Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

350 milliárd eurós német kötvénykibocsátás jöhet

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. március 23.   10:59

Felfüggesztik az EU tagállamok költségvetési hiányára vonatkozó szigorú szabályokat Felpattanás jellemezte az európai részvénypiacokat pénteken. A FTSE100 0,8%-ot, a DAX 3,7%-ot, a CAC40 pedig 5,0%-ot emelkedett. A Bloomberg...

Felfüggesztik az EU tagállamok költségvetési hiányára vonatkozó szigorú szabályokat

Felpattanás jellemezte az európai részvénypiacokat pénteken. A FTSE100 0,8%-ot, a DAX 3,7%-ot, a CAC40 pedig 5,0%-ot emelkedett.


A Bloomberg értesülései szerint a német GDP akár 5%-kal is zuhanhat a koronavírus miatt. Németország emiatt jelentős fiskális élénkítésbe kezdhet és feloldhatják az adósságfék szabályokat. A német pénzügyminiszter-helyettes szerint Németország 350 milliárd eurónyi hitelt vehet fel, ami technikailag valószínűleg kötvénykibocsátást jelent majd. Ebből 150 milliárd eurót gazdaságélénkítésre fordíthatnak, 200 milliárd eurót pedig a bajba jutott vállaltoknak történő hitelnyújtásra, illetve tulajdonszerzésre.


Az EKB német tagja, Jens Weidmann szerint is elkerülhetetlenné vált a recesszió hazájában. A mindig is a szigorú monetáris politikát támogató jegybankár egyúttal arról is beszélt, hogy a 750 milliárd dolláros rendkívüli EKB eszközvásárlási program ellenére is vannak még bevethető eszközei az Európai Központi Banknak.


Karanténba vonult Angela Merkel, miután egy koronavírussal fertőzött orvossal találkozott. A kancellárasszony otthonról folytatja tovább munkáját.


A magas megbetegedésszám miatt Olaszországban további rendkívüli intézkedésekről döntöttek. Az összes nem létfontosságú termelési tevékenységet leállítják 15 napra. Viszont ez nem érinti az agráriumot és az élelmiszeripart sem, ahogy a boltok, a gyógyszertárak, a posta és a bankok is nyitva tartanak. Az általános leállás jelentős GDP visszaesést fog okozni az olasz gazdaság számára.


Lombardiában tovább szigorítanak a kijárási tilalmon, betiltják a piacokat is, leállítják az építkezéseket és már egyedül sem lehet kint sportolni. A szabályok megszegője pedig akár 5.000 eurós bírsággal is sújtható. Spanyolországban 2 héttel meghosszabbították a rendkívüli állapotot.


A mostanában viszonylag későn lépő Nagy-Britanniában is elrendelték a közösségi terek, így többek között a kocsmák, éttermek, szórakozóhelyek, mozik bezárását.


Az Európai Bizottság felfüggeszti a tagállamok költségvetési hiányára vonatkozó szigorú szabályokat. Ezzel megszűnt a jogi korlátja a fiskális élénkítéseknek. Az EKB eszközvásárlási programja pedig végső soron finanszírozást is teremt a növekvő állami szerepvállaláshoz és a szükséges kötvénykibocsátásokhoz. A lépés minden tagország számára pozitív, de talán a magas eladósodottsággal sújtott, éppen ezért szigorú költségvetési szabályok közé terelt Olaszországnak a legfontosabb.

A Bayer is támogatja a koronavírus elleni harcot

A Bayer és a Teva is jelentős felajánlást tett az amerikai egészségügyi rendszer számára klorokin hatóanyagú gyógyszerekből. Ez az egyik hatóanyag, amivel az USA-ban kísérleteznek a koronavírus kezelésére, illetve ez az a hatóanyag is, amit Trump múlt héten tévesen már engedélyezettnek nevezett a vírus kezelésére. A valóság ezzel szemben az, hogy még zajlanak vele a kísérletek.

Szünetel az autógyártás, egészségügyi eszközökre állnak át az autógyártók

A BMW dél-kaliforniai üzemében április elejétől áll le 2 hétre a termelés. A gyár kapacitása 450 ezer gépkocsi évente, az üzem összesen 11 ezer embert foglalkoztat. A BMW-hez hasonlóan a Daimler is 2 hétre leállítja európai termelését. Több autógyártó is bejelentette, hogy a következő hetekben áttérnek egészségügyi eszközök gyártására, ez részben lélegeztetőgépeket, részben pedig szájmaszkok gyártását jelenti majd, ahogy azt például a német kormány is kérte az autógyártóktól.

Csökkenő beruházások a Total-nál

A Total bejelentette, hogy az alacsony olajár miatt 3 milliárd dollárral 15 milliárd dollárra vágja vissza a beruházási költségeket. A működési költségeket a korábban tervezett 300 millió dollár helyett már 800 millió dollárral vágnák vissza, és felfüggesztik a 2 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot is.

Bérfelezés a Ryanairnél

50%-kal csökkenti az összes munkavállaló fizetését a Ryanair április és május hónapban a koronavírus miatt kialakult légiközlekedési leállások miatt. Michael O’Leary vezérigazgató szerint a legjobb esetben is 2-3 hónapig mindenképp eltarthat még a leállás, ha a Kínához hasonló szigorú intézkedéseket vezetnek be az érintett országok. A vezérigazgató szerint a cég likviditási helyzete kifejezetten jó, a vállalat akár egy teljes évet is kibírna árbevétel generálása nélkül.

Nehezen érétkelhető előrejelzés a Commerzbanktól

Közzétette éves jelentését a Commerzbank, s egyúttal 2020-as profitvárakozását is közölte. A német bank legalább a 2019-es évinek megfelelő profitot vár 2020-ra, azonban hozzáteszi, hogy a koronavírus miatti bizonytalanságnak jelenleg még nem számszerűsíthető, akár igen komoly konzekvenciái is lehetnek. A mostani gazdasági körkép szerint ez minden bizonnyal így lesz, így a most megadott előrejelzés legfeljebb annyiban érdekes, hogy mi lett volna a bankkal, ha nincs a vírus. Ez pedig valószínűleg nem sok befektetők érdekel jelenleg. A 2019-es évet nagyjából a 2018-asnak megfelelő 1,26 milliárd eurós operatív eredménnyel zárta a bank.

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben