Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A 2009-est meghaladó recessziót vár az EKB

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. május 4.   10:58

Nem is tárgyalták a járványügyi eszközvásárlási program növelésének lehetőségét Pénteken az európai részvénypiacok többsége zárva tartott. Kivételt jelentett ugyanakkor a brit FTSE 100, ami 2,3%-ot esett. Meglehetősen pesszimista...

Nem is tárgyalták a járványügyi eszközvásárlási program növelésének lehetőségét

Pénteken az európai részvénypiacok többsége zárva tartott. Kivételt jelentett ugyanakkor a brit FTSE 100, ami 2,3%-ot esett.


Meglehetősen pesszimista jövőképet vázolt az EKB a csütörtöki kamatdöntő ülésen. A jegybank előrejelzése szerint az Eurózóna gazdasága idén 5-12%-kal zuhanhat. Az előrejelzésnek még az optimistább széle is nagyobb mértékű visszaesést jelentene, mint a 2009-ben bekövetkezett 4,5%-os visszaesés. Az elemzői közösség által várt 5,6%-os visszaesés is az EKB optimista szcenáriójához áll közelebb. Ilyen mértékű növekedési pesszimizmust látva főként meglepőnek tűnik, hogy nemcsak, hogy nem növelték meg a járványügyi eszközvásárlási program (PEPP) nagyságát, de még csak nem is tárgyalták ennek a lehetőségét, miközben az EKB ülését megelőzően a befektetők ezzel a programmal kapcsolatos fejleményeket várták leginkább. Azonban így sem érkezett teljesen üres kézzel az EKB, tovább csökkentette a TLTRO program kamatlábát, így a banki hitelezést adott esetben negatív kamattal is támogatja az EKB. Ennek hatására főleg a rövid EURIBOR kamatok csökkenhetnek, ennek első jelei már láthatók is. A piac összességben csalódással fogadta az EKB bejelentését, mely az olasz államkötvények hozamemelkedésében és főleg az európai bankrészvények árfolyamesésében öltött testet.


Olaszországban március 10-e óta nem jelentettek annyira kevés új koronavírusos megbetegedést és halálesetet, mint a tegnapi napon. Ezen felbátorodva Giuseppe Conte miniszterelnök jelezte, hogy a vártnál gyorsabb lehet a gazdaság újraindításának üteme.


A brit egészségügyi szolgálat megerősítette azt, amit a számok is mutatnak, vagyis, hogy tetőzött az új megbetegedések és halálesetek száma is. Ezzel kapcsolatban napokon belül bejelenthetik a gazdaság újraindítási programot.


Az Európai Bizottság ma virtuálisan ülésezik. A mai ülés témája egy 7,5 milliárd eurós alap létrehozása, ami a COVID-19 elleni vakcina kifejlesztését és gyártását támogatja. A gazdaság támogatási alapok létrehozása nem kerül ma terítékre.

Létszámcsökkentés a Ryanair-nél

A Ryanair becslése szerint a járvány előtti utasforgalom csak 2022 nyarára térhet vissza. A normál üzletmenet visszaesése miatt a Ryanair 3.000 fős elbocsátást tervez, ami teljes alkalmazotti létszámának csaknem az ötödét jelenti. A létszámcsökkentés elsősorban a fedélzeti alkalmazottakat, a pilótákat és az utaskísérőket fogja érinteni, míg a központi dolgozók esetében 20%-os bércsökkentés várható.

Komoly ára lesz a Lufthansa támogatásának

Bár hivatalos megegyezés csak a következő napokban várható, de az eddig megjelent hírek alapján a német állam komoly feltételek mellett hajlandó csak megsegíteni a Lufthansát. A 10 milliárd eurós mentőalap feltétele az lenne, hogy az állam 25,1%-os tulajdonrészt szerez a légitársaságban, valamint, hogy 5,5 milliárd eurós befektetés után a Lufthansa fix, 9%-os osztalékhozamot fizet. A romló környezet miatt jelentős költségcsökkentési intézkedésekre is szükség lesz, ennek keretében a pilótákat tömörítő szakszervezet bejelentette, hogy bérük 45%-ról hajlandóak lemondani 2 évre a pilóták.

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben