Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Sorban jelentik be a gazdaságélénkítő lépéseket

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. március 17.   10:00

Az IMF is kész segíteni Nagyot estek tegnap az európai részvényindexek. A FTSE100 4,0%-ot, a DAX 5,3%-ot, a CAC40 5,8%-ot esett. A G7 tagországok tegnapi videokonferenciáján ismét megerősítették, hogy minden tőlük...

Az IMF is kész segíteni

Nagyot estek tegnap az európai részvényindexek. A FTSE100 4,0%-ot, a DAX 5,3%-ot, a CAC40 5,8%-ot esett.


A G7 tagországok tegnapi videokonferenciáján ismét megerősítették, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a járvány kezelése érdekében. A tagországok közül Franciaország konkrét intézkedéseket is bejelentett, 300 milliárd eurós hitelkeretet nyitottak a vállalatok számára. A brit pénzügyminiszter pedig várhatóan ma jelent be konkrét intézkedéseket.


Az IMF is kész hitelekkel segíteni a romló gazdaságokat, összesen 1000 milliárd eurós hitelt nyújthatnak a helyzet kezelése érdekében.


A többi európai országhoz képest viszonylag későn, de tegnap a britek is intézkedéseket hoztak a személyes kontaktus csökkentése érdekében. Ennek keretében kérik, hogy lehetőleg mindenki távmunkából dolgozzon, és, hogy az utazást is csak a szükséges szintre minimalizálják. Boris Johnson szerint a 2008-as válság megismétlődése nem valószínű, szerinte az átmeneti sokkot követően gyors gazdasági felpattanás jöhet.


Törökországban 29 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak tegnap, a mecseteket és a hammamokat pedig bezáratták. Egészen az elmúlt napokig Törökországban minimális számú megbetegedés volt hivatalosan, azonban a statisztikát rengetegen megkérdőjelezték, mert a szomszéd országok sokkal fertőzöttebbek, így nem tűntek hihetőnek a törökök által publikált betegstatisztikák.


Az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen javasolta, hogy 30 napig rendeljenek el beutazási tilalmat az EU területére. A javasolt korlátozás, melyet várhatóan napokon belül jóváhagynak, nem terjedne ki Nagy-Britanniára. Korábban egyéni szinten már hasonló lépésekről döntött számos tagország is, így inkább szimbolikus lépésnek tekinthető a javaslat.


A német alkotmánybíróság az eredeti március 24-ről május 5-re halasztotta az EKB eszközvásárlási programjával kapcsolatos döntését.

Több európai autógyár is bezár

A koronavírus miatti intézkedések keretében a Fiat csoport szerb, lengyel és olasz gyáraiban is szüneteltetik a termelést. A döntés egyelőre március 27-ig érvényes, de a határidő természetesen meghosszabbítható. A Volkswagen európai gyárainak többlégében is leállást terveznek. Ez március 20-tól lépne életbe, azonban a szakszervezetek gyorsabb intézkedést sürgetnek. A Volkswagen csoport eddig még csak az olasz és a spanyol gyárában szüneteltette a termelést. Az intézkedést bevezető autógyártók közé tartozik a Peugeot csoport is, mely európai üzemeinek többségében szünetelteti a termelést.

További kapacitás csökkentés a Lufthansánál

A Lufthansa mától további kapacitás csökkentéseket jelentett be, rövid távú járatainak 80%-át, tengerentúli járatainak pedig 90%-át törli. A járatcsökkentések eredményeként az Austrian Airlines átmenetileg szünetelteti az összes járatát.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben