Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új remények!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. április 17.   09:55

Erste kommentár Tegnap este a Michigani Egyetem arról számolt be, hogy gyors gyógyulást láttak 125 koronavírusos betegnél, akik a Gilead remdesivir nevű készítményét kapták. Ugyan ez még nem tekinthető a klinikai...

Erste kommentár

Tegnap este a Michigani Egyetem arról számolt be, hogy gyors gyógyulást láttak 125 koronavírusos betegnél, akik a Gilead remdesivir nevű készítményét kapták. Ugyan ez még nem tekinthető a klinikai vizsgálatok eredményének, melyek az USA-ban több helyen, illetve Japánban és Kínában is párhuzamosan folynak, de mégis pozitív hír, hiszen ez lehetőséget teremtene a gazdaságoknak a gyorsabb visszatérésre. Apropó szigorítások lazítása. Trump tegnap 3 fázisból álló lazítási forgatókönyvet jelentett be, s a helyi vezetők kezébe adta ezek végrehajtását. Ha 14 napig csökken a betegek száma és az ellátórendszer is bírja, akkor életbe léphet az első fázis, amikor – leegyszerűsítve – ahol lehet, visszatérnek a munkába az emberek és a kisebb boltok is kinyitnak. További 14 napos javulás esetén már az iskolák is kinyithatnak, ha pedig már nincsenek emberek sürgősségi kezelés alatt és nagy volumenű tesztelési programok zajlanak az egészségügyi dolgozók védelmében, akkor jöhet a harmadik fázis, amikor már nagyszabású rendezvényeket is lehet tartani.


Mindeközben a kínai GDP a várt 6 százalékkal szemben 6,8 százalékkal csökkent az első negyedévben. Öröm az ürömben, hogy az ipari termelés csak kis mértékben, 1,1 százalékkal esett vissza, azaz a GDP-t a 15,8 százalékkal visszaeső kiskereskedelmi forgalom „húzta le”.


Ma a Gilead-hoz kapcsolódó hír miatt is emelkedést mutatnak a határidős indexek, s így a DAX és a BUX is emelkedhet, ha végre véget ér a már könyv szerinti érték (8.175 forint) alatt forgó OTP öntése is.

Újabb jó hír a vírus elleni harcban

Emelkedéssel zárták a tegnapi napot a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,1%-kal, az S&P500 0,6%-kal, a Nasdaq 1,7%-kal került feljebb. A határidős indexek 2-3% körüli emelkedést mutatnak, azt követően, hogy újabb pozitív hírek érkeztek a Gilead koronavírus elleni készítményévről, illetve Trump részletezte az amerikai gazdaság újranyitásának terveit.


16%-kal emelkedtek a Gilead részvényei piaczárás után, azt követően, hogy egy chicagói kórházból pozitív hírek érkeztek a gyógyszergyártó koronavírus kezelését szolgáló, remdesivir nevű készítményéről. A klinikai vizsgálatok már régóta zajlanak a szerrel és jöttek már ígéretes hírek, de most egy, a klinikai vizsgálatot Chicagóban felügyelő professzor vélekedett igen optimistán a szer hatásosságáról. A klinikán a kísérletben résztvevő 125 emberből ketten vesztették életüket a koronavírus szövődményei miatt, annak ellenére, hogy többségük súlyos tünetekkel került be a kórházba. Ez a részeredmény kifejezetten ígéretesnek mondható. Kérdés az, hogy a remdesivirrel elvégzett többi kísérlet is hasonlóan jó eredményeket mutat-e. A készítménnyel kapcsolatos klinikai vizsgálatok a napokban zárultak, így hamarosan érkezhet a hivatalos eredmény.


A Fehér Ház tegnap közzétette az amerikai gazdaság újranyitására vonatkozó iránymutatásait. Ez alapján három fázisra osztanák a kijárási korlátozások és a boltbezárások feloldásának folyamatát. Minden fázisnak az az előfeltétele, hogy a megelőző két hétben csökkenést mutasson a koronavírusos megbetegedések száma az adott államban. Ha ismét emelkedésnek indul, akkor újra be kell vezetni a korlátozásokat. Trump szerint jelenleg 29 olyan állam van, amelyik már most beléphetne az egyes fázisba. A szigorítások az egyik fázisból a másikba lépve enyhülnének. A veszélyeztetett kategóriába eső emberek csupán a harmadik fázisban léphetnének ismét közösségi terekbe, márpedig ez az amerikai felnőtt lakosság több mint felét is érintheti a definíció szerint.


A jövő héttől ismét munkába állhat 27 ezer Boeing munkavállaló, miután a vállalat újranyitja seattle-i gyártóegységét.

Soha nem látott zuhanás a kínai GDP-ben

Az ázsiai részvényindex ma reggel lekövették az amerikai határidős indexek erőteljes emelkedését. A Shanghai index 0,9%-ot, a Hang Seng 2,2%-ot, a Nikkei pedig 3,2%-ot emelkedett.


A vártnál is nagyobbat zuhant a kínai GDP az első negyedévben. Az adat a várt 6%-os visszaesés helyett 6,8%-kal maradt el az előző év első negyedévétől. Ez a leggyengébb adat 1992 óta, amióta hivatalosan publikálnak negyedéves GDP adatokat. Főként a februári hónap volt rendkívül rossz Kínában a járvány miatti lezárásoknak betudhatóan, és a gazdasági bizonytalanság miatt elmaradtak a beruházások is.


A márciusi kínai makroadatok viszont már vegyes képet festenek. Az ipari termelés mindössze 1,1%-kal maradt el a tavalyi évtől, míg a várakozás 6,2%-os visszaesés volt. Ugyanakkor a fogyasztás beindulása még mindig várat magára, a kiskereskedelmi forgalom 19%-kal maradt el a tavaly márciusi értéktől, ami alig jobb, mint a februári adat.


Japánban az eddig csak két prefektúrára vonatkozó rendkívüli állapotot most kiterjesztették az egész országra annak érdekében, hogy visszaszorítsák a járvány terjedését. A teljes lakosság fog kapni egy 100 ezer jenes (926 dolláros) állami segítséget. Korábban csak a rászorulóknak tervezték ezt kifizetni, de ezt túl időigényesnek találták, így inkább minden japán állampolgár megkapja az egyszeri támogatást.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacok többségén, egyedül a FTSE volt mínuszos.

A MOL közgyűlése nem a hagyományos formában lesz megtartva

A MOL az április 30-ára kiírt közgyűlést nem a hagyományos módon tartja meg, hanem az új 102/2020-as kormányrendelet értelmében az igazgatóság szavaz majd a menedzsment előterjesztéseiről. A részvényeseknek azonban jogukban áll új közgyűlést összehívni május 31-éig, ha nem értenek egyet az osztalékjavaslattal vagy az éves beszámoló elfogadásával. Ehhez legalább a részvényesek 1%-ának támogatása szükséges. Minden más közgyűlési kérdés esetén a rendkívüli állapot végétől számított 30 napon belül hívhat össze közgyűlést a részvényesek legalább 1%-a. Véleményünk: Mi nem látunk olyan vitás kérdést, ami miatt az április 30-i igazgatósági döntést követően közgyűlés összehívására lenne szükség. A MOL egyelőre 12-18 hónappal elhalasztotta a tavalyi év utáni osztalék fizetését, erről egy később összehívandó közgyűlés dönthet majd. Más ügyekben – például a tavalyi beszámoló elfogadása vagy a menedzsment díjazása – nincs vita a részvényesek között.

A MOL lezárta az azeri akvizíciót

A MOL sikeresen lezárta az azeri ACG mező 9,57%-ának és a BTC vezeték 8,9%-ának megvásárlását a Chevron amerikai vállalattól. A cég 1,57 milliárd dollárt fizetett a részesedésekért. A bejelentés nem meglepő, a részletek már hónapok óta ismertek.

A Magyar Telekomnál is az igazgatóság dönt

A Magyar Telekom igazgatósága április 24-én (határozatképtelenség esetén április 28-án) dönt a közgyűlés napirendjén szereplő kérdésekről. Az új kormányrendelet értelmében a legalább 1%-nyi részesedést birtokló tulajdonosok meghatározott keretek között kezdeményezhetik a közgyűlés későbbi összehívását. A menedzsment osztalékjavaslata 20 forint, és hozzávetőleg 14 millió darab részvényt vásárolnának vissza.

Tovább veszi magát az OTP

Az OTP 100.000 darab saját részvényt vett 8.266 forintos átlagáron április 16-án.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben