Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csúcs közelben!?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. április 6.   10:36

Erste kommentár Úgy tűnik, hogy számos ország átlendülőben van a csúcsponton az új megbetegedések számát illetően. Spanyolországban, Olaszországban és Németországban is már jó ideje...

Erste kommentár

Úgy tűnik, hogy számos ország átlendülőben van a csúcsponton az új megbetegedések számát illetően. Spanyolországban, Olaszországban és Németországban is már jó ideje stagnáló-csökkenő számokat láthatunk, amit a tegnapi új megbetegedések száma is megerősített. Mindeközben New Yorkban is mintha tetőhöz ért volna az új megbetegedések száma. Ennek örülnek most a piacok.


Ugyanakkor itthon annak ellenére nem örülnek, vagy csak egy picit, hogy alapvetően jó a hangulat a világban. Az ok, ami sok befektetőt meglepett, hogy a kormány új szektor specifikus adókat vet ki. Ilyen a különféle szektorok hozzájárulása a járványvédelmi alaphoz. A bankok 55 milliárd forinttal, a kiskereskedelmi láncok 36 milliárddal, az önkormányzatok 34 milliárddal, a pártok pedig 1,2 milliárddal járulnak hozzá a 663 milliárd forintos alaphoz. Ez az OTP-re szerintünk mintegy 12 milliárd forint plusz adót és mintegy 35 forintos negatív fair érték változást jelent, ami ugyan nem számottevő, de maga a lépés nem tetszik a befektetőknek. Az alap jelentős részét különben a kormány állja a költségvetésből, ahogy az újjáépítési alap 1.345 milliárd forintját is, amelynek nagy része minisztériumi előirányzatok átcsoportosítása. A kormányzat összesen a GDP 18-22 százalékát kívánja a vírus elleni harcra költeni, aminek része a már meghirdetett törlesztési moratórium is (a GDP 7,7 százaléka). További részleteket holnap 10 órakor tudhatunk meg az intézkedésekről.


A mai napon mindent összevetve itthon is emelkedést látunk, s azt gondoljuk, hogy ennek ki kéne tartania a nap végéig.

Optimizmust próbál sugározni Trump

Csökkenéssel zárták a pénteki napot a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 1,7%-kal, az S&P500 és a Nasdaq 1,5%-kal került lejjebb. A határidős indexek ma reggel komoly, 4% körüli emelkedést mutatnak.


Emögött részben az állhat, hogy vasárnap Donald Trump már némi bizakodásra utaló kijelentést is tett, miszerint az USA előtt álló kemény napok és hetek után eljöhet a pont, ahol jobbra fordulnak a dolgok. Az alelnök, Mike Pence szerint már látszanak a vírus megfékezése érdekében tett intézkedések első jelei. Ezt részben arra alapozhatták, hogy New York-ban a koronavírus miatt kórházi ellátásra szorulók száma először mutatott csökkenést az utóbbi héten, illetve az új halálesetek száma is első ízben csökkent. Kérdés, hogy ez a tendencia mennyire lesz tartós. New York kormányzója szerint ezen a ponton ezt még egyáltalán nem lehet tudni.


Jerome Adams, amerikai tisztifőorvos ezzel szemben még az USA előtt álló nehéz időkre figyelmeztetett, és Pearl Harborhoz, illetve a szeptember 11-ei terrortámadásokhoz hasonlította a mostani időszakot.


A Gilead Sciences eladományozza a már raktáron lévő 1,5 millió adag a remdesivir nevű készítményét, ami 140 ezer koronavírusos beteg kezelésére lehet elegendő. A készítményt csak súlyos betegek kapnák, ugyanis a klinikai vizsgálatok egyelőre még folynak a szer hatásosságával és mellékhatásaival kapcsolatban, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA) még nem engedélyezte a forgalomba hozatalt.


A koronavírus körüli felfordulás közepette Donald Trump menesztette Michael Atkinsont, az amerikai titkosszolgálatok fő belső ellenőrét. Atkinsonhoz érkezett be korábban egy belső feljelentés arról, hogy Trump nyomást gyakorolt az ukrán elnökre, hogy az terhelő információkkal szolgáljon Trump potenciális riválisának, Joe Biden-nek fiáról. Atkinson ezt anno annyira terhelőnek találta, hogy jelezte a Kongresszusnak, ami Trumpnak nagyon nem tetszett.

6 hónap alatt állhat talpra Hongkong

Jelentős emelkedéssel indították a hetet az ázsiai részvénypiacok: a Nikkei 4,3%-ot, a Hang Seng 2,3% -ot emelkedett. A shanghai részvénypiac nemzeti ünnep miatt zárva tartott.


A hongkongi pénzügyi államtitkár szerint a járvány negatív gazdasági hatásait 6 hónap alatt heverheti ki a városállam. A talpra állashoz segítséget ígért a vállalkozásoknak is, de részleteket nem árult el.


Sajtóértesülések szerint Shinzo Abe holnap kihirdetheti Japánban a rendkívüli állapotot, ami szerdától életbe is léphet. Erre főleg a Tokióban tapasztalható egyre több megbetegedés miatt van szükség.


A kiszivárgott hírek szerint Japánban kétfázisú gazdaságélénkítő csomaggal készülnek a gazdaság támogatására. A cél, hogy minél inkább „V” alakú felpattanást sikerüljön elérni. A csomag összegét és tartalmát nem részletezték, de az első részét, ami főleg a munkahelyek megtartására koncentrálhat majd, várhatóan már ma bejelentik.

Határidős piacok

A főbb határidős indexek többsége a pozitív tartományban volt ma reggel, csak a FTSE volt mínuszos.

Tovább veszi magát az OTP

Április 3-án újabb 100.000 darab saját részvényt vett az OTP 8.911 forintos átlagáron.

A Richter 63 forint osztalékot javasol

A Richter menedzsmentje 63 forint osztalékot javasol részvényenként. Ha a közgyűlés jóváhagyja, akkor június 15-én kezdődhet a kifizetés. A közgyűlés április 28-ra van meghirdetve, de kérdéses, hogy a jelen helyzetben meg lehet-e tartani.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben