Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Negatív hírek gyógyszerfronton

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. április 24.   09:55

Erste kommentár Miközben egyre több ország jelenti be, hogy megkezdik a humán kísérleteket a helyben fejlesztett védőoltásokkal, addig gyógyszerfronton rossz hírek érkeztek. A remdesivir kísérletek negatív...

Erste kommentár

Miközben egyre több ország jelenti be, hogy megkezdik a humán kísérleteket a helyben fejlesztett védőoltásokkal, addig gyógyszerfronton rossz hírek érkeztek. A remdesivir kísérletek negatív eredménnyel értek véget Kínában. Nem tűnt igazán hatásosnak a készítmény, s még mellékhatások is jelentkeztek. A Gilead szerint valószínűleg sikerült volna pozitív hatást elérni, ha korábban kezdik meg ezeknél a betegeknél a kezelést. Mindenesetre a hír a kezdeti emelkedést elolvasztotta a nap végére az USA-ban.


Itthon az Magyar Telekom tart ma közgyűlést az új szabályt alkalmazva, azaz az igazgatóság dönt a részvényesek helyett. Ha a részvényesek 1 százaléknál nagyobb csoportjának nem tetszik a meghozott határozat, akkor május 31-ig meg lehet fellebbezni, s akkor egy későbbi időpontban megtartásra kerül a közgyűlés. Ma döntenek a 20 forintos osztalékról és az 5,2 milliárd forintos (cirka 14 millió darabos) részvény visszavásárlásról, de a fellebbezési határidő miatt május vége előtti kifizetésre vagy saját részvény visszavásárlásra ne nagyon számítsunk.


A mai napon a negatív hangulatban csökkenhetnek a piacok, így a DAX és a BUX is a nap elején, de a nap végére nem biztos a negatív zárás.

Gyenge második félévvel számol az Intel

A kezdeti emelkedést követően lecsorgás jellemezte a tegnapi kereskedést a tengerentúli részvénypiacokon. A Dow 0,2%-kal emelkedett, míg az S&P500 és a Nasdaq stagnált.


A várt feletti első negyedéves eredményt tett közzé az Intel, miután az otthonról történő munkavégzés gyors elterjedése megnövelte a vállalat PC chipjei iránti keresletet. Emellett a nagy felhőszolgáltatók részéről továbbra is nagyon erős a kereslet. Az árbevétel 19,8 milliárd dollár lett (+23%év/év) a várt 18,8 milliárd dollárral szemben, míg az egy részvényre jutó tisztított profit 1,45 dollár volt a várt 1,28 dollárral szemben. A most kezdődött negyedévre 18,5 milliárd dollár körüli árbevételt vár a cég, ami felülmúlja a 18,1 milliárd dolláros konszenzust. Az egy részvényre jutó profit terén azonban csupán 1,1 dollárt vár a menedzsment, ami alulmúlja az 1,19 dolláros konszenzust. Az adatközpontoknál használt chipekből származó árbevétel 43%-kal nőtt év/év alapon. Ez még a következő negyedévben is kitarthat, utána azonban visszaeshet a kereslet, így az év egészére 25%-os növekedést vár az Intel ebben a szegmensben. A PC chipek terén is hasonló tendenciára számít a cég. A nagyfokú bizonytalanság miatt visszavonták egész éves előrejelzésüket, és arra figyelmeztettek, hogy a második félév gyenge lehet. Az árfolyam 6%-kal esett a hírekre piaczárás után.


Rossz hírek érkeztek a Gilead Sciences eddig ígéretesnek bizonyuló, a koronavírusból való kigyógyulást segítő készítményéről. Egy 237 emberen végzett vizsgálat alapján (ahol 158 beteg kapta a szert), a készítmény nem segített a súlyosabb tünetekkel rendelkező koronavírusos betegeken, sőt sok esetben komolyabb mellékhatással is járt. Eddig kisebb vizsgálatok alapján többnyire pozitív hírek érkeztek. Végleges következtetést ebből azonban még korai lenne levonni, ugyanis világszerte rengeteg kísérlet folyt a szerrel, aminek eredményei a következő hetekben láthatnak napvilágot. Mindenesetre a mostani adatok szertefoszlatták az eddigi pozitív képet. A részvények árfolyama 4%-kal esett tegnap a hírekre.


Tegnap az Amerikai Képviselőház is megszavazta az újabb, nagyjából 500 milliárd dollár összértékű segélycsomagot, ami főként kisvállalkozásoknak és az egészségügynek ad újabb támogatást. Donald Trump várhatóan ma hagyja jóvá az újabb stimulust.


Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerint megfontolandó, hogy a légitársaságok után az olajszektor számára is külön hitelezési programot indítsanak.

Japánban is korlátlan vásárlásba kezdhet a jegybank

A hét utolsó kereskedési napján csökkentek az ázsiai részvényindexek: a Hang Seng 0,5%-ot, a Nikkei 0,9%-ot, a Shanghai index pedig 1%-ot.


A Nikkei japán hírügynökség szerint a japán jegybank is korlátlan mértékű eszközvásárlási programot jelenthet be, mely felváltaná az eddigi 80 ezermilliárd jen (742 milliárd dollár) összegű eszközvásárlási programot.


A Bloomberg friss felmérése szerint az elemzői konszenzus mindössze 1,8%-os GDP növekedést vár idén Kínától, míg a márciusi előrejelzésében még 3,7% volt a konszenzus.


A kínai jegybank középtávú repo ügyletek keretében 7,9 milliárd dollárnyi többlet likviditást juttatott a bankrendszernek. Ennek kamatát a korábbi 3,15%-ról 2,95%-ra csökkentették. A kamatok csökkentése várható volt, miután korábban több hasonló eszköz esetében is csökkentették a finanszírozási költséget.


A japán infláció a várakozásokkal összhangban stagnált márciusban. Az infláció 0,4% maradt, míg az élelmiszer- és energiaárakkal tisztított mutató 0,6%-on stagnált.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

MOL: Az OPEC korlátozások az ACG mező termelését is csökkenthetik

Az oilprice.com értesülései szerint az azeri ACG mező termelését az OPEC megállapodás miatt napi 70-80 ezer hordóval kell csökkentenie az operátor BP-nek. Azerbajdzsán ugyanis napi 164 ezer hordós korlátozást vállalt az OPEC+ megállapodás keretein belül május 1-től, ami érinti az ország legnagyobb olajmezőjét, az ACG-t is. Az azeri olajtermelés jelenleg napi 718 ezer hordó. A korlátozás a MOL-t is érinti, mivel a Chevrontól vett 9,57%-os részesedést idén júliustól konszolidálja a vállalat. A MOL napi 18-20 ezer hordóegyenértékes termelésre jogosult a termelésmegosztási szerződés értelmében. Mivel a megosztási szerződés alapján a termelési költséget és a beruházások felét fedeznie kell a termelésnek, ezért arányosan kisebb csökkenés várható a MOL termelésében, mint a mező teljes termelésvágása. Becslésünk szerint így is napi 1-2 ezer hordóval kisebb termelés várható július 1-étől az ACG mezőből, mint azt eredetileg gondoltuk. A MOL-t Pakisztánban is sújtja a válság, mivel a napi 8 ezer hordóegyenértékes termelést felére kellett vágni, mert egy helyi finomító nem tudja átvenni a gázzal együtt kitermelt kondenzátumot.

Saját részvényt vett az OTP

Az OTP április 23-án ismét vett 100.000 darab saját részvényt 8.281 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A tavalyinál jóval kedvezőbb pénzügyi teljesítmény húzhatja a Richter eredményét
ELEMZÉS

A tavalyinál jóval kedvezőbb pénzügyi teljesítmény húzhatja a Richter eredményét

A Richter a tervek szerint 2024. május 14-én hajnalban teszi közzé...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben