Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Félünk a farkastól

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. május 13.   09:48

Erste kommentár Fauci, az USA fő virológusa szerint a gyors nyitás halálhoz és szenvedéshez fog vezetni, és ezt el kell kerülni. Szerinte a koronavírus által okozott halálesetek száma valószínűleg magasabb, mint a...

Erste kommentár

Fauci, az USA fő virológusa szerint a gyors nyitás halálhoz és szenvedéshez fog vezetni, és ezt el kell kerülni. Szerinte a koronavírus által okozott halálesetek száma valószínűleg magasabb, mint a statisztikákban szereplő 80 ezer fő. Az iskolák újbóli megnyitása körüli feszült vitában azt is elmondta, hogy ne higgyük, hogy a gyerekek immunisak a betegségre. Ha nincs megfelelő reagálási képesség valahol a rendszerben, akkor a kis tüskékből, a megnövekedő betegszámokból komoly gócpontok alakulhatnak ki. Ugyanakkor az FDA szorosan együttműködik a kutatóintézetekkel és a gyógyszergyárakkal a gyógyszerek és oltások mielőbbi kifejlesztésének érdekében. Erre jó példa, hogy a Moderna készítménye „fast track” státuszt kapott. Lassan az utolsó fázisú kísérletek kezdődnek meg, és jó esély van arra, hogy jövőre piacra kerül a vakcina. Különben legalább 100 cég fejleszt oltást a betegség ellen.


Mindeközben a geopolitikai feszültség is fokozódik. Trump utasítást adott, hogy az állami nyugdíjalapok nem fektethetnek kínai részvényekbe, a republikánus szenátorok pedig szankciókat terveznek Kína ellen az ujgurok elnyomása miatt. A demokraták viszont 3.000 milliárd dolláros segélycsomagon dolgoznak a képviselőházban. Vagyis ezerrel beindult a választásokra való felkészülés.


A DAX – lekövetve az amerikai piacok tegnapi esését – mínuszban nyitott, de a nap végére magához térhet. Ez igaz lehet a BUX-ra is.

Tovább éleződhet a feszültség az USA és Kína közt

Korrigáltak tegnap a vezető amerikai részvényindexek azt követően, hogy több fronton kiéleződni látszanak az USA és Kína közti feszültségek. Emellett az USA vezető járványügyi szakértőjének intelmei is rányomták bélyegüket a piaci hangulatra. A Nasdaq és az S&P500 2,1%-kal, a Dow 1,8%-kal került lejjebb.


Több fronton is fokozódhatnak az USA és Kína közti feszültségek az előttünk álló időszakban. A Bloomberg értesülései szerint republikánus szenátorok hamarosan egy olyan javaslattal állhatnak elő, ami hivatalos kínai személyeket szankcionál az ujgur kisebbség elnyomása miatt. Emellett több szenátor támogatásával egy olyan javaslat látott napvilágot, ami Kína kooperációját követeli a koronavírus eredetének meghatározásával kapcsolatban. Szankciókat helyeznek kilátásba, amennyiben ez nem valósul meg. Mindemellett az emberi egészségre potenciális veszélyt jelentő kínai piacok bezárását, és a járvány alatt letartóztatott hongkongi demokrata vezetők szabadon engedését is követelik. A Fehér Ház arra utasította az állami dolgozók egy nyugdíjalapját, hogy ne fektessen kínai részvényekbe, mivel több érintett vállalat veszélyt jelent az amerikai nemzetbiztonságra.


Az előzetes szivárogtatásoknak megfelelően Dr. Anthony Fauci, az USA vezető járványügyi szakértője arra figyelmeztette tegnap az Amerikai Szenátust, hogy a gazdasági korlátozások esetlegesen túl korai lazítása felesleges szenvedést és halált okozna. Emiatt fontos az szerinte, hogy minden állam betartsa a kormány által tett iránymutatásokat, és ne lépjen azoknál gyorsabban. Több republikánus szenátor szerint Fauci túl óvatos, és a túl lassú újranyitás komoly károkat okozhat a gazdaságnak.


Már pénteken képviselőházi szavazásra bocsátanák a demokraták az általuk szükségesnek vélt újabb, immáron 3.000 milliárd dollárra duzzadt fiskális csomagot, amit azonban a republikánusok egyelőre nem támogatnak. Szerintük több időre van szükség ahhoz, hogy az eddigi intézkedések hatását felmérjék. Így a demokraták képviselőházi többsége miatt az alsóházban ugyan elfogadásra kerülhet az újabb stimulus, a Szenátusban azonban erre már nem látszik esély.


A Moderna koronavírus ellen kifejlesztett vakcinája megkapta az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet gyorsított eljárásra való jogosultságot, ami lehetővé teszi, hogy soron kívül, és ezáltal sokkal gyorsabban döntsön a szervezet a készítmény engedélyeztetéséről. A vállalat szerint az engedélyt 2021-ben kaphatja majd meg a készítmény, ha sikeresnek bizonyul.

India is élénkít

Vegyes képet festettek az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 0,4%-ot csökkent, míg a Hang Seng 0,2%-ot emelkedett, a Shanghai index pedig stagnált.


Átszámítva 265 milliárd dolláros, a GDP 10%-ára rúgó gazdaságélénkítési programot jelentett be India. A bejelentés hatására az indiai hozamok emelkedtek, a részvénypiac pedig árfolyam emelkedéssel reagált. A 10%-os csomag már tartalmazza a korábbi intézkedések és a jegybanki lazítás hatását is.

Határidős piacok

A főbb határidős indexek mínuszban voltak ma reggel.

Ma jelent az MTel

A Magyar Telekom ma tőzsdezárás után teszi közzé I. negyedéves eredményét. 

OTP részvény a munkvállalóknak

Az OTP 99.218 darab törzsrészvény értékesített munkavállalóinak a javadalmazási politika keretében.

MSCI index felülvizsgálat

A mostani MSCI index felülvizsgálat során nem kerül be vagy ki magyar részvény az indexekbe.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben