Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Aggodalom

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. május 12.   09:59

Erste kommentár Aggódnak a piacok az újranyitás kapcsán. Egyrészt örülnek, hogy újraindul az élet és így kisebbek lesznek a veszteségek, másrészt a dél-koreai és a vuhani esetek is...

Erste kommentár

Aggódnak a piacok az újranyitás kapcsán. Egyrészt örülnek, hogy újraindul az élet és így kisebbek lesznek a veszteségek, másrészt a dél-koreai és a vuhani esetek is rávilágítanak arra, hogy nem olyan egyszerű túljutni a járványon. Az előbbi esetben azt látjuk, hogy egy „elszabadult” fertőzött egyén – végiglátogatva néhány klubbot és bárt – végigfertőzött néhány embert még több mint egy héttel ezelőtt, és emiatt az elmúlt néhány napban újra dinamikusan növekedni kezdett az új megbetegedések száma Dél-Koreában (tegnap 35 új beteg). Vuhanban az április 8-i nyitást követően előszőr, azaz egy hónap elteltével újabb vírusos beteget találtak. Ezek az esetek rámutatnak arra, hogy nem olyan könnyű megszabadulni a járványtól. Viszont mindkét esteben azonnal léptek a hatóságok. Az első esetben intenzív kontaktus kutatás zajlik, míg a második esetben az egész lakosságot letesztelnék.


Ezek a hírek egy olyan piacra jöttek, amely már éppen komoly eufóriában volt a nyitás kapcsán, s így az értékeltségek magasra szöktek. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a járványt, a betegséget az ázsiai országok tűzzel-vassal irtják. Amint felütni készül újra a fejét, azonnal odacsapnak mindenféle eszközzel. Mindenesetre ez jól mutatja, hogy nem könnyű megszabadulni a betegségtől, de az meg optimizmussal tölthet el bennünket, hogy kellő odafigyeléssel azért mégis van remény.


A mai kezdeti csökkenést követően átfordultak kis pluszba az európai indexek. A DAX és a BUX esetében is elképzelhető a acpozitív zárás, legalábbis technikai alapon.

Újabb merész húzás Elon Musktól

A kezdeti esést követően napon belüli emelkedés jellemezte a tengerentúli tőzsdéket. A Dow végül 0,5%-kal csökkent, az S&P500 stagnált, míg a Nasdaq 0,8%-kal emelkedett.


Alameda megye kijárási korlátozásával szembemenve Elon Musk hétfőre virradóra berendelte a Tesla dolgozóit a fremonti gyárba, miután vasárnap értesítette őket, hogy véget ért fizetés nélküli szabadságuk. Kalifornia kormányzója korábban az nyilatkozta, hogy a Tesla csak jövő héttől indítja majd újra termelését. Musk a kijárási korlátozás miatt pár napja beperelte Alameda államot, ennek azonban még koránt sincs eredménye, így ismét összeütközött a törvénnyel.


Trump semmiképp sem lenne hajlandó újratárgyalni a Kínával kötött kereskedelmi megállapodást. Olyan hírek láttak napvilágot, hogy a mostani helyzetben Kína esetleg ezzel próbálkozna.


Újabb 2.000 milliárd dollár körüli fiskális stimulus kidolgozásán fáradoznak a képviselőházi demokraták. A csomag fele az államoknak és az önkormányzatoknak nyújtana támogatást.


Több Fed kormányzó is ellenvéleményét fejezte ki az esetleges negatív alapkamattal kapcsolatban az USA-ban. A chicagói Fed elnöke, Charles Evans szerint a munkanélküliségi ráta év végére 9% környékére eshet.

Vuhanban nincs kivételezés

Borongós hangulat dominált az ázsiai részvénypiacokon. A Hang Seng 1,4%-ot, a Shanghai index 0,2%-ot csökkent, miközben a Nikkei 0,2%-ot emelkedett.


Vuhanban újabb koronavírusos betegeket találtak, a korlátozások április 8-i feloldását követően először. Ezért a következő 10 napon belül Vuhan teljes, 11 milliós lakosságát letesztelik koronavírusra.


Továbbra sincs árnyomás Kínában, vagyis a járványnak és a gazdasági lassulásnak a deflatórikus hatásai érvényesültek. Az áprilisi termelői árindex a várt 2,5% helyett 3,1%-kal maradt el a tavalyitól, míg az infláció a korábbi 4,3%-ról 3,3%-ra csökkent, szemben a várt 3,7%-kal. Ezzel a termelői árindex 4 éves mélypontra esett, ami globálisan gyenge ipari keresletre utal.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a főbb határidős piacokon, egyedül a FTSE volt pluszban.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben