Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Uniós szintű kötvénykibocsátás lehet a megoldás

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. március 24.   10:40

A GDP 20%-ára rúgó csomag Németországban Tegnap csökkenés jellemezte az európai részvénypiacokat. A DAX 2,1%-ot, a CAC40 3,3%-ot, a FTSE100 3,8%-ot csökkent. Az Eurózóna pénzügyminiszterei ma tárgyalják, hogy az...

A GDP 20%-ára rúgó csomag Németországban

Tegnap csökkenés jellemezte az európai részvénypiacokat. A DAX 2,1%-ot, a CAC40 3,3%-ot, a FTSE100 3,8%-ot csökkent.


Az Eurózóna pénzügyminiszterei ma tárgyalják, hogy az Európai Stabilitási Alap (ESM) feltétel nélkül használható legyen. A javaslat, amit főleg Olaszország támogat, végső soron arról szól, hogy az Európai Unió bocsátana ki kötvényeket a vírus elleni intézkedés finanszírozására, vagyis a kötvényeknek nem lenne országspecifikus kockázata és egységes teherviselés alakulna ki. Ugyanakkor cáfolták azokat a híreket, hogy Olaszország különleges támogatásban részesülne.


156 milliárd euróval adósodik el Németország a gazdaság támogatása érdekében, továbbá egy 500 milliárd eurós hitelgarancia programot is indítanak, így a program teljes nagysága megközelítőleg a német GDP 20%-a. A csomagból 50 milliárd euró jut a szabadúszóknak és kisvállalkozóknak.


Az elmúlt napokban kedvező tendenciát mutatott Olaszországban az új koronavírusos megbetegedések számának alakulása. A szombati csúcs után vasárnap és hétfőn is tovább csökkent az új megbetegedések száma, de még néhány napra szükség van ahhoz, hogy kijelenthessük, túl vagyunk a tetőzésen Olaszországban. Egyébként több országban (pl. Spanyolországban és Németországban) is jellemző, hogy vasárnap csökkent az esetszám, majd hétfőn ismét megugrott, ami kvázi mérési hibának tekinthető. Vasárnap valószínűleg kevesebben mentek orvoshoz, így kevesebb tesztet is végeztek.


Boris Johnson tegnap kijárási tilalmat jelentett be 3 hétre, így csak a legszükségesebb esetben lehet elhagyni a lakhelyet, például munkába menetel vagy bevásárlás miatt.

85%-os kapacitás vágás a WizzAir-nél

A héten a WizzAir flottájának 85%-a már a földön marad. A légitársaság mostanra mindössze 3 országból, Magyarországról, Romániából és Bulgáriából indít járatot, de itt is töredékére esett az utasszám. A WizzAir felkészült arra, hogy hamarosan teljesen leállhatnak a kereskedelmi repüléssel, mert szabályozói okok miatt ellehetetlenül a polgári légi közlekedés. Ugyanakkor a társaság jelentős likviditással rendelkezik, így a környezet normalizálódásával újraindíthatja járatait. A WizzAir további költségcsökkentő intézkedéseket is bejelentett, főként a harmadik fél felé felmerülő költségeket igyekeznek minimalizálni. Mostanra gyakorlatilag az összes európai légitársaság flottájának nagy része a földre kényszerült. A WizzAir szerint a légitársaságok állami támogatására is szükség lenne, aminek diszkriminációtól mentesen, az összes légitársaságra vonatkoznia kéne.

Visszatartja az osztalékot a Santander

A Banco Santander úgy döntött, hogy tőkehelyzetének javítása érdekében az osztalékot nem idén novemberben, hanem csak 2021 májusában, a jövő évi osztalékkal együtt fizeti ki. A jövő évben fizetetendő végső osztalékot azt követően határozzák majd meg, amikor már látható lesz a járvány pénzügyi hatása a bankra nézve.

200 fiókját zárja be átmenetileg a Deutsche Bank

A járványhelyzetre való tekintettel a Deutsche Bank átmenetileg bezárja 200 németországi fiókját, de mintegy 290 fiókban továbbra is kiszolgálja ügyfeleit.

Nem szorul segítségre a Daimler

A német Handelsblattnak nyilatkozott a Daimler vezérigazgatója, aki szerint a cég magas likviditással rendelkezik, ezért nincs szüksége állami segítségre, és a nagyságrendileg 300 ezres alkalmazotti létszám sincs veszélyben. Autóipari elemzők egyébként „V” alakú kereslet alakulásra számítanak, erős második félévvel, így az autógyártók fő feladata most a következő néhány hónapra elegendő likviditás biztosítása, mellyel a Daimler jól áll.

Segít az UniCredit

Több segítséget is nyújt az UniCredit a koronavírus miatt bajbajutott hiteleseknek Olaszországban. Jelzálogkölcsönök esetében legfeljebb 12 hónapra felfüggeszti a tőketörlesztések fizetését, illetve kisvállalatok számára addicionális hitelfelvételi lehetőséget biztosít a jelenlegi hiteleken túl. Más vállalkozások számára átmeneti finanszírozási lehetőségeket nyújt a bank.

Újabb leállások az ArcelorMittal-nál

Európa után Észak-Amerikában is leállítja több üzemét az ArcelorMittal, miután érdemben visszaesett az acélkereslet a koronavírus okozta hatások miatt.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben