Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Öröm látván az alagút végét

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. április 15.   09:08

Erste kommentár A piacok alapvetően pozitív viselkedési módba kapcsoltak az után, hogy egyre több helyről érkeznek olyan hírek, hogy hamarosan elindulhat a gazdaság újranyitása. Például Trump is megkezdte a...

Erste kommentár

A piacok alapvetően pozitív viselkedési módba kapcsoltak az után, hogy egyre több helyről érkeznek olyan hírek, hogy hamarosan elindulhat a gazdaság újranyitása. Például Trump is megkezdte a konzultációt az államok kormányzóival az újranyitásról, s az elképzelés szerint lehetnek olyan területek az USA-ban, ahol már május elsején megvalósul ez. Ugyan szerintünk ez még korai, de a befektetők annyira örülnek ennek, hogy még a gyenge JPMorgan és Wells Fargo eredmény sem riasztotta el őket a részvényvásárlásoktól. Pedig igencsak hatalmas céltartalékokat képeztek, amelyek a mélybe küldték az eredményt. Mélyebbre, mint a piac gondolta. Pedig még azt is elmondták, hogy a második negyedév még rosszabb lehet ilyen szempontból. Az S&P500 már ott tart mint 2009-ben, a tegnapi nappal bezárólag az idén (sőt az elmúlt 1,5 hónapban) már 25-ször mozgott nagyobbat mint 3 százalék, ami jól mutatja a bizonytalanságot. Ugyanakkor számos befektető aggódni kezdett. Mark Möbius befektető-legenda szerint a jelenlegi események alapján a vállalati eredmények nagyon csúnyák lesznek egy darabig. Más alapkezelő pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a befektetők hibáznak, mert rossz kérdést válaszolnak meg. Ugyanis nem arra kell választ adni, hogy mikor tér vissza az élet, hanem hogy mikor tér vissza az aggregát kereslet a gazdaságba.


Ugyan ma az amerikai piacok korrigálni készülnek a tegnapi emelkedést követően, ennek ellenére a technikai kép alapján emelkedésre számítunk a DAX és a BUX indexben is.

Trump a WHO-ra tolná a felelősséget

Megtartották a kezdeti pluszokat tegnap a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 2,4%-kal, az S&P500 3,1%-kal, a Nasdaq 4%-kal került feljebb.


Donald Trump arra utasította az adminisztrációjának tagjait, hogy az USA függessze fel átmenetileg a WHO-nak történő befizetéseit, miután az elnök szerint sokkal többet kellett volna tennie a szervezetnek a koronavírus időbeni megfékezése érdekében. Trump főként azért kritizálja a WHO-t, hogy készpénznek vették Kína kezdeti beszámolóit a járványról, amiben eleinte el lett bagatellizálva az ügy. A demokraták szerint Trump csak a saját magáról szeretné lerázni a felelősségét az USA kései reakciója miatt. Egy az ügyhöz közel álló forrás szerint a fizetések felfüggesztése azonnali hatállyal megtörténhet.


Donald Trump tegnap azt nyilatkozta, hogy az egyes államok kormányzóira hagyja a döntést, hogy mikor és milyen tempóban nyitják meg újra gazdaságaikat. Ezzel egyidőben azonban a Fehér Házban már konkrét terveket dolgoznak ki az újranyitásra, ami legkorábban május 1-ével kezdődhet. Ez alapján különféle kockázati kategóriákba osztanák az egyes régiókat, ettől tennék  függővé, hogy melyik régió mikor oldhat már bizonyos korlátozásokon. Az újranyitásról Trump Emmanuel Macron francia elnökkel is egyeztetett telefonon. A vírus terjedése az USA-ban az elmúlt napokban a leginkább érintett részeken kicsit lassulni látszik, azonban más helyeken romló tendencia figyelhető meg.


Az amerikai légitársaságoknak tegnap sikerült előzetes egyezségre jutni a pénzügyminisztériummal az állami támogatását illetően.

Kedvezőbb feltételekkel nyújt likviditást a kínai jegybank

Kisebb mértékben csökkentek ma reggel az ázsiai részvényindexek. A Nikkei 0,5%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index 0,2%-ot csökkent.


A kínai jegybank 14 milliárd dollárnyi likviditást nyújtott a bankrendszer számára 1 éves futamidejű repo formájában. A kamatot a korábbi 3,15%-ról 2,95%-ra csökkentették. A kedvezőbb feltételekre széles körben számítottak, miután a rövidebb futamidejű repo ügyletek kamatát már korábban csökkentette a kínai jegybank.


A kínai állami vezetők továbbra is fenntartják az élénkítésről szóló retorikájukat és további gazdaságélénkítő lépéseket ígérnek a növekedés támogatása érdekében.


A japán jegybank elnöke, Kuroda is további élénkítés lehetőségét helyezte kilátásba. A jegybank április 27-28-án tanácskozik legközelebb, amikor a frissített gazdasági kilátásokat is publikálják. A növekedési előrejelzést várhatóan erőteljesen csökkenteni fogják majd, ez pedig újabb élénkítést indukálhat.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Richter: Az igazgatóság dönt az osztalékról

Elmarad a Richter április 28-ra összehívott közgyűlése. Az új kormányrendelet értelmében az igazgatóság jogosult dönteni a közgyűlés helyett, de a részvényesek kérhetik a meghozott határozatok utólagos közgyűlési jóváhagyását. Ezt a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kezdeményezhetik. Ez alól kivételt képez a beszámoló és az osztalék, ebben a két kérdésben ugyanis szűkebb a határidő, csak idén május 31-ig van erre lehetőség. A cégek többsége várhatóan követi majd a Richter példáját, és az igazgatóság szavaz a közgyűlési napirendi pontokról.

Tovább veszi magát az OTP

Az OTP április 14-én további 50.000 darab saját részvényt vett 8.881 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben