Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

2009-hez hasonlíthat a német visszaesés

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. április 3.   10:13

Elmarad a stratégiai felülvizsgálat Kisebb emelkedést mutattak tegnap az európai részvényindexek. A DAX és a CAC40 0,3%-ot, a FTSE100 0,5%-ot emelkedett. A német kormány előrejelzése szerint több mint 5%-kal zuhanhat idén...

Elmarad a stratégiai felülvizsgálat

Kisebb emelkedést mutattak tegnap az európai részvényindexek. A DAX és a CAC40 0,3%-ot, a FTSE100 0,5%-ot emelkedett.


A német kormány előrejelzése szerint több mint 5%-kal zuhanhat idén a német GDP. Ezzel a 2009-ben bekövetkezett 5,6%-os visszaesést ismételné meg a német gazdaság. Akkor, 2010-ben az alacsony bázisról 4,1%-os növekedés következett.


Újabb gazdaságélénkítő csomagon dolgozik Olaszország. Ezúttal 40 milliárd eurós csomagot készítenek elő. Mindezidáig Olaszország csak viszonylag kisebb élénkítő csomagokat jelentett be, annak ellenére is, hogy a koronavírus által a leginkább érintett európai ország.


6 hónappal elhalasztották az EKB stratégiai felülvizsgálatát, ugyanis a koronavírus miatt a jelenlegi helyzet nem alkalmas a stratégiai felülvizsgálatra, helyette a gazdasági károk kezelésével kell foglalkoznia a jegybanknak.


Európai nagyvállalatok, köztük az Iberdrola és a Volkswagen is azt kérte az EKB-tól, hogy gyorsítsa fel rövid kötvény vásárlásait, hogy ezzel is segítse a vállalatok likviditáshoz jutását. Az EKB új, járványügyi eszközvásárlási programjának (PEPP) éppen az az egyik sajátossága, hogy már 70 napos futamidejű, egészen rövid kötvényeket is vásárolhat, nem csak egy évnél hosszabb kötvényeket, mint szokásos eszközvásárlási programjánál.

Állami kölcsönért folyamodott az Adidas

A Bloomberg értesülései szerint az Adidas 1-2 milliárd euró közötti összegű kedvezményes állami hitel igénybevételéről kezdett tárgyalásokat. A vezérigazgató szerint közvetlen állami segítségre nincs szükségük, de a finanszírozási problémák áthidalására állami hitelre szorulnak. Európa-szerte tipikusan zárva tartanak, vagy rövidített nyitvatartással üzemelhetnek a nem-élelmiszer boltok, Németországban például legalább április 20-ig zárva tartanak az Adidas üzletei is.

12 milliárdos hitelkeret a Daimlernek

A korábbi híreknek megfelelően 12 milliárd eurós hitelkeretről írt alá megállapodást a Daimler egy bank konzorciummal. Ez a már eddig is meglévő 11 milliárd eurós hitelkeretet egészíti ki, hogy javítsa a vállalat likviditási helyzetét.

Megállapodott az UniCredit a szakszervezetekkel

Az UniCredit megállapodott az olasz szakszervezettel, hogy 2023-ig 5200 fővel csökkentik Olaszországban az alkalmazottak létszámát. Ez a létszámcsökkentés részben önkéntes alapon, részben pedig a természetes lemorzsolódáson keresztül fog megvalósulni, vagyis a valóságban inkább csak nem töltik fel a megüresedett pozíciókat, tényleges elbocsátásokra nem kell számítani.

A WizzAir továbbra is a növekedést tervezi

A WizzAir már a járvány utáni helyzetre készül, ezért az eredeti terveknek megfelelően idén átveszi mind a 15 új Airbus repülőgépét. Az európai légitársaságok többsége gyenge likviditási pozíciója miatt jelenleg nem veszi át az új repülőgépeket. Ugyanakkor a WizzAIr erős likviditással rendelkezik, így a járvány elmúltával piacszerzési lehetőség nyílhat számára.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben