Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új ejtőernyő

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. április 27.   09:50

Erste kommentár Ahogy Röst Gergely matematikus elmondta, azzal, hogy lassuló megbetegedésekre számíthatunk, nem lekapcsolnunk kell az ejtőernyőt (társadalmi távolságtartás), hanem új ejtőernyőre kell váltanunk. Vagyis egy...

Erste kommentár

Ahogy Röst Gergely matematikus elmondta, azzal, hogy lassuló megbetegedésekre számíthatunk, nem lekapcsolnunk kell az ejtőernyőt (társadalmi távolságtartás), hanem új ejtőernyőre kell váltanunk. Vagyis egy intenzív tesztelési periódus után, ami ma veszi kezdetét és egy hét alatt 30 ezer teszt elvégzését tűzte ki célul, május 3-án megkezdődik a visszanyitás. Ez több teszttel, intenzívebb kontaktus kutatással és maszkok kötelező használatával fog járni, miközben megkezdődik a szociális távolságtartás lépésenkénti csökkentése azzal, hogy különböző boltok, intézmények fokozatosan kinyithattak. Menetrendet egyelőre nem tudunk, de a tömegrendezvények engedélyezésére valószínűleg még hónapokat kell várnunk.


Más országokban is egymás után jelentik be a gazdaság újranyitásának terveit, miközben a WHO arra figyelmeztet, hogy óvatosan kell ezzel eljárni, nehogy elszabaduljon a vírus. A Gilead még a hét vége előtt közzéteszi a remdesivirre vonatkozó első kutatási kisérletek eredményét, ami komoly piacmozgató hatással bírhat.


Ma az Ázsiában már látott általános jó hangulatban emelkedésre számítunk a DAX és a BUX indexben is.

Fontos hírek érkezhetnek a héten a Gilead készítményéről

Emelkedéssel zárták a pénteki kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 1,1%-kal, az S&P500 1,4%-kal, a Nasdaq 1,7%-kal került feljebb.


Ezen a héten érkezhet az első hivatalos előzetes eredmény a Gilead koronavírus kezelését szolgáló készítményéről, a remdesivirről. Az eredmények azt mutathatják majd meg, hogy milyen hatása volt a szernek 400 súlyos koronavírusos tünettel rendelkező beteg esetében. Az átfogó eredmények május közepe-vége fele várhatóak.


Jó esetben mostantól számított 12 hónap múlva már tömeggyártásban elérhető lesz egy koronavírus elleni vakcina Bill Gates szerint, aki információit részben az USA vezető járványügyi szakemberével való kommunikációra alapozza. Az egyesek által belengetett szeptemberi időpont szerinte valószínűleg nem reális. Bill Gates alapítványa a hét legígéretesebb koronavírus elleni vakcina fejlesztését is támogatja.


Az Amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin szerint az USA-nak komolyan megugró deficittel kell számolnia a koronavírus miatt, azonban a jelenlegi helyzet ezt legitimálja. Mnuchin szerint a július, augusztus, szeptemberi időszakban felpattanás várható a gazdaságban, azt követően, hogy május-júniusban fokozatosan feloldják a korlátozó intézkedéseket. Közgazdászok szerint erre a fordulatra ugyanakkor még a negyedik negyedévig várni kell.


Az USA vezető járványügyi szakembere, Dr. Anthony Fauci szerint az USA-nak a következő hetekben meg kell dupláznia tesztelési kapacitásait annak érdekében, hogy biztonságosan fel lehessen oldani a koronavírus miatt hozott korlátozásokat. Több állam kormányzója megerősíteni látszik ezt, ugyanis szerintük a tesztkapacitások még nem elegendőek egy biztonságos újranyitáshoz.


New York állam kormányzója szerint elképzelhető, hogy az állam kevésbé sűrűn lakott részeiben május 15-től feloldásra kerülhetnek bizonyos korlátozások. Ez eleinte azt jelentené, hogy a gazdaság szempontjából kritikus építkezési és gyártási munkálatok ismét folytatódnának, amennyiben ezeket biztonságos körülmények között lehetne végezni. Majd két hét kivárás következne, hogy megfigyeljék ez mennyire járul hozzá esetlegesen a koronavírus újbóli terjedéséhez. A New York-i metropolisznak valószínűleg ennél még többet kell majd várnia arra, hogy elkezdjék feloldani a korlátozásokat.


Az ügyhöz közel álló források szerint Trump ideiglenes beutazási korlátozása az USA-ba csupán a kezdet abban, hogy megváltoztasson bizonyos dolgokat az amerikai társadalommal kapcsolatban.

Korlátlan vásárlásba kezd a japán jegybank

Emelkedéssel indult a hét az ázsiai részvénypiacokon. A Nikkei 2,8%-ot, a Hang Seng 1,9%-ot, a Shanghai index pedig 0,6%-ot emelkedett.


A korábbi hírekkel összhangban a Fed mintáját követve a japán jegybank is korlátlanra növelte állampapír vásárlási programját. A vállalati kötvényvásárlások összegét a korábbi 7.400 milliárd jenről gyakorlatilag megtriplázva 20.000 milliárd jenre növelték. Az eszközvásárlási program kibővítése ellenére a hozamcélokon nem változtattak, a 10 éves állampapírra vonatkozó elvárás 0%, míg az alapkamat -0,1% maradt. Az állampapír vásárlási limit eltörlésének elsősorban kommunikációs üzenete van, hiszen az eddigi vásárlási limitet sem használta ki a jegybank és a limit eltörlése nem jelent automatikusan ténylegesen nagyobb mértékű piaci beavatkozást. A növekedési kilátást csökkentették, most már 3-5% közötti recesszióra számítanak. Az idei évre vonatkozó inflációs várakozást szintén lefelé korrigálták, -0,7% és -0,3% közötti inflációra számítanak, vagyis általános árszínvonal csökkenést vár a jegybank.


A kínai iparvállalatok aggregát profitja 34,9%-kal csökkent márciusban év/év alapon. Azonban az év első két hónapjában látott 38,3%-os visszaeséshez képest már ez is enyhe javulást mutat.


Továbbra is nagy a titkolózás Kim Dzsongun egészségügyi állapotával kapcsolatban. Egyes találgatások szerint előfordulhat, hogy az észak-koreai vezető már nem is él. Ami biztosra vehető, hogy az elmúlt napokban Kína orvosi csapatot és magas rangú diplomatákat küldött Észak-Koreába.


A koronavírus eredeti epicentrumában, Vuhanban már senki nem áll orvosi kezelés alatt koronavírus gyanújával. Kína szerte is már csak 800 aktív beteget tartanak számon.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Magyar Telekom közgyűlési határozatok

A közgyűlés helyett eljáró igazgatóság pénteken 20 forintos osztalékról döntött, ami június 17-től kerül kifizetésre, június 8-i megfeleltetéssel, ha május 31-ig a részvényesek 1%-ánál nagyobb csoportja nem támadja meg az erre vonatkozó határozatot. Az igazgatóság felhatalmazást kapott saját részvény vásárlásra. Az ár minimum 1 forint, maximum az egy részvényre jutó sajáttőke lehet. A Magyar Telekom legfeljebb a jegyzett tőke 10%-ának megfelelő mennyiségű saját részvényt birtokolhat.

Saját részvényt vett az OTP

Az OTP április 24-én megint vásárolt 100.000 darab saját részvényt 8.401 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben