Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az élet nem állt meg

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. március 27.   09:43

Erste kommentár Habár továbbra is a járvány a fő téma a világ nagy részében, az élet nem állt meg. Tegnap meglepetésre a magyar állam megtartotta az 5G tendert, amelyen a Digi nem vett részt. A kialakult...

Erste kommentár

Habár továbbra is a járvány a fő téma a világ nagy részében, az élet nem állt meg. Tegnap meglepetésre a magyar állam megtartotta az 5G tendert, amelyen a Digi nem vett részt. A kialakult árak kedvezőek voltak, így a Magyar Telekom a korábban vártnál mintegy 23 milliárd forinttal olcsóbban, 54,24 milliárd forintért jutott 700 MHz, 2.100MHz és 3.600MHz frekvenciákon sávokhoz. Ez részvényenként mintegy 23 forint pozitív meglepetést jelent. Kedvező azt is, hogy a Digi így nagy valószínűséggel nem fogja tudni elindítani az igazi mobil szolgáltatást Magyarországon, azaz a piaci szereplőknek egyelőre nem kell azzal számolniuk, hogy tovább fokozódik a verseny.


Ugyanakkor az OTP a bevezetett moratórium miatt 26 milliárd forint veszteséget vár idén itthon. Ez részvényenként 100 forint körüli érték és szerintünk konzervatívnak tekinthető, hiszen az MNB az egész bankrendszerre számol 50 milliárd forinttal, ha mindenki igénybe veszi a törlesztési moratóriumot. A tegnapi záró árral számolva az elmúlt hetekben az OTP több mint 5.000 forintot esett, azaz ez az érték már rég beárazódott. Ugyanakkor nem meglepő, hogy a közgyűlést elhalasztjak, s az osztalékfizetést is (248 Ft részvényenként), ahogy az MNB kérte. A Richter is halasztja közgyűlését, amelyet korábban április 28-ra hirdetett meg. Ez sem meglepetés.


Az elmúlt napok erőteljes emelkedéseit követően csökkenhetnek a részvényindexek Európában. A DAX esetében is esés néz ki a mai napra, s a BUX esetében is hasonló mozgást várunk, bár a magyar index alulértékeltebb, mint a német vagy az amerikai indexek.

Gőzerővel vásárol állampapírokat a Fed

Folytatódott tegnap a felpattanás az amerikai részvénypiacon. A befektetők az elképesztő gyorsasággal meghozott fikális és monetáris stimulusban bíznak, és egyelőre eltekintenek attól, hogy rohamos ütemben terjed a koronavírus az Egyesült Államokban. A Nasdaq 5,6%-kal, a Dow 6,4%-kal, az S&P500 6,2%-kal került feljebb.


Egy hét alatt 586 milliárd dollárral nőtt a Fed mérlege a március 25-ével zárult héten, ezzel rekordot jelentő 5.300 milliárd dollárra duzzadt. A Fed közleménye alapján a növekmény nagy része mögött állampapír- és jelzáloglevél-vásárlások álltak 355 milliárd dollár értékben, ac 200 milliárd dollárt tett ki a devizaswapok igénybevétele más jegybankok által.


Fiskális fronton is érkezik a felmentősereg, ugyanis az Amerikai Képviselőház minden bizonnyal ma bólinthat rá a Szenátus által már megszavazott 2.000 milliárd dolláros csomagra.


Telefonos konferenciabeszélgetést folytattak egymással tegnap a G20 országok vezetői a koronavírusról. Ebben Xi Jinping, kínai elnök a koordinált válaszlépésekre hívta fel a figyelmet. Ezt követően Trump és Xi külön is beszélt egymással, azzal kapcsolatban, hogy mit tehetne az USA a vírus hirtelen terjedésének megfékezése érdekében. A tegnapi nappal az amerikai fertőzések száma meghaladta a kínait is, a John Hopkins Egyetem adatai szerint globálisan az összes fertőzött 7%-a New York-ban található.


Eközben más fronton továbbra is feszültség van az USA és Kína közt, ami például a Huawei ellen készülő újabb potenciális szankciókban nyilvánul meg. A Trump adminisztrációból többen egyetértenek abban, hogy külföldi cégeknek is az USA-tól kéne engedélyt kérnie ahhoz, hogy félvezetőket szállítsanak be a Huawei-nek. Ennek az intézkedésnek elsősorban egy nagy tajvani félvezetőgyártó lenne a célpontja. A kérdés az, hogy jelen helyzetben Trump aláírna-e egy ilyen utasítást.


Három hónapra fizetésnélküli szabadságra küldi több dolgozóját a Hilton, hogy így próbálja meg átvészelni a turizmus globális leállását. Ezalatt a munkavállalóknak engedélyezett lesz, hogy más ideiglenes munkahelyeken, például az Amazonnál vagy a Walmartnál vállaljanak munkát. Emellett természetesen az osztalékfizetést és részvényvisszavásárlást is felfüggeszti a cég.


Több más vállalathoz hasonlóan tegnap a Dell is visszavonta egész éves gazdasági előrejelzéséta.

Kína megtiltja a külföldiek beutazását

A Nikkei 3,9%-ot ugrott ma, míg a Hang Seng 0,6%-ot, a Shanghai index pedig 0,3%-ot emelkedett. A japán tőzsde főként a további gazdaságélénkítéssel kapcsolatos spekulációkra szárnyalt.


Kína bejelentette, hogy a visszafertőzés megelőzése érdekében lezárja határait a külföldiek előtt és csak rendkívül indokolt esetben, például diplomáciai okkal léphetnek be külföldiek az ország területére.


Kínában 2 napot követően ismét találtak egy személyt, aki az országon belül fertőződött meg koronavírussal, további 54 személyt pedig külföldről visszatérve azonosítottak a betegséggel.


Az indiai jegybank is csökkentette a kamatokat, az alapkamatot 75 bázisponttal 4,4%-ra, a tartalékrátát pedig 4,15%-ra mérsékelte.

Határidős piacok

A főbb határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel, egyedül a FTSE volt pluszos.

Moody’s felülvizsgálat

A Moody’s ma teszi közzé a felülvizsgálatának eredményét. Felminősítés a jelen helyzetben nem valószínű. Magyarország adósbesorolása Baa3 stabil kilátással.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben