleges jogrend. Ez szintén a normalizálódás egyik fontos jele, mint ahogy az is, hogy az elmúlt két napban megint jelentősen csökkentek az új megbetegedések. Ez pedig pozitív lehet a kötvénypiacra és ezen keresztül emelheti a részvények értékeltségét. Csányi Sándor is elmondta egy interjúban, amit eddig is sejtettünk, hogy a nagymértékű céltartalék képzés az első negyedévben sok biztonsági elemet tartalmazott, azaz ha jól mennek a dolgok, nem kell hasonló mértékű céltartalék képzésre számítani az elkövetkező negyedévekben.


A Powell beszédnek köszönhetően mind az amerikai, mind az ázsiai piacok emelkedtek. Az utóbbit a várakozásoknál jobb GDP adat is segítette. Így a DAX-ban és a BUX-ban is emelkedést sugall a nemzetközi jó hangulat.

Lassan, de biztosan

Emelkedéssel fejezték be a pénteki napot a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,3%-kal, az S&P500 0,4%-kal, a Nasdaq 0,8%-kal került feljebb.


A vírus miatti bizonytalanság okán akár 2021 végéig is eltarthat, mire teljesen talpra áll az amerikai gazdaság a mostani recesszióból, közölte Jerome Powell Fed elnök egy korábban felvett, a hétvégén lejátszott TV-interjúban. Szerinte, amíg nem lesz vakcina, addig az emberek bizalma sem lesz a régi. Ennek ellenére arra hívta fel a figyelmet, hogy soha ne fogadjanak az amerikai gazdaság ellen, itt nem lesz újabb nagy gazdasági világválság, a gazdaság fokozatosan helyre fog állni. A negatív kamatok lehetőségéről Powell továbbra is azt mondta, hogy még mindig nem kíván élni ezzel a Fed, mert nincsenek egyértelmű bizonyítékok arra, hogy ez az USA-ban működne. A Fed elnöke holnap Steven Mnuchin pénzügyminiszterrel együtt a Szenátus banki bizottságának meghallgatásán vesz részt.


Az Amerikai Képviselőház demokrata többséggel elfogadta az újabb 3 ezer milliárd dolláros fiskális stimulust pénteken, ezt követően azonban a republikánus többségű Szenátusban minden bizonnyal megbukik a javaslat. Sok republikánus szerint érdemes előbb megvárni az eddigi stimulusok hatását. A demokraták programja mellett a republikánusok a vállalatoknak is nyújtanának újabb támogatást, ezzel azonban a demokraták nem értenek egyet.


Tovább éleződik az USA és Kína közti feszültség, miután a hétvégén Kína hivatalosan is figyelmeztette az USA-t, hogy hagyjon fel a kínai vállalatokra gyakorolt újabb nyomással, értvén ez alatt a Huawei-jel szembeni újabb szankciókat. Amennyiben nem tesz így, Kína hasonló lépésekkel válaszolhat. Donald Trump kereskedelmi tanácsadója, Peter Navarro hétvégén újfent kritizálta Kínát a koronavírus kezelése miatt. Egyenesen odáig ment, hogy azzal vádolta Kínát, hogy szétküldte embereit a világban azért, hogy terjesszék a vírust. A WHO koronavírussal kapcsolatos mai találkozóján valószínűleg komoly nyomás lesz Kínán.


Zajlik a gazdaság újranyitása az USA-ban, Kalifornia állam esetében ez már nagyjából 75%-os nyitottságot jelent a válság előtti szintekhez képest. Az Apple a héten több mint 25 üzletét megnyitja USA szerte, míg a Disney szerdán részlegesen megnyithatja floridai komplexumát.

Már az első negyedév is recesszióban telt

Optimistán indult a hét Ázsiában. A Hang Seng 0,5%-ot, a Nikkei 0,6%-ot, a Shanghai index pedig 0,7%-ot emelkedett.


A japán gazdaság már az első negyedévben recesszióba süllyedt, pedig a neheze még csak a második negyedévben jöhet. A lakossági fogyasztás és a beruházás visszaesése húzta le a GDP-t, de az akadozó termelési láncok is hátráltatták a gazdaság teljesítményét. Évesített alapon az első negyedévben 3,4%-kal esett vissza a GDP, ezzel egyébként jobb lett, mint a 4,5%-os visszaesésre számító piaci konszenzus.


Folytatódott az ingatlanárak emelkedése Kínában. A márciusi 0,13%-os hó/hó emelkedés után áprilisban már 0,42%-kal emelkedtek az ingatlanárak az előző hónaphoz képest. És míg márciusban még csak 38 városban, áprilisban már 50 városban emelkedtek az ingatlanárak az előző hónappal összehasonlítva. A járvány ingatlanpiaci hatása Kínában nem elsősorban az árakban, hanem csak a tranzakciószám jelentős visszaesésében csapódott le.


A járvány továbbra is gyors terjedése miatt Indiában május 31-ig meghosszabbították a korlátozásokat, azonban egyes tiltásokat, például az országon belüli utazási tilalmat elkezdik feloldani.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben