Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagy-Britannia és Spanyolország is bejelentette csomagját

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. március 18.   10:33

Elhalasztják a mai Brexit egyeztetéseket Emelkedtek tegnap az európai részvényindexek. A DAX 2,2%-ot, a FTSE100 és a CAC40 2,8%-ot emelkedett. Tegnap Nagy-Britannia is bejelentette saját gazdaságélénkítő...

Elhalasztják a mai Brexit egyeztetéseket

Emelkedtek tegnap az európai részvényindexek. A DAX 2,2%-ot, a FTSE100 és a CAC40 2,8%-ot emelkedett.


Tegnap Nagy-Britannia is bejelentette saját gazdaságélénkítő lépéseit. Ennek része egy 330 milliárd font értékű, a GDP 15%-ával megegyező állami hitelgarancia program. Továbbá támogatják a légitársaságokat, az üzleteket és az egészségügyi szektort is.


A spanyol kormány a GDP 20%-ára rúgó élénkítő csomagot jelentett be. Ebből 83 milliárd euró valójában a magánszektorból érkező beruházás, melyet nem részleteztek. 17 milliárd eurót a cégek közvetlen megsegítésére fordítanak, de a program fő része a 100 milliárd eurós hitelprogram.


Az EU megállapodott arról, hogy 30 napra lezárja a külső határokat és nem engednek be EU-n kívülről érkező állampolgárokat. A tagországok döntő többsége már az elmúlt napokban saját körben döntött hasonló lépésről és csak saját állampolgárait engedi be az országba.


Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint őszre kifejleszthetik a koronavírus elleni vakcinát.


Az olasz pénzügyi felügyelet 90 napos részvény short tilalmat vezetett be. A genovai egyetem járvány- és informatikai szakértőinek modellje alapján a jövő hét elején tetőzhet Olaszországban az új megbetegedések száma.


A koronavírus miatt elhalasztják a mára tervezett Brexit egyeztetéseket Nagy-Britannia és az EU között, ami rámutat arra, hogy a járványügyi helyzet a Brexitnél is csúszásokat okozhat.


Rosszul indult az idei év az autógyártóknak. Január után februárban is 7,2%-kal csökkentek az újautó eladások, ami 2013 óta a legrosszabb évkezdés, ráadásul márciusra sem túl jók az előjelek.

Átmeneti boltzár az adidasnál

A mai naptól kezdődően március 29-ig átmenetileg bezárja üzleteit az adidas Európában, az USA-ban és Kanadában is. Hasonló sorsra jutnak az adidas által tulajdonolt Reebook márka üzletei is. Az USA-ban korábban már több nagy márka, mint például a Nike vagy az Under Armour is meghozta ezt a lépést.

Profitwarning a BMW-től

Természetesen még nem tudják számszerűsíteni a koronavírus potenciális hatásait, de a BMW figyelmeztette a befektetőket, hogy a tavalyi évhez képest 2020-as évben szignifikánsan csökkenhet adózás előtt profitja és a leszállított autók száma. Az idei évre jelenleg 2-4% közötti üzemi marzsot vár a cég a konszenzus által eddig várt 6,5%-kal szemben.

Optimistább szcenárióban nem számít komoly negatív hatásra a Banco Santander

A nagyobb európai bankok közül a Banco Santander vállalta fel elsők között, hogy megpróbálja számszerűsíteni a koronavírus potenciális hatását az idei évre. A bank szerint, amennyiben a járvány elülte után még idén gazdasági felpattanás következik (optimistább szcenárió), akkor nagyjából 5%-kal csökkenhet összességében az éves profit.

A Daimler is bezár Európában

Több nagy európai autógyártó után a Daimler is bejelentette, hogy európai gyárainak többségében két hétre leállítja a termelést.

Spekulatív kategóriába vágta a Lufthansát a Moody’s

A Moody’s a Lufthansa korábbi Baa3 hitelbesorolását Ba1 kategóriára, vagyis spekulatív besorolásúra rontotta és további leminősítés lehetőségét is kilátásba helyezte. A leminősítés oka egyértelműen az idei évben várható meredek utasszám csökkenés.

Pesszimistább lett a Raiffeisen

Az eddigieknél pesszimistább lett a Raiffeisen 2020-as eredményvárakozása. Ennek fő oka, hogy a koronavírus miatt sokkal rosszabb makropályával számolnak. 6%-os GDP csökkenéssel számolnak azokban az országokban, ahol a bankcsoport jelen van, miközben a céltartalékképzés is megugorhat. A tavalyi 26 bázispontos kockázati költségszint 50-75 bázispont körülire ugorhat, ami jelentős céltartalékképzés növekedést eredményezhet. A társaság megerősítette, hogy 2019-es eredménye után részvényenként 1 eurót fizet ki osztalékként.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben