Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Történelmi olaj megállapodás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. április 14.   09:46

Erste kommentár Vasárnap este felszállt a füst. Az OPEC+ megállapodott, hogy május elsejétől történelmi méretű, 9,7 millió hordós kitermelés csökkentést hajtanak végre. Ez a jelenlegi...

Erste kommentár

Vasárnap este felszállt a füst. Az OPEC+ megállapodott, hogy május elsejétől történelmi méretű, 9,7 millió hordós kitermelés csökkentést hajtanak végre. Ez a jelenlegi túltermelés miatt igazándiból 12,5 millió hordót jelent, ami épp a piac által várt 10-15 milliós érték közepe. A megállapodás hírét pozitívan fogadta az olajpiac, ugyanakkor ez valószínűleg inkább csak az árak stabilizálásában fog segíteni.


Mindeközben a Waberer’s közzétette negyedik negyedéves eredményét, ami újabb 4,2 millió eurós veszteséget mutat. Ugyanakkor a számviteli veszteség 22,2 millió euróra rúgott a Hungarocamionhoz köthető 15,9 milliós goodwill leírás miatt. Viszont a fuvarszám jelentősen növekedett a nemzetközi szegmensben annak ellenére, hogy a kamionok száma 3.034-re csökkent. Ennek köszönhetően javult az eredmény, de továbbra is gyenge. A cég elmondta, hogy addig csökkenti a kamionok számát, amíg szükséges. A megrendelés állomány egyébként 40-50 százalékkal esett vissza március végétől mostanra a nemzetközi szegmensben. Ez 1.200 kamion leállítását eredményezte, s számos – inkább külföldi – sofőrt is kényszerszabadságra küldtek. Ugyanakkor a regionális szegmens jelentősen növelte azeredményét a megnövekedett raktárkapacitásnak köszönhetően, miközben a biztosítási szegmens is jól teljesített. A regionális szegmens jelenleg magas kihasználtsággal fut a megnövekedett élelmiszerszállítási igénynek köszönhetően. Az adósság mutató a kritikus 3,5-es szint alá, 3,3-a csökkent annak köszönhetően, hogy most már nem 8 éves lízinggel, hanem csak a szokásos 4 évessel számol a vállalat. A hitel moratórium valószínűleg segít, de a cég tárgyal a hitelezőivel és a fő tulajdonossal is a pénzügyi helyzet megerősítéséről.


A pozitív nemzetközi hangulatban ma a nap eleji emelkedés fennmaradására számítunk mind a DAX, mind a BUX esetében.

Indul a gyorsjelentési szezon

Vegyesen tértek vissza az ünnepekről hétfőn a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 1,4%-kal, az S&P500 1%-kal esett, míg a Nasdaq 0,5%-kal emelkedett. A mai napon a J.P. Morgan és a Wells Fargo megkezdik az első negyedéves gyorsjelentési szezont, ami minden bizonnyal a koronavírusról fog szólni. Az első negyedéves eredmények mellett főként a második negyedéves várakozások lehetnek majd érdekesek.


Donald Trump igyekszik nyomást helyezni az államok kormányzóira, hogy azok minél előbb lazítsanak a koronavírus miatti korlátozásokon. Az adminisztráció egy átfogó terven dolgozik, amivel Trump szerint akár a tervezettnél előbb is enyhíteni lehetne a korlátozásokon, amik jelenleg április végéig vannak érvényben az USA-ban.


Kevesebb repóügyletet fog tartani máról a New York-i Fed, ami annak az első jele, hogy némileg elkezdtek megnyugodni a kedélyek a pénzügyi piacokon.

Mégsem szakadt be a kínai export

Emelkedtek ma reggel az ázsiai részvényindexek: a Hang Seng 0,9%-ot, a Shanghai index 1,1%-ot, a Nikkei 3,2%-ot.


A vártnál aktívabb volt a kínai külkereskedelem márciusban, de még így is jelentős volt a visszaesés. Az export a várt 13,9% helyett csak 6,6%-kal, az import pedig a várt 9,8% helyett csak 0,9%-kal esett vissza év/év alapon dollárban nézve. A mostani relatíve kedvező adatok ellenére továbbra is erős a félelem, hogy a globálisan gyenge kereslet miatt a következő hónapokban még jelentős lehet az export visszaesése.


Kínában 89 új koronavírusos beteget regisztráltak, de ebből 86 esetet külföldről beutazó személyeknél észlelték. Kínában már csak összesen 1100 körüli aktív esetet tartanak nyilván, ami a magyar adattól is elmarad.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott az amerikai és az európai határidős piacokon is ma reggel.

Leírható lesz a bankadóból a mostani különadó

Varga Mihály csütörtöki bejelentése szerint a járványügyi alap javára kivetett 55 milliárd forintos egyszeri banki különadó a következő 5 évben egyenlő részletekben leírható lesz a bankadóból. A mostani külandó 0,19 bázispont a mérlegfőösszegre vetítve. Ha ezt a 2018-as eredmény alapján számítják, hiszen a 2019-es eredményeket még nem fogadta el a közgyűlés, akkor az OTP 16,5 milliárd forintot fizet. Ez a következő 5 évben évi 3,3 milliárd forint adócsökkentést jelent majd.

Tovább veszi magát az OTP

Az OTP április 9-én további 50.000 darab saját részvényt vett 8.883 forintos átlagáron.

Elindult a Magyar Telekom 5G szolgáltatása

A Vodafone után a múlt héten az Mtel is elindította kereskedelmi 5G szolgáltatását a nemrég elnyert 3,6GHz-es frekvencián. A szolgáltatás egyelőre Budapest és Zalaegerszeg egyes részein érhető el.

Az állam MOL és Richter részvényeket adna át

Lapértesülések szerint az állam 10-10%-nyi MOL és Richter részvényt adna át a Mathias Corvinus Collegium-nak. Az alapítvány a kiemelten tehetséges diákok támogatásával foglalkozik az általános iskolás kortól az egyetemig. A tranzakció után az államnak 5,25%-nyi MOL és ugyanennyi Richter részvénye marad. A hír semleges. Az állam már korábban is adott át 10-10%-nyi MOL-t és Richtert a Corvinus-nak, hogy az osztalékból finanszírozzák az intézményt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A tavalyinál jóval kedvezőbb pénzügyi teljesítmény húzhatja a Richter eredményét
ELEMZÉS

A tavalyinál jóval kedvezőbb pénzügyi teljesítmény húzhatja a Richter eredményét

A Richter a tervek szerint 2024. május 14-én hajnalban teszi közzé...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben