Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Növekvő csomagok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. március 23.   09:37

Erste kommentár Egyre növekvő csomagokat és egyre mélyebb recessziós várakozásokat láthatunk. Az USA már 2.000 milliárd dolláros segélycsomagról vitatkozik, de egyelőre nincs megállapodás a pártok...

Erste kommentár

Egyre növekvő csomagokat és egyre mélyebb recessziós várakozásokat láthatunk. Az USA már 2.000 milliárd dolláros segélycsomagról vitatkozik, de egyelőre nincs megállapodás a pártok között, a demokraták egyelőre blokkolták a csomagot a Szenátusbabn. Mindkét párt akarja ugyan a segélycsomagot, de a részleteben nem tudtak megegyezni. Hétfőn reggel újra szavaznak a csomagról. Közben egyre vészesebb forgatókönyvek látnak napvilágot. A Fed egyik vezetője, James Bullard szerint a munkanélküliség akár 30 százalékos is lehet az USA-ban, és a második negyedévben 50 százalékkal is eshet az amerikai gazdaság. A Morgan Stanley a múlt heti 4 százalékról 30 százalékos visszaesésre módosította előrejelzését a második negyedévre. Mindeközben New York-ban hatalmas mértékben, több mint 4 ezer fővel növekedett a megbetegedések száma, Európában viszont mintha kezdene stagnálásba fordulni az új megbetegedések száma. Modelljeink szerint március végén, április elején jöhetnek a forduló pontok a nagyobb európai gazdaságokban az új megbetegedések számának tekintetében. A járvány kifutásával most már inkább nyár végéig, ősz elejéig kell számolni. Természetesen ez a jelenlegi állapot alapján néz ki így. További intézkedések akár rövidíthetik is ezt a kifutást. Mindenesetre a piaci pletykák szerint a német GDP növekedést a pénzügyminisztérium -5 százalékra fogja vágni. Mindeközben egy 350 milliárd eurós, azaz több mint a GDP 10 százalékára rúgó csomaggal készülnek ők is a válság hatásainak enyhítésére.


A DAX valószínűleg esni fog a mai napon a romló kilátások miatt. Ugyanakkor továbbra is árgus szemmel figyeljük a 8.350 pontos támaszszintet, hogy megtartja-e az árfolyamot. A BUX valószínűleg nem fogja tudni kivonni magát a negatív hangulat alól.

Nem ment át elsőre a segélycsomag a Szenátuson

A kezdeti emelkedés után lefordulás jellemezte a pénteki kereskedést a tengerentúlon. A Dow 4,6%-kal, az S&P500 4,3%-kal, a Nasdaq 3,8%-kal került lejjebb. A határidős indexek egyelőre negatív tartományban vannak a hét elején.


A szükséges 60 szavazattal szemben csupán 47-en szavazták meg vasárnap a 100 fős amerikai Szenátusból a republikánusok által kidolgozott fiskális csomagot. A kudarc a demokraták ellenállásának volt betudható, ugyanis szerintük a csomag túlságosan nagymértékben segíti ki a cégeket és nem tesz eleget a munkavállalókért. Többek között az nem tetszett a demokratáknak, hogy a tervezet 500 milliárd dollárt különítene el olyan cégek számára, amelyek nehéz pénzügyi helyzetbe kerültek a koronavírus miatt. Másfelől a demokraták biztosra szeretnének menni abban, hogy azok a cégek, amelyek segítséget kapnak, nem vásárolhatnak saját részvényt addig, amíg teljes mértékben vissza nem fizették a kapott kedvezményes hiteleket. Az újabb szavazásra magyar idő szerint 18 órakor kerülhet ma sor.


A vasárnapi szavazás előtt egy nappal Larry Kudlow, Trump fő gazdasági tanácsadója azt nyilatkozta még, hogy a segélycsomag 2.000 milliárd dollárnál is nagyobbra rúghat, ami így GDP-arányosan nagyjából hasonló lehetne a 2008-as gazdasági válság során nyújtott állami segítséghez.


Azért is fontos, hogy a segélycsomagról mielőbb megegyezzenek a felek, mert a Bank of America szerint a vasárnappal zárult héten akár 3 millióan is első ízben folyamodhattak munkanélküli segélyért az USA-ban. A St. Louis-i Fed elnöke, James Bullard ennél még aggasztóbb képet festett, szerinte a munkanélküliségi ráta a második negyedévben akár 30%-ra is felugorhat. A Goldman szerint ezt a második negyedévben 24%-os évesített GDP visszaesés kísérheti.

Digitális technológiák fejlesztésével pörgetné gazdaságát Kína

Jellemzően csökkentek az ázsiai részvénypiacok ma reggel. A Shanghai index 2,2%-ot, a Hang Seng 4,4%-ot csökkent, míg a pénteken zárva tartó japán Nikkei 2%-ot emelkedett.


Kínában a gazdaság élénkítése érdekében jelentős új infrastruktúra projekteteket indítanak, melyek a versenyképességet is növelik, hiszen már egyértelműen digitális infrastruktúra fejlesztésről van szó, például 5G és bigdata fejlesztésekről. Ezen túlmenően kedvezményekkel igyekeznek ösztönözni a magánszektor beruházásait is. A kínai jegybank azzal számol, hogy a következő 3 hónapban folyamatos gazdasági fejlődés lesz és képesek lesznek visszaállni a potenciális növekedési pályára. A fizetési tranzakciókon, a hitel-, valamint a betéti mutatókon máris a rendeződés jelei látszanak.


A kínai jegybank nyilatkozata alapján az USD/CNY árfolyam továbbra is 7-es érték körül fluktuálhat mindkét irányba, vagyis nem tervezik leértékelni a kínai jüant a versenyképesség javítása érdekében. Az árfolyamot összességben stabilnak nevezte a kínai jegybank, annak ellenére is, hogy az elmúlt időszakban megnövekedett az árfolyam volatilitása.


Az ausztrál kormány a GDP 4%-ával megegyező gazdaságélénkítő csomagot jelentett be. Ez főleg a kisvállalatokra fókuszál támogatott bér- és hitelprogrammal, de a munkanélkülieknek járó támogatás nagyságát is megemelték. Ezen túlmenően az ausztrál kormány a hétvégén azt is bejelentette, hogy minden, nem feltétlenül szükséges állami szolgáltatást leállítanak.


Kiszivárgott információk szerint Kínában a kimutatottnál 50%-kal nagyobb lehetett a koronavírusos betegek száma, azonban mivel mintegy 43 ezer ember nem mutatott tüneteket, de koronavírus tesztje pozitív lett, ezeket a személyeket a WHO ajánlás ellenére sem regisztrálták hivatalosan koronavírussal fertőzött betegként.


14 és 28 napos repo műveleteket indít a dél-koreai jegybank a likviditás fenntartása érdekében. A program nagyságrendjét nem hozták nyilvánoságra.


Kínában 39 új koronavírusos esetet regisztráltak, minden esetben külföldről visszatérő személyek importálták a vírust. Új, belső megbetegedés nem történt már.


Kanada már bejelentette, hogy a koronavírus miatt bojkottálja az idei olimpiát, és az ausztrál sportolók is úgy készülnek, hogy csak 2021-ben rendezik meg az ötkarikás játékokat. Vagyis egyre nagyobb a nyomás a japán szervezőkön, hogy a rendkívüli egészségügyi helyzetre tekintettel idén már ne rendezzék meg az olimpiát. Erre utal Shinzo Abe nyilatkozata is, aki szerint amennyiben nem lehetne teljeskörűen megrendezni az olimpiát – márpedig Kanada miatt úgy tűnik nem lehet – akkor inkább elhalasztják azt.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős indexek is mínuszban voltak ma reggel.

OTP részvény tranzakciók

Az OTP újabb 200.000 darab saját részvényt vásárolt március 20-án 8.747 forintos átlagáron. A Csányi Sándorhoz köthető Sertorius alap pedig 65.000 darab OTP részvényt vett március 17-én 9.821 forintos átlagáron.

Nem elemezzük tovább a Waberer’s-t

Március 20-án azonnali hatállyal megszüntettük a Waberer’s követését.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben