Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Elkészült a csomag

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. március 26.   09:31

Erste kommentár A Szenátus hosszas huzavona után tegnap este végül elfogadta a történelmi méretű, 2.000 milliárd dolláros gazdaságélénkítő segélycsomagot. A szavazás eredménye 96:0 volt. Ma a...

Erste kommentár

A Szenátus hosszas huzavona után tegnap este végül elfogadta a történelmi méretű, 2.000 milliárd dolláros gazdaságélénkítő segélycsomagot. A szavazás eredménye 96:0 volt. Ma a Képviselőház szavaz a csomagról, majd Trump aláírása következik. Közben Japán is a GDP közel 10 százalékára rúgó, 500 milliárd dolláros gazdaságsegítő csomagot indít. Mindezek ellenére a piacok ma reggel a „vegyél a pletykára adj a hírre” üzemmódban vannak, azaz ma az elmúlt napok emelkedésének korrekciójára számítunk. Ugyanakkor Kínában már második napja nincs megbetegedés, minden új megbetegedés beutazó embereknél jelent meg. Ha ez így folytatódik még közel két hétig, akkor április közepére, ahogy tervezték, fel lehet oldani  a karantént.


A negatívabb nemzetközi hangulattal összhangban a DAX és a BUX esetében is csökkenés néz ki a mai napra.

Rábólintott a Szenátus

Komolyabb emelkedést mutattak tegnap napközben a vezető amerikai részvényindexek, azonban zárásra megérkeztek az eladók, amivel némileg megtört az elmúlt két nap lendülete. A Nasdaq végül 0,5%-kal esett, a Dow azonban még 2,4%-kal, az S&P500 pedig 1,2%-kal emelkedett.


Teljes egyetértésben bólintott rá az Amerikai Szenátus a 2.000 milliárd dolláros fiskális segélycsomagra az USA-ban, ezzel most a Képviselőházon a sor, hogy elfogadja azt. A várakozások szerint erre pénteken kerülhet sor, amit követően Donald Trump már alá is írhatja azt.


Donald Trump heteken belül újranyitná az USA bizonyos részeit annak érdekében, hogy minél előbb helyreálljon a gazdasági aktivitás a tengerentúlon. Jóllehet Trumpnak ebbe nincs igazán beleszólása, ugyanis az egyes államok szabadon rendelkezhetnek arról, hogy ők meddig szeretnének bizonyos korlátozásokat érvényben tartani. Az adminisztráció igyekszik olyan terveket kidolgozni, amivel tesztek segítségével hatékonyan lehetne féken tartani a vírust. Részletek erről április 12. előtt érkezhetnek. Kína és Dél-Korea példájából kiindulva nem tűnik reálisnak az, hogy az USA-ban heteken belül már érdemi fellendülés legyen a gazdasági aktivitásban.


New York polgármestere nem elégedett a fiskális csomaggal, szerinte ugyanis a város túlságosan kevés segítséget kap. Itt tegnap újabb 5 ezer megbetegedést regisztráltak, ezzel már 30 ezer felett van a fertőzöttek száma, így továbbra is az egyik legnagyobb epicentrum globálisan. Tegnap némi jó hírek érkeztek arról, hogy a város bizonyos részeiben valamelyest lassulni kezdett a vírus terjedése.


Kifejezetten erős negyedévet zárt volna a Micron Technology, amennyiben ennek végét nem érinti a koronavírus okozta gazdasági visszaesés Kínában. A félvezetőgyártó 4,8 milliárd dolláros árbevételt ért el a várt 4,7 milliárd dollárral szemben, míg az egy részvényre jutó tisztított profit a vártnak megfelelően 0,36 dollár lett. A most kezdődött negyedévre 4,6-5,2 milliárd dollár közötti árbevételi várakozást adott meg a cég, ami nagyjából megegyezik a konszenzus 4,9 milliárd dollár körüli várakozásával. A vállalat teljesítményét a jelenlegi helyzetben több tényező együttes hatása befolyásolja. A nagy adatközpontok részéről megnövekedett memóriakeresletet tapasztal a cég, mivel hirtelen megugrott az otthonról dolgozók száma. Ez a hatás bizonyos notebookok iránt is megnövelte a keresletet. Másrészről az okostelefonok, az egyéb elektronikai cikkek vagy az autók sokkal kevésbé fogynak. Ezen hatások eredőjeként egyelőre relatíve jól tartja magát a cég, ugyanis a most kezdődött negyedévre vonatkozó várakozása alapján stagnálhat az árbevétel év/év alapon. Jelen körülmények között ez kifejezetten jónak számít. Kérdés, hogy ezen az előrejelzésen a későbbiekben nem kell-e majd módosítania a cégnek.

A GDP 10%-át fordíthatja élénkítésre Japán

A Nikkei 4,5%-ot zuhant, míg a Shanghai index 0,4%-ot, a Hang Seng pedig 0,5%-ot csökkent.


A japán kormány egy 500 milliárd dolláros, a japán GDP körülbelül 10%-át kitevő fiskális élénkítőcsomagon dolgozik. A csomagnak, amit akár már pénteken elfogadhatnak, három fontos eleme lenne: kormányzati kiadásnövelés, hitelgarancia program a vállalatoknak és egy egyszeri alapjövedelem a lakosságnak. Főleg ez utóbbiról folynak viták, hogy mindenki jogosult legyen-e rá, vagy valamilyen feltételhez, például jövedelemhez kössék azt.


Tokió kormányzója arra kérte a lakosságot, hogy mivel ismét növekedett a koronavírussal újonnan megbetegedettek száma, a hétvégén lehetőleg maradjanak otthon, ne menjenek rendezvényekre, kerüljék az éttermeket és továbbra is lehetőség szerint minél többen dolgozzanak otthonról.


Kínában tegnap 67 új koronavírusos beteget regisztráltak. Mindannyian külföldről utaztak be, országon belüli fertőzés második napja nem történt. Az új betegek 90%-a kínai állampolgár, akik külföldről tértek vissza, tipikusan külföldi egyetemeken tanuló diákok.

Határidős piacok

A főbb amerikai és európai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel, egyedül a FTSE volt pluszos.A főbb amerikai és európai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel, egyedül a FTSE volt pluszos.

A MOL kilátásait stabilra módosította a S&P

Az S&P Global Ratings pozitívról stabilra módosította a MOL hitelbesorolásához tartozó kilátásokat, a hitelminősítés továbbra is “BBB-“. A MOL közleménye szerint a besorolás változatlanul hagyása a relatíve alacsony kutatás/termelésnek és a konzervatív pénzügyi politikának köszönhető, a kilátások romlása pedig amiatt van, mert a közeljövőben a hitelbesorolás javításának esélye csekély. A MOL üzletágai ellenállóak lehetnek a kihívásokkal teli környezetben, a diverzifikált befektetések pedig csökkentik a hitelezési kockázatot.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben