Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megint beszakadt az olaj ára

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. április 20.   09:36

Erste kommentár 2001 óta nem látott szintre esett az amerikai könnyűolaj ára tegnap éjjel, hordónként 14,47 dolláros áron is forgott. Az ok az, hogy holnap kifutás van, miközben az olajtárolók...

Erste kommentár

2001 óta nem látott szintre esett az amerikai könnyűolaj ára tegnap éjjel, hordónként 14,47 dolláros áron is forgott. Az ok az, hogy holnap kifutás van, miközben az olajtárolók töltöttsége miatt nem igazán lehet leszállítani az olajat. Így nagyon erős kontangót láthatunk, hiszen a júniusi határidő jóval magasabban, 23 dollár fölött mozog. Igaz az is csökkent, mégpedig 4,6 százalékkal. A piaci pletykák szerint Texasban holnap kitermelési kvótákat vezethetnek be. Ugyanakkor arról is beszélnek, hogy a Trump adminisztráció esetleg olyan ösztönzőket vezet be, ami arra készteti a termelőket, hogy számos kúton leállítsák vagy csökkentsék a kitermelést.


Mindeközben az amerikai határiős indexek kis csökkenést mutatnak ma reggel, ugyanakkor technikailag a DAX és a BUX is inkább mintha emelkedni akarna annak ellenére, hogy a BUX csökkenéssel nyitott.

New York túl lehet a nehezén

Egy utolsó órás hajrát követően ismét komolyabb emelkedést mutattak pénteken a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 3%-kal, az S&P500 2,7%-kal, a Nasdaq 1,4%-kal került feljebb.


Amennyiben kitart az utóbbi hetekben látott trend, úgy Andrew Cuomo kormányzó szerint New York túl van a koronavírus nehezén. Vasárnap az új halálesetek száma 507-re csökkent, ami április 6. óta nem látott mélypont. Az új megbetegedések száma 6 ezer környékére esett, ami március óta nem látott alacsony érték. Ebből az látszik, hogy a szigorú intézkedések meghozták a várt eredményt. Ezt azonban továbbra is szükséges fenntartani ahhoz, hogy folytatódjon a kedvező trend. New York állam hamarosan általános tesztelést fog kezdeni, ami pontosabb képet adhat arról, hogy hányan fertőződhettek meg már a vírussal.


Eközben több államban már a gazdasági korlátozások feloldásáról egyeztetnek, ehhez azonban a szakértők szerint egyelőre nincs meg a kellő tesztelési kapacitás. Egy friss felmérés szerint a megkérdezettek 60%-a tart attól, hogy a korlátozások feloldása ismét a koronavírus komolyabb terjedéséhez vezethet.


Közel áll a megállapodáshoz egy kisvállalkozásoknak szóló stimulus csomagról az Amerikai Kongresszus és a Trump adminisztráció. Ez a mostani álláspontok szerint több mint 400 milliárd dollár támogatást nyújtana azon kisvállalkozásoknak, amelyek anyagi nehézségekkel küzdenek a koronavírus miatt. A végső megállapodás akár már ma megszülethet. Eközben a Szenátusban egy 500 milliárd dolláros segélycsomagot dolgoznak ki, ami az államoknak és a helyi önkormányzatoknak nyújtana segítséget.


Az USA-ban működő, pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalatok 90 nappal elhalaszthatják bizonyos vámfizetési kötelezettségeiket, amennyiben a koronavírus miatt nehéz gazdasági helyzetbe kerültek.

Nagyobb erőfeszítés ellenére is csökkenő kínai elvárások

Vegyesen teljesítettek ma az ázsiai piacok. A Nikkei 1,1%-ot esett, a Hang Seng stagnált, míg a Shanghai index 0,2%-ot emelkedett.


A fő kínai döntéshozó testület, a kommunista párt bizottsága (Politburo) lazított az idei GDP növekedési várakozás megfogalmazásának nyelvezetén, egyúttal további gazdaságélénkítő intézkedések lehetőségét vetették fel. Ilyen eszköz lehet a tartalékráta és a kamatok további csökkentése.


A kínai jegybank ezzel párhuzamosan az 1 éves kamatokat a várakozásokkal összhangban 4,05%-ről 3,85%-ra mérsékelte. A kínai pénzügyminisztérium 141 milliárd dollárral megnöveli speciális kötvénykibocsátását, melyből a koronavírus utáni gazdaságélénkítő programokat finanszírozzák.


Márciusban a japán export 11,7%-kal esett vissza év/év alapon, szemben a 9,4%-os visszaesésre számító várakozásokkal, elsősorban a tavalyitól elmaradó autó és autó alkatrész export miatt. A japán export 16 hónapja esik, ami a 80-as évek óta a leghosszabb eső sorozat. Az import 5%-os visszaesése ugyanakkor pozitív meglepetés volt a várt 8,7%-os eséshez képest.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Tovább veszi magát az OTP

Az OTP 100.000 darab saját részvényt vett 8.404 forintos átlagáron április 17-én.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben