Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Itthon is élesedik a járvány csomag

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. április 8.   10:07

Erste kommentár Tegnap megtudtuk a kormányzati csomag részleteit. Lesz rövidített munkaidő támogatás: ha a bevételek 15-50 százalékkal csökkennek egy cégnél, akkor a költségeket május 1-től három...

Erste kommentár

Tegnap megtudtuk a kormányzati csomag részleteit. Lesz rövidített munkaidő támogatás: ha a bevételek 15-50 százalékkal csökkennek egy cégnél, akkor a költségeket május 1-től három hónapon keresztül 70 százalékban támogatja a kormány. Mintegy 600 milliárd forinttal kívánják támogatni a turizmust is, amelyben az adókedvezmények mellett lesznek szálloda és étterem felújítások is. A vállalatok 2.000 milliárd forint támogatott hitelhez juthatnak a korábbi vállalati hitelezési programokon keresztül, és ezekből 500 milliárdra még állami garancia is fog vonatkozni, miközben az állami kockázati tőkealapok a stratégiai ágazatokban tulajdonrészt szereznek a bajba kerülő cégekben.


A Nemzeti Bank is lépett. Egyrészt a korábbi 0,9 százalékról 1,85 százalékra megemelte az egynapos betéti kamatráta szintjét, s az egyhetes betéti kamatráta ezentúl ebben a mínusz 0,05 és az 1,85 százalékos folyosóban fog mozogni, amely egy kamatemeléssel ér fel, ha az egyhetes betét kamata emelkedni fog. Márpedig azt gondoljuk, hogy 1,3-1,4 százalék környékére emelkedhet ez a ráta a piaci előremutató kamatráta megállapodások alapján. A nemzeti bank elindít egy állampapír vásárlási programot is, mint a nagybankok, és újraindítja a jelzálog kötvény vásárlási programját is. Részleteket később hoznak nyilvánosságra. Elindul továbbá egy új NHP program, az NHP Hajrá, amivel 1000 milliárd 0 százalékos forrást biztosít a bankoknak, amit maximum 2,5 százalékon helyezhetnek ki. Ráadásul egy évig az ilyen és az NKP 200 milliárd fennmaradt kötvénykihelyezését is használva, a bankok 4 százalékon helyezhetnek el pénzt az MNB-nél jövő június végéig. A hitel a KKV-nak szól és egy cég maximum 10 milliárdos hitelt vehet fel maximum 20 évre, ráadásul az új hitelt szinte bármire lehet használni a beruházástól kezdve, a bérköltségen át, még akár hitelkiváltásra is.


Ezek a lépések összeségében pozitívak. Segítik a banki hitelezést is és segítenek megőrizni munkahelyeket, miközben beruházás ösztönzés és vállalati segítség is van benne.


Ma a negatív tartományban kezdett a DAX és a BUX is, de nem lepődnénk meg, ha a nap végén valamiféle emelkedést látnánk.

Még tartanak a leépítések az USA-ban

A kezdeti komolyabb emelkedést követően irányt váltottak tegnap a vezető amerikai részvényindexek. A Nasdaq 0,3%-kal, az S&P500 0,2%-kal, a Dow 0,1%-kal esett.


Hétfőtől fizetés nélküli szabadságra küldi dolgozói nagy részét a Tesla, mert sok esetben kénytelen volt bezárni gyárait. Akik maradnak, azoknak 10%-kal csökken átmenetileg a fizetése, míg vezetőknél 20-30%-os bércsökkentés lesz. A fizetéscsökkentések a teljes második negyedévet érintik, míg a most elbocsátott munkavállalók a cég reményei szerint május 4-én állhatnak ismét hadrendbe.


Míg több amerikai nagyvárosban kritikus a helyzet a koronavírus miatt, a Fehér Ház gőzerővel dolgozik azon, hogy minél előbb fel lehessen oldani a korábban elrendelt lezárásokat. Ehhez a tervek szerint rengeteg teszt elvégzésére lenne majd szükség, amivel csírájában el lehetne fojtani a vírus komolyabb újbóli terjedését, illetve időben lépni, ha ez már nem könnyen megoldható.


A kisvállalkozásoknak szánt korábbi 350 milliárd dolláros hitelprogram 250 milliárd dollárral való megnövelését kéri Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a Kongresszustól. Már a napokban érkeztek hírek, hogy a nagy amerikai bankok nem győzik kielégíteni a kisvállalkozások hitel iránti kérelmeit, ezzel a lépés nem meglepő. A Kongresszus akár már holnap szavazhat erről.


Újabb szoftver problémákra lettek figyelmesek a Boeing 737 Max típusú repülőgépeknél, amiket hamar orvosolni tervez a vállalat. Ez elméletileg nem változtat azon, hogy már 2020 közepén visszatérhetnének ezek a gépek a forgalomba, amennyiben azt a körülmények is megengedik. Kérdés, hogy ezek után mennyire lesz meg az utasok és a légitársaságok bizalma a gépek iránt.

Az ausztrál csomag is rekord méretet ölt

Vegyesen teljesítetek ma reggel az ázsiai részvénypiacok. A Hang Seng 0,6%-ot csökkent, a Shanghai index lényegben stagnált, míg a Nikkei 2%-ot emelkedett.


Az ausztrál kormány várhatóan még ma jóváhagy egy rekordnak számító 80 milliárd dolláros munkaerőpiaci mentőalapot, melynek keretében minden bajba jutott vállalat alkalmazottjának bérkiegészítést fog fizetni.


A japán gépipari megrendelések a vártnál jobban alakultak februárban. Év/év alapon a várt 3,0%-os visszaesés helyett csak 2,4%-kal maradtak el, míg hó/hó alapon még növekedés is látható volt.


A korábbi bejelentéseknek megfelelően mától feloldották Vuhan lezárását, így a település lakói akár el is hagyhatják a várost.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a főbb határidős indexek ma reggel. A Dow, az S&P, a DAX és a CAC mínuszban, a Nasdaq és a FTSE pluszban volt.

MOL: profit figyelmeztetés, elmarad a 2019-es osztalék

A MOL ma profit figyelmeztetést adott ki, melynek részletei:


Hogy stabil pénzügyi helyzetét biztosítsa, a MOL nem fizet osztalékot a 2019-es eredmény után.


Törlik a korábbi 2,5 milliárd dolláros 2020-as EBITDA célt, és nem adnak új célkitűzést.


Csökkentik a beruházásokat: a korábbi 1,9-2,1 milliárd dollár helyett a vállalat csak 1,5 milliárd dollárt ruház idén be, ami még tovább is csökkenhet.


A MOL levágja a működési költségeket, a cél a nettó készpénz semleges pozíció elérése. A MOL-nak bőségesen áll rendelkezésére készpénztartalék, mivel 2,0-2,5 milliárd dollár hiteltartaléka van.


Az eladási nehézségek miatt kisebb a kutatás-termelés. A MOL az első negyedévben 110 ezer hordóegyenértékest termelt naponta, ami a második félévben 115-120 ezer hordóegyenértékesre ugrott volna az ACG mező konszolidációjával. Mivel a cégnek lehetnek értékesítési nehézségei a jövőben a csökkenő olajkereslet miatt, ezért a MOL 110 ezer hordóegyenértékes termelésre számít 2020-ban naponta.


A feldolgozás-kereskedelemben is csökken a termékkereslet. A MOL 20-40%-kal kisebb kereslettel szembesült az elmúlt 2-3 hétben, mivel a járvány miatt kevesebbet mozognak az emberek és a termékek. A vállalat meglévő 3 finomítójával és 2 petrolkémiai egységével rugalmasan tud igazodni a változásokhoz és csökkenti a kapacitás kihasználtságot a meglévő üzemeknél. A MOL a kiskereskedelemben is drasztikus kereslet csökkenéssel szembesül és ezért itt is lépéseket tesz a rugalmasabb alkalmazkodás érdekében.


Véleményünk: Az osztalék nullára való vágása az igazi negatív meglepetés. A többi lépés várható volt és természetes egy ilyen krízis esetén. Más régiós olajcégek (PKN, OMV) kifizetik a tavalyi év utáni osztalékot. A MOL túl fogja élni a válságot, a cég rugalmas annyira, hogy alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez. A polyol üzem várhatóan a tervezett időre (2021 vége) elkészül.

A Richter megvált Protek részesedésétől

A Protek orosz gyógyszergyártó és nagykereskedő önkéntes vételi ajánlatot tett a kisebbségi tulajdonban lévő részvényeire 100 rubeles áron. A megajánlott vételár megegyezik Protek törzsrészvények 2019. év végi záró árfolyamával, amely értéken a Richter a részvényeket a könyveiben nyilvántartja. A Richter elfogadta a vételi ajánlatot, és a korábban tulajdonában lévő 5%-nyi Protek részvényt eladta. A hír semleges a Richter szempontjából.

OTP saját részvény tranzakció

Tegnap az OTP 50.000 darab saját részvényt vett 9.007 forintos átlagáron, míg a Csányi Sándorhoz köthető Sertorius alap 414.783 darab OTP részvényt vásárolt 8.888 forintos átlagáron még hétfőn.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben