Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Történelmi lépés

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. április 9.   08:55

Erste kommentár Valószínűleg történelmi lépést láthatunk ma. Az OPEC+ országok virtuálisan találkoznak ma délután 4 órakor, hogy nagy valószínűséggel 10-15 millió hordóval...

Erste kommentár

Valószínűleg történelmi lépést láthatunk ma. Az OPEC+ országok virtuálisan találkoznak ma délután 4 órakor, hogy nagy valószínűséggel 10-15 millió hordóval csökkentsék a kitermelt olaj mennyiségét. A hírek szerint Oroszország 1,6 millió hordós csökkentésre készül, azok után, hogy áprilisra lefeleződött az értékesítése.


A Fitch szigorú állítást fogalmazott meg Kínával kapcsolatban. Az ország GDP-je szerintük 2 százalékkal csökkenhet idén. Mindeközben a Fed is arról beszélt, hogy az USA gazdasága a második negyedévben 25-35 százalékkal eshet vissza. Ez önmagában 6-7 százalékos visszaesést jelentene, de a későbbi pótlás miatti nagyobb GDP növekedés okán a várt éves GDP visszaesés a 4-5 százalékos tartományban marad szerintük. Ugyanakkor a munkanélküliség 7-8 százalékra ugorhat.


A mi napon enyhén pozitív a hangulat, így visszafogott emelkedés elképzelhető mind a DAX, mind a BUX piacán.

Hivatalosan is Biden lett Trump kihívója

Ismét komolyabb emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Dow és az S&P500 3,4%-kal, a Nasdaq 2,6%-kal került feljebb.


Visszalépett a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemtől Bernie Sanders, így most már végleges, hogy Joe Biden lesz Trump ellenfele novemberben. Sanders elismerte, hogy a kezdeti sikerek után az utóbbi két hónap eredményeinek fényében nem lát reális esélyt arra, hogy ő legyen a demokrata elnökjelölt. Az ő erőssége ráadásul az emberek tömegrendezvényeken való megszólítása volt, ez most a koronavírus miatt ellehetetlenült. A visszalépés ellenére Sanders még részt vesz a hátralévő demokrata előválasztásokon azért, hogy vízióit minél inkább átadja a demokratáknak. A jelenlegi közvéleménykutatások szerint Trumpnak igencsak tartania kell Bidentől, ugyanis a demokrata elnökjelölt az utóbbi hetekben stabilan vezet előtte.


A Fed tegnap közzétette legutóbbi rendkívüli monetáris ülésének jegyzőkönyvét, amikor március 15-én a 0-0,25%-os sávra csökkentette az alapkamatot és egy azóta már korlátlan mértékűre kiterjesztett eszközvásárlási programot jelentett be. A jegyzőkönyvből kiderült, hogy a Fed mindaddig tartani szeretné ezt a kamatszintet, amíg a jegybankárok nem biztosak abban, hogy a gazdaság túl van a koronavírus okozta sokkon és ismét jó úton halad a teljes foglalkoztatottság és 2%-os infláció felé.


Az elemzők arra számítanak, hogy a ma megjelenő adat, az USA-ban első ízben munkanélküli segélyért folyamodók száma ismét több millióra rúghat. Az előző heti 6,6 milliós adatot követően most 5,5 millió a konszenzus.


Lassan jutnak hozzá az ígért állami támogatásokhoz az amerikai légitársaságok, ugyanis pénzügyminisztérium újabb pénzügyi információkat kért be tőlük a támogatások folyósítása előtt. Egyesek szerint akár egy hétbe is beletelhet ezeket az információkat összegyűjteni.

Japán hazahívná a cégeit

Jó hangulat jellemezte az ázsiai részvénypiacok többségét. A Shanghai index 0,5%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot emelkedett, míg a Nikkei 0,2%-ot csökkent.


A példátlan méretű japán gazdaságélénkítő csomag egy kisebb szeletét, 2,2 milliárd dollárt arra használna fel a kormány, hogy a vállalatok külföldről, elsősorban Kínából hazatelepítsék termelésüket Japánba. A gazdaságélénkítő hatásokon túl ennek az ellátásai láncok biztonságára is pozitív hatása van.


A kínai kormányzat a belső keresletet próbálja élénkíteni, azon belül is elsősorban a szolgáltatószektort, mivel a kedvezőtlen nemzetközi környezet miatt az export még gyengén teljesíthet a következő időszakban.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Tovább veszi magát az OTP

Az OTP újabb 100.000 darab saját részvényt vett április 8-án 8.876 forintos átlagáron, míg a Csányi Sándorhoz köthető Sertorius alap 300.000 darab OTP-t vett 8.983 forinton április 7-én.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A tavalyinál jóval kedvezőbb pénzügyi teljesítmény húzhatja a Richter eredményét
ELEMZÉS

A tavalyinál jóval kedvezőbb pénzügyi teljesítmény húzhatja a Richter eredményét

A Richter a tervek szerint 2024. május 14-én hajnalban teszi közzé...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben