Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Fordult Amerika

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. május 15.   09:27

Erste kommentár Tegnap napközben egy huszáros fordulatot mutatott be Amerika. Az S&P500 index a 30 napos mozgóátlagról fordult a szétadott bankszektor vezetésével. Azaz egy sima technikai fordulatot láthattunk, ami ma akár...

Erste kommentár

Tegnap napközben egy huszáros fordulatot mutatott be Amerika. Az S&P500 index a 30 napos mozgóátlagról fordult a szétadott bankszektor vezetésével. Azaz egy sima technikai fordulatot láthattunk, ami ma akár folytatódhat is annak ellenére, hogy a határidős indexek a nulla körül oszcillálnak jelen pillanatban. Persze a végkimenet még sok mindentől függ, hiszen számos makrogazdasági adat (GDP és hangulat index) lát ma napvilágot. Az ázsiai hangulat fordulásában az is szerepet játszott, hogy az ujgur ügyben végül csak néhány kínai hivatalnok szankcionálására, és nem gazdasági lépésekre kerül sor. Ráadásul a ma hajnali kínai makrogazdasági adatok jobbak lettek a várakozásoknál. Az ipari termelés nagyobb mértékben nőtt, míg a munkanélküliség kisebb let,t és lehetne folytatnia sort.


Mindent összevetve, a ma reggeli emelkedés valószínűleg kitart a nap végéig mind a DAX, mind a BUX indexben. Ugyanakkor ne feledjük, hogy drágák az indexek (előremutató P/E értékeltség alapján), azaz hosszabb emelkedésnek kisebb a valószínűsége.

A J.C. Penney lehet az egyik első áldozat

A kezdeti mínuszokat követően stabil emelkedést mutattak tegnap a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 1,6%-kal, az S&P500 1,2%-kal, a Nasdaq 0,9%-kal került feljebb.


Már a koronavírus előtt is pénzügyi gondokkal küzdött az USA egyik nagymúltú áruházlánca, a J. C. Penney, de a pandémia miatti teljes boltzár volt az, ami végképp megpecsételte a sorsát. A Reuters forrásai szerint a jövő héten, a CNBC szerint akár már ma csődvédelemért folyamodhat az USA szerte 850 áruházzal rendelkező, közel 90 ezer embert foglalkoztató lánc. A vállalat több esedékes hiteltörlesztését sem tudta fizetni, és ahhoz, hogy egy esetleges csődeljárás alatt is működni tudjon, 4-500 millió dolláros hitelt tervez felvenni. A csődeljárással együtt üzleteinek negyedét véglegesen be is zárná.


Az amerikai Képviselőház ma szavazhat a demokraták által kidolgozott 3 ezer milliárd dollár összértékű újabb fiskális csomagról, ami újabb közvetlen juttatásokat biztosítana az amerikaiaknak. Emellett a javaslat a heti 600 dolláros munkanélkülisegély kiegészítést július vége helyett 2021 január végéig tolná ki. A Szenátus a tervezetet ebben a formában valószínűleg nem fogadná el.


A tegnap publikált 3 millió főnél 250 ezerrel kevesebben folyamodtak első ízben munkanélküli segélyért az USA-ban, miután Connecticut jelezte, hogy téves adatokat közölt. Ezzel az adat valamivel közelebb került a 2,5 milliós konszenzushoz, de még így is felülmúlta azt. Érdekesség volt a tegnapi adatban, hogy a tartósan munkanélküli segélyért folyamodók száma nagyjából stagnált az előző heti 22,6 millióhoz képest, ami arra utal, hogy az elmúlt héten már nagyjából annyian visszatérhettek dolgozni, mint ahányan elveszthették munkájukat. Ez azt mutatja, hogy a munkanélküliségi ráta az elmúlt 1-2 hétben érhette el a mélypontját.

Kína ellenes szankciók

Emelkedtek az ázsiai részvénypiacok ma reggel. A Shanghai és a Hang Seng 0,2%-kal, a Nikkei 0,8%-kal zárt magasabban.


Az amerikai Szenátus egyhangúlag elfogadta azt a szabályozást, ami kínai hivatalnokok ellen léptetne életbe szankciókat az ujgur kisebbség emberi jogainak megsértése miatt. A most elfogadott szabályozás ugyanakkor semmilyen kereskedelmi szankciót nem tartalmaz, és azt még a Képviselőháznak is meg kell szavaznia.


Javuló áprilisi makroadatokról számolt be Kína, de még messze vagyunk a járvány előtti értékektől. A kiskereskedelmi forgalom 7,5%-kal esett vissza év/év alapon áprilisban, ami komoly javulás a márciusi közel 16%-os visszaeséshez képest, de a konszenzus már csak 6,0%-os visszaesésre számított. Az áprilisi ipari termelés viszont meglepetést okozott, a várt 1,5% helyett 3,9%-kal nőtt év/év alapon.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel, a főbb indexek közül egyedül a FTSE volt mínuszban.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben