Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

További intézkedések

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. március 20.   09:25

Erste kommentár Továbbra is az alacsony likviditásra (elsősorban dollár) és a jegybanki és fiskális intézkedésekre figyel a világ. Mostanra elég sok puskaport ellőtt mind a két centrum szinte minden országban,...

Erste kommentár

Továbbra is az alacsony likviditásra (elsősorban dollár) és a jegybanki és fiskális intézkedésekre figyel a világ. Mostanra elég sok puskaport ellőtt mind a két centrum szinte minden országban, legalábbis szóban. Az intézkedések a jegybankok részéről folyamatban, míg a kormányzatok részéről előkészítés alatt vannak. Itthon is elhangzott 3.000 milliárd forint, ilyen mértékben szervezik át az idei és a jövő évi költségvetést. Ez azt sugallja, hogy az USA-hoz hasonló méretű, 6,3 százalékos GDP-arányos csomaggal készül még a kormány a rászorulók megsegítésére. Ezek a mi olvasatunkban munkavállalókat és vállalkozásokat jelenthet. Közben a likviditás az elmúlt napokban továbbra sem tért vissza a piacokra, ennek volt köszönhető, hogy a sem a részvény-, sem a devizapiacok nem tudtak magukra találni. Ugyanakkor mostanában ennek feloldódására számítunk, ami fordulatot hozhat a börzéken.


Ma reggel már a pozitív tartományban kezdtek a piacok, s azt gondoljuk, hogy ez ki is tarthat a nap végéig. Vagyis a DAX és a BUX esetében is emelkedésre számítunk.

Rengeteg ember veszíthette el az állását az USA-ban

Emelkedéssel zárták tegnap a vezető amerikai részvényindexek a kereskedést. A Dow 1%-kal, az S&P500 0,5%-kal, a Nasdaq 2,3%-kal került feljebb.


A Goldman Sachs becslései szerint még a legkonzervatívabb esetben is nagyjából 1 millió új munkanélküli segélykérelmet adhatnak be ezen a héten az USA-ban, de a 2 milliót még reálisabb értéknek tartják. Ezt az előzetes állami számok alapján komoly magabiztossággal állítják. Az eddigi csúcs az első ízben munkanélküli segélyért folyamodók számában 1982-ben volt, amikor egy hét alatt közel 700 ezren adtak be ilyen kérelmet.


Végül egy 1.000 milliárd dollár összértékű segélycsomagot dolgoztak ki a tegnapi napra a republikánus Szenátorok, ami a kiindulási alapja lehet annak a segélycsomagnak, amit majd a demokratákkal közösen fogadhatnak el a következő napokban, vagy a jövő héten. A republikánus csomag részét képezik direkt adójóváírások fejenként 1.200 dollár értékben, amennyiben az illető jövedelme nem éri el az éves 75 ezer dollárt. Efölött fokozatosan csökkenne ennek mértéke. E mellé gyerekenként további 500 dollár járna. Ezzel a lépéssel igyekezne a kormányzat készpénzt juttatni a lakossághoz, amivel a belső fogyasztást élénkítené. A javaslat 208 milliárd dollárt fordítana a bajbajutott iparágak megsegítésére. A légiközlekedés ebből 58 milliárd dollárt kapna. Emellett kisvállalatok 300 milliárd értékben kapnának segítséget. Ez kedvezményes hitelek, illetve hitelgaranciák formájában öltene testet. Emellett az egészségügy is további érdemi támogatásban részesülne.


Egyre komolyabban veszik a koronavírus elleni intézkedéseket az egyes államokban, tegnap például Kalifornia állam vezetett be kijárási tilalmat. Ez azt jelenti, hogy az emberek csak tényleg szükség esetén hagyják el otthonaikat.

Veszélyben az olimpia is

Felpattantak ma reggel az ázsiai részvénypiacok. A Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai index 1,9%-ot emelkedett, a japán részvénypiac pedig a tavaszi nap-éj egyenlőség miatti nemzeti ünnep miatt zárva tartott.


Bár eddig folyamatosan azt hangoztatták, hogy nincs veszélyben az idei, Japánban rendezendő olimpia, melynek megnyitóját július 24-én tartanák, a szervező bizottság egyik tagja most mégis azt nyilatkozta, hogy elképzelhető, hogy később rendezik meg a versenyt, mert a sportolók felkészülését is hátráltatja a koronavírus. A világ nagy sporteseményeinél sorban jelentik be az események törlését vagy halasztását.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel az amerikai határidős indexek és az európai piacok többsége is, egyedül a FTSE volt mínuszos.

Nem fizethet osztalékot az OTP

A Pénzügyminisztérium rendelkezése értelmében szeptemberig nem fizethetnek osztalékot a hazai bankok. Ez lényegében azt jelenti, hogy az OTP idén már nem fizet. Az idei évre tervezett osztalék egyébként 248 forint lett volna részvényenként.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben