Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az MNB rálépett a fékre

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. április 2.   10:14

Erste kommentár Tegnap hatalmasat gyengült a forint, amit a jegybank egyhetes betéti operációjának újbóli bevezetése (0,9 százalékos kamattal) fékezett meg. Ugyanis ezzel a lépéssel az addig effektív...

Erste kommentár

Tegnap hatalmasat gyengült a forint, amit a jegybank egyhetes betéti operációjának újbóli bevezetése (0,9 százalékos kamattal) fékezett meg. Ugyanis ezzel a lépéssel az addig effektív egynapos betéti (mínusz 5 bázispontos) kamattal számolhattak a bankok, ami most plusz 90 bázispontra ugrott. A forint extrém gyengülését hétfő óta láthattuk a piacon, a mozgása akkor szakadt el a régiós devizáktól. Ezért sokan a koronavírus törvény bevezetésével hozzák összefüggésbe a dolgot. Peresze nem szabad két fontos dologról megfeledkeznünk. Az egyik, hogy nagyon illikvid a forint piaca azok után, hogy mind az exportőrök, mind az importőrök eltűntek a piacról ezekben a nehéz időkben, hiszen a rendelésállományok nagyon leesetek. Apropó a feldolgozóipari BMI rekord alacsonyra, 29,1 pontra csökkent márciusban a korábbi 50,1 pontról. Az ok a megrendelésállomány 53,8 pontról 19,4 pontra történő csökkenése, de a termelési volumen is felére, 25,7 pontra esett vissza, s így az export-import számokban is hatalmas csökkenést láthattunk. Ez sem segítette a magyar fizetőeszközt. Azt gondoljuk, hogy az MNB lépése után tovább erősödhet az árfolyam, amit a 350-nél levő szint, meg 20 napos mozgóátlag állíthat meg. Könnyen lehet, hogy a forint új kereskedési sávba ért, ami a 340-370 forint közötti tartomány. Az MNB különben a bakoknak is segít a hitelezésben, hiszen a rendszerszintű bankok tőkepufferjének feloldásáról is döntött. Így az OTP tőkekövetelménye 2 százalékponttal csökkenhet júliustól. A teljes bankrendszerben ezzel a lépéssel további 4.500 milliárdnyi hitelt lehet majd kihelyezni, persze ha lesz rá hajlandóság.


A mai napon oldalazó DAX-ra és BUX-ra számítunk a tegnapi nagyobb esést követően.

Odébb van még a következő stimulus

Rosszul kezdték a negyedévet a vezető amerikai részvényindexek, azt követően, hogy kemény hetekre készítette fel Donald Trump az amerikai lakosságot. A főbb indexek egységesen 4,4%-kal kerültek lejjebb.


Az amerikai Képviselőház demokrata elnöke, Nancy Pelosi szerint a következő fiskális csomagnak legalább 760 milliárd dollárt kéne fordítania tömegközlekedéssel, távközléssel és vízellátással kapcsolatos projektekre, ami azt mutatja, hogy ez a csomag valóban inkább infrastrukturális beruházásokról szólhat majd. Persze amennyiben létrejön. A csomag részleteinek kidolgozása még odébb van, ugyanis jelen állás szerint csupán április 20. körül tér vissza a Képviselőház ismét ülésezni, ha ezt a helyzet megengedi. A republikánusok szenátusi frakcióvezetője, Mitch McConnell azt nyilatkozta, hogy ő semmiképpen sem sietné el egy újabb fiskális csomag kidolgozását.


Könnyített egy likviditási mutatónak való megfelelésen a Fed. A 2013-ban bevezetett kiegészítő tőkeáttételi mutató szerint azok a bankok, amelyek külföldi értékpapírokat is tartanak, a teljes eszközállományuk legalább 3%-ának megfelelő sajáttőkével kell rendelkezzenek. A mostani könnyítés azt jelenti, hogy az eszközök közé nem kell beleszámítani az állampapírokat és készpénztartalékokat. Ezzel a hitelezést igyekszik elősegíteni a bankok számára a Fed.


A bostoni Fed elnöke, Eric Rosengren is úgy véli, hogy 10% fölé fog ugrani a munkanélküliségi ráta az USA-ban a második negyedév végére. Szerinte a kis- és középvállalkozások számára készülő hitelezési program részleteinek kidolgozása még több hetet vehet igénybe.


New York-ban továbbra is gyors ütemben nő a koronavírusos megbetegedések és halálozások száma, New Jersey-ben pedig már 22 ezer feletti esetszám van.

Adófizetési haladék Japánban

Vegyesen teljesítettek az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 1,3%-ot esett, míg a Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai index pedig 0,9%-ot emelkedett.


Médiaértesülések szerint egy éves haladékot kaphatnak az adó és társadalombiztosítási díjak megfizetése alól azok a japán cégek, melyeknek árbevétele február óta legalább 20%-kal visszaesett a tavalyi évhez képest.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel. Az európaiak közül a DAX pluszban, a FTSE és a CAC mínuszban volt.

Saját részvényt vett az OTP

Az OTP április 1-én megint vett 50.000 darab saját részvényt 9.297 forintos átlagáron.

Erősek a MOL márciusi marzsai

A MOL csoport márciusban 9,3 USD/hordó finomítói és 564 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el. A tavalyi átlag 4,2 dollár/hordó illetve 372 euró/tonna voltak. A cég jelenleg is erős marzsokat ér el: a mostani finomítói marzs 10 dollár felett van a rekord széles Ural/Brent árkülönbségnek és a magas dízel és benzin árrésnek köszönhetően. Véleményünk: Ez kedvező hír a MOL számára, azonban az április gyengébbnek tűnik. Közben a MOL küzd, hogy eladja a termelését: márciusban 20-30%-kal kisebb lehetett a kereslet, mint egy évvel ezelőtt, de a helyzet áprilisban ennél is lényegesen rosszabb.

A MOL-nak gondjai lehetnek Pakisztánban

A Világgazdaság értesülései szerint a MOL-nak gondjai lehetnek Pakisztánban, mivel a helyi kormány nem fizeti ki a TAL mezőn termelőket. A MOL 21 éve van jelen az országban, a TAL a maga 8,3 ezer hordóegyenértékes napi termelésével kb. 8%-a a MOL teljes termelésének (napi 110 ezer hordóegyenértékes). A cikk a kőolajtermelést és finomítókat említi, míg a TAL alapvetően gázmező. Ma megkeressük a MOL-t a kérdéssel, mivel az információ nem a cégtől származik.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben