Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az EKB mindent megtesz a gazdaság érdekében

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. április 17.   10:30

Még mindig nincs egyetértés a gazdasági károk együttes viseléséről Visszafogott mozgás volt tegnap látható az európai részvénypiacokon. A CAC40 0,1%-ot csökkent, míg a DAX 0,2%-ot, a FTSE100 pedig 0,6%-ot emelkedett. Christine Lagarde,...

Még mindig nincs egyetértés a gazdasági károk együttes viseléséről

Visszafogott mozgás volt tegnap látható az európai részvénypiacokon. A CAC40 0,1%-ot csökkent, míg a DAX 0,2%-ot, a FTSE100 pedig 0,6%-ot emelkedett.


Christine Lagarde, az EKB elnöke ismét megerősítette, hogy az Európai Központi Bank minden szükséges lépést megtesz a gazdaság támogatásáért. Ennek érdekében az eszközvásárlási program összegét és összetételét is hajlandó növelni. Az EKB idén több mint 1 milliárd euróért tervez értékpapírokat vásárolni, ennek további növelésére utalt Lagarde.


Az európai pénzügyminiszterek után a tagállamok vezetőinek körében folytatódik tovább a vita a járvány okozta gazdasági károk együttes viseléséről. Most éppen Emmanuel Macron fejtette ki véleményét, miszerint Európa jövője érdekében nagyobb szolidaritásra van szükség. Franciaország eddig is Olaszország és Spanyolország pártját képviselte a kérdésben, míg a jelentős közös tehervállalás elől továbbra is leginkább Németország és Hollandia zárkózik el.


Olaszországban a turizmus támogatása érdekében családonként 325 eurós kupont osztanának szét, amit belföldi utazáskor lehet felhasználni. A program teljes összege 1,2-1,5 milliárd euró között lehet.


Nagy-Britanniában 3 héttel meghosszabbították az érvényben lévő korlátozásokat. Az eddigi intézkedések hatására az új megbetegedések száma gyakorlatilag stabilizálódott, ugyanakkor csökkenő trend egyelőre még nem tudott kialakulni.


Az IMF is az év végi Brexit határidő meghosszabbítását kérte. Az EU már eddig is hajlandónak mutatkozott a határidő meghosszabbítására, így a fő kérdés inkább az, hogy Nagy-Britannia hajlandó-e kérni a határidő meghosszabbítását. Ennek lehetőségétől Boris Johnson eddig szigorúan elzárkózott.

Kedvezményt kapnak az európai befektetési bankok

Az EKB döntése értelmében az európai beruházási bankok kedvezményt kapnak a kereskedési pozíciókra számított tőkekövetelmény alól, mely az elmúlt időszakban a megnövekedett volatilitás miatt szintén emelkedett. Ez alapján javul az érintett bankok tőkehelyzete, aktívabbak lehetnek a befektetési és hitelpiacon is, javítva azok likviditását. A mostani intézkedések 6 hónapig érvényesek, ezt követően felülvizsgálják azokat. A lépés a BNP Paribas, a Deutsche Bank és a Societe Generale számára kedvező, hiszen ők a legjelentősebb szereplők az európai befektetési banki piacon.

Beszakadt az európai új autó értékesítés

Ahogy az a gazdaság több területén is látható volt, az európai autópiac is egyetlen pillanat alatt állt meg. A márciusi értékesítések 55%-kal maradtak el a tavalyi szinttől, amihez még hasonlóra sem volt soha példa. A pénzügyi válság legrosszabb hónapjában, 2009 januárjában is csak 27%-kal esett vissza a forgalom, de akkor 6 évnyi pangás következett. Most a fő kérdés az, hogy mennyire fog elhúzódni a válság és milyen gyorsan fog magához térni az új autó piac. Óriási különbség volt látható az egyes országok között. A legnagyobb, 72%-os visszaesés Franciaországban volt, míg Németországban „csak” 38%-kal zuhantak az eladások márciusban.

Hitelekkel védekeznek

Sorra jelentik be az európai cégek, hogy hitelkeretekkel igyekeznek bebiztosítani magukat a likviditási nehézségekkel szemben. Az ArcelorMittal tegnap jelentett be 3 milliárd dolláros, 12 hónapos hitelkeretet, míg a Siemens most tárgyal egy 3 milliárd eurós hitelkeretről.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben