Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

12%-ot is zuhanhat a spanyol GDP

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. április 21.   10:08

A vártnál ellenállóbb lehet a német gazdaság Kisebb emelkedést mutattak tegnap az európai részvényindexek. A FTSE100 0,4%-ot, a DAX 0,5%-ot, a CAC40 0,7%-ot emelkedett. A spanyol jegybank tegnap megjelent elemzése szerint 6,8% és 12,4%...

A vártnál ellenállóbb lehet a német gazdaság

Kisebb emelkedést mutattak tegnap az európai részvényindexek. A FTSE100 0,4%-ot, a DAX 0,5%-ot, a CAC40 0,7%-ot emelkedett.


A spanyol jegybank tegnap megjelent elemzése szerint 6,8% és 12,4% közötti mértékben eshet vissza az idei GDP, a munkanélküliségi ráta pedig az eredeti 13,7%-os előrejelzésről 18,3-21,7% közé ugorhat attól függően, hogy milyen gyorsan javul a válsághelyzet Spanyolországban. Az optimistább szcenáriónál a kijárási korlátozások feloldását követően gyors, szinte teljes normalizálódással számolnak, míg a pesszimistább szcenárió szerint még év végére sem normalizálódik a helyzet. A leginkább érintett szektorok a turizmus és a piaci szolgáltatások lehetnek majd. 2021-re viszont már mindegyik szcenárió erőteljes, 5,5-8,5% közötti GDP felpattanással számol.


Bár tegnap Németország már lazított a korlátozásokon és a kisebb boltok, valamint a szervízek kinyithattak, azonban Angela Merkel a lassú, óvatos és fokozatos nyitás fontosságát hangsúlyozta. Németországban tovább csökken az új megbetegedések száma, a hónapban tegnap regisztrálták a legkevesebb új beteget. Meglepően stabil maradt az elmúlt hetekben a német energia igény, ami arra utalhat, hogy a gazdaság a vártnál jobban vészelte át az elmúlt hetek korlátozó intézkedéseit.


Február 20. óta először csökkent az aktív koronavírusos betegek száma Olaszországban, ahol május 4-től terveznek részleges nyitást. Spanyolországban is csökkent az aktív betegek száma, a napi új megbetegedések pedig március közepén volt utoljára ennyire alacsony.


Spanyolország és az Európai Bizottság egy légitársaságokat támogató alap létrehozásán dolgozik, amely megakadályozná, hogy a légitársaságok csődbe menjenek a járvány hatására. Ez kritikus lehet majd a turizmus későbbi újraindítása szempontjából is.


Tovább zajlik a vita az egységes, európai gazdaságot támogató járványalapról, azonban a kiszivárgott hírek szerint a csütörtöki EU-csúcson sem várható végső megegyezés a kérdésben.

Változik az SAP vezetése

Az SAP április végével megszünteti azt a gyakorlatot, hogy két társ-vezérigazgató vezeti a céget. Ennek oka, hogy a különböző elképzelések miatt nem tudtak elég gyorsan reagálni a járványra, egyesek kaotikusként jellemezték a cégnél folyó folyamatokat és a döntésképtelenséget. A jövőben Christian Klein lesz egyszemélyben a vezérigazgató, míg a másik társ-vezérigazgató, Jennifer Morgan a hó végén távozik a cégtől.

200 ezer ügyfél már elfogadta a Volkswagen ajánlatát

260 ezer német vásárló közül 200 ezren már elfogadták a Volkswagen kártérítési ajánlatát a hétfői válaszadási határidőig. Ennek részeként 1.350 és 6.250 euró közti kompenzációt fizetnek azoknak a német tulajdonosoknak, akik az autógyártótól csaló dízelautót vásároltak. 21 ezer esetben még tart az egyeztetés és hó végéig meghosszabbították a válaszadási határidőt, míg a többi érintettél nem sikerült a csoportos kereset keretében megegyezni. A Volkswagen még februárban jelezte, hogy 830 millió eurót különített el a megállapodásra, amiből az eddig lezárt 200 ezer megállapodás 620 millió euróba fog kerülni.

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben